Premier De Croo en Vlaams minister-president Jambon op bezoek in Voeren
Foto: Belga

Een verkiezingscampagne die maar niet op volle toeren komt...

Op exact 20 dagen voor de verkiezingen zou de verkiezingscampagne nu op volle toeren moeten draaien, maar eigenlijk is het nog altijd zoeken naar hét thema van deze verkiezingen. 

analyse
Ivan De Vadder
Wetstraatwatcher voor VRT NWS. Maakt en presenteert ook het programma "De afspraak op vrijdag".

1. Politici op zoek naar een campagnethema

Politici op zoek naar een campagnethema, zo kon je het politieke weekend samenvatten. In de overstroomde Voerstreek doken op enkele uren premier Alexander De Croo (Open VLD) op, minister-president Jan Jambon (N-VA), minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V), minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).

Maar wie politici écht tegen het lijf wou lopen, die moest natuurlijk zaterdag in Brussel zijn, op de Pride, daar kon je zo goed als iedereen begroeten. De Pride was voor een aantal partijen ook een uitstekende gelegenheid om zich op dat thema te profileren, en vooral bij Groen is het regenboogthema de afgelopen week aan de orde geweest. De partij wil daarbij vooral waarschuwen voor de opkomst van Vlaams Belang.

Zo zei een van de voorzitters van Groen, Nadia Naji, in De Afspraak op Vrijdag, dat ze Vlaams Belang bij een eventuele verkiezingsoverwinning niet zou feliciteren. "Vlaams Belang is een racistische partij die ook homofobe en vrouwonvriendelijke standpunten heeft. Ik kan niet blij zijn als zo’n partij wint en ik zal hen daar niet voor feliciteren."

Groen heeft met Petra De Sutter ook iemand in de rangen die persoonlijk betrokken is bij die thematiek. In een interview in De Standaard vertelt De Sutter over een confrontatie tussen haar en Tom Van Grieken in 'Het conclaaf' op VTM. "In de ideologie van Vlaams Belang ben ik dus een illusie of in het beste geval een psychiatrische patiënt. Dat is nochtans een wetenschappelijke discussie die al meer dan 50 jaar is beslecht."

Bij Luc Alloo, in een rubriek in Het Nieuwsblad, zegt Vlaams Belangboegbeeld Chris Janssens dat zijn partij niet wil meegaan in de "genderideologie die ook al in het onderwijs wordt gepromoot". En in het weekend van de Pride geeft Janssens, die zelf homoseksueel is, toe dat hij zich ergert aan de 'holebibewegingen'. Die zijn ooit belangrijk geweest voor de emancipatie, zegt Janssens, maar nu voeren zij een strijd voor allerlei kleine groepen. "Wat mij betreft: het beste wat zij kunnen doen, is ophouden met bestaan."

'The handmaid's tale': een dystopische roman met vrouwen als broedkippen

Vlaams Belang wil ook aanmoedigen dat vrouwen voor hun dertigste kinderen zouden krijgen, en ook daar ergerde Nadia Naji van Groen zich in De Afspraak op Vrijdag aan. Ze kwam eerder deze week op straat gekleed als een personage uit de 'The handmaid's tale', een dystopische roman waar vrouwen als broedkippen worden behandeld.

In een interview in De Zondag moet Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken wel toegeven dat hun voorstel niet helemaal goed doordacht is. Een koppel dat op zijn 28e kinderen wil, maar daar niet in slaagt voor zijn dertigste, zou geen compensatie krijgen en honderden euro’s mislopen. "Ik zit hiermee verveeld, want het is een terechte opmerking. Laat mij dat maar on the record toegeven. We gaan dit moeten bijschaven." Niet essentieel, maar veelbetekenend.

2. Mahdi weet niet wat de betekenis van Pinksteren is

In De Zevende Dag stelde Sammy Mahdi van de CD&V zijn partij voor. En hij kreeg meteen een vraag van een kijker over Arco. Even uitleggen: Arco is de financiële tak van de christelijke arbeidersbeweging Beweging.net. Na de ondergang van de bank Dexia in 2011 speelden 800.000 Arco-coöperanten samen zo'n 1,5 miljard euro van hun spaargeld kwijt.

De gedupeerde kijker in kwestie wou weten wat de CD&V kon doen, en dat bleek voorlopig niet veel. Maar excuses zouden welkom zijn: "Die sorry moet komen van een aantal organisaties die aan de partij gelinkt zijn. Je moet man en paard noemen". En dat betekent dus inderdaad Beweging.net. De gedupeerde kijker gaf toe dat ze sinds het faillissement niet meer voor de CD&V stemt.

"Christendemocratisch" betekent trouwens niet "christelijk". CD&V staat voor Christen-Democratisch en Vlaams, maar op een klassieke hoogdag als Pinksteren kreeg de voorzitter in De Zevende Dag toch nog de vraag wat Pinksteren nu juist betekende. Sammy Mahdi moest het antwoord schuldig blijven, en mompelde wat over "50 dagen na Pasen". Niet essentieel, maar veelbetekenend.

Videospeler inladen...

En ja, zowel voorzitter Mahdi als partijgenote en Vlaams minister Hilde Crevits herhalen dat ze weigeren samen te werken met Vlaams Belang. In VTM Nieuws zei Crevits dat zij het Nederlandse regeerakkoord niet zou ondertekend hebben.

3. Niet essentieel maar veelbetekenend

Zo'n incident over de betekenis van Pinksteren stelt niet veel voor, maar je kan het vergelijken met een politicus die de prijs van het brood niet kent. Essentieel is het niet, maar wel veelbetekenend.

En zo was er ook het akkefietje tussen minister van Justitie Paul Van Tigchelt van Open VLD, en Filip Dewinter van Vlaams Belang bij een interview voor Gazet van Antwerpen. Van Tigchelt bracht het gesprek op het feit dat Dewinter zich door Chinese spionnen liet betalen, waarop Dewinter de minister verweet een "campagne vanuit de staatsveiligheid" te voeren. Na die opmerking stapte Dewinter op.

Niet essentieel, maar wel veelbetekenend. Over 20 dagen zijn er verkiezingen.

Meest gelezen