De stad Lommel bouwde uiteindelijk geen cultuurcentrum op de onteigende grond.
google streetview

Familie krijgt 3 miljoen euro schadevergoeding na 20 jaar procederen tegen stad Lommel over onteigening

De stad Lommel moet de familie Poets 3 miljoen euro schadevergoeding betalen voor een onteigening die niet op de juiste manier is gebeurd. Het geschil over de zaak begon 20 jaar geleden, het hof van beroep in Antwerpen heeft nu een duidelijke uitspraak gedaan.

Het geschil gaat over een stuk grond dat in het bezit was van de ouders van de inmiddels overleden Guido Poets. De grond werd in de jaren 70 onteigend voor de bouw van een nieuw groot cultureel centrum in Lommel. Maar uiteindelijk werd het cultureel centrum ergens anders gebouwd. De onteigende grond bleef lange tijd in het bezit van de stad, maar in 2006 werd de grond verkocht aan een ontwikkelaar voor de bouw van appartementen.

Het is die verkoop die de familie Poets altijd heeft dwars gezeten. Want de familie werd onteigend voor een gebouw van openbaar nut, maar uiteindelijk maakte de stad de grond commercieel te gelde. Guy Sols, de advocaat van de familie die al 20 jaar bezig is met de procedure, legt uit: “De wet schrijft voor dat gronden die voor openbaar nut worden onteigend, opnieuw moeten worden aangeboden aan de onteigende personen, als de bestemming gewijzigd wordt. De stad mocht de grond dus niet zomaar verkopen aan een bouwfirma, zonder ze eerst terug aan mijn cliënten aan te bieden.”

De erfgenamen van de oorspronkelijke eigenaar van de grond hadden in 2006 de stad Lommel zelf gecontacteerd om meer uitleg te krijgen over de nieuwe commerciële bestemming van de grond. "Toen werden ze wandelen gestuurd", klinkt het bij advocaat Sols. 20 jaar later oordeelt de rechter in hun voordeel, en moeten ze een schadevergoeding van 3 miljoen euro krijgen van de stad. “De stad Lommel heeft alles uit de kast gehaald om hun eigen fouten in de schoenen van mijn cliënten te schuiven, maar de rechter in eerste aanleg en de rechter in beroep zijn zeer duidelijk geweest. Lommel had de grond weer moeten aanbieden aan mijn cliënten, en ze hadden de grond niet op deze manier te gelde mogen maken.”

Gerechtigheid

Voor advocaat Sols is deze zaak er eentje van David tegen Goliath geweest: “Er wordt veel gesproken over klassenjustitie, maar hier toont het gerecht dat je ook als gewone burger tegen een machtige overheid je gelijk kan halen. Al heeft dat veel moeite en energie gekost. Daarnaast wilde mijn intussen overleden cliënt ook gewoon eerherstel, omdat hij door de stad zo gekleineerd is geweest en van het kastje naar de muur werd gestuurd. Het geld is belangrijk, maar het eerherstel is voor de familie even belangrijk.”

De stad Lommel wil het arrest nog bestuderen en wenste voorlopig nog niet te reageren. 

Meest gelezen