Direct naar artikelinhoud
VK

Theresa May oppert "overgangsperiode van twee jaar" na brexit

Theresa May.Beeld Getty Images

De Britse premier Theresa May heeft in het Italiaanse Firenze een speech gegeven over de Brexit. Daarin heeft ze uiteengezet hoe ze het VK de Europese Unie ziet verlaten. Concreet stelt ze een termijn van twee jaar voor na de brexit, waarin de EU-regels voor Groot-Brittannië blijven gelden. "We gaan wel weg uit de EU maar niet uit Europa."

Net zoals in eerdere speeches herhaalde May dat ze achter de beslissing stond om de Europese Unie te verlaten. "De EU voelde nooit aan als deel van ons nationaal verhaal", sprak ze om dan door te gaan op hoe ze de transitie dan bekijkt. 

May stelt nu een overgangsperiode voor van twee jaar na de brexit om de nieuwe relatie met de EU te "implementeren". Daarin zouden de EU en Groot-Brittannië "aan de huidige voorwaarden" toegang behouden tot elkaars markten.

May zei ook dat EU-burgers tijdens deze overgangsperiode nog steeds naar Groot-Brittannië kunnen afreizen om er te wonen en werken. Wel zal er dan een registratiesysteem ingevoerd worden als voorbereiding op het nieuwe immigratieregime. 

Hoe lang de hele overgangsperiode zal duren, zal volgens de Britse premier afhankelijk zijn van de implementatie, maar zij gaat momenteel uit van een periode van ongeveer twee jaar. Over de duur van deze termijn wil ze een akkoord met de EU. 

May verzekerde voorts dat Groot-Brittannië in 2019 en 2020 zijn bijdrage aan de Europese begroting zal honoreren. Londen levert jaarlijks een nettobijdrage van ongeveer 10 miljard euro. 

"Ik wil niet dat onze partners bang zijn dat ze meer moeten betalen of minder zullen ontvangen voor de rest van de huidige begrotingsplannen omdat wij vertrekken", zei ze. "Groot-Brittannië zal de verplichtingen nakomen die we gemaakt hebben tijdens ons lidmaatschap".