Direct naar artikelinhoud
InterviewStudents4Palestine & End Fossil Gent

‘We gaan de universiteitsgebouwen bezetten’: ook Belgische studenten kondigen protest aan tegen oorlog in Gaza

Een aula van de UGent.Beeld Damon De Backer

Traangas, waterkanonnen en arrestaties zoals in de VS zullen er wellicht niet zijn, maar ook Belgische studenten willen met een protestactie de oorlog in Gaza aanklagen. ‘De leuze van UGent is ‘Durf Denken’. Wel, wij laten zien dat we dat effectief durven’, zegt Silke*, woordvoerder van de coalitie Students4Palestine & End Fossil Gent.

Jullie kondigen aan de universiteitsgebouwen te bezetten. Dat doet denken aan de grimmige beelden uit de VS. Hoe zal jullie demonstratie eruitzien?

“Wij zijn van plan om de universiteitsgebouwen te bezetten van 6 tot 8 mei, als de UGent voor 3 mei onze eisen niet heeft ingewilligd. Wij hebben onze eisen, samen met End Fossil Gent, neergeschreven in een open brief aan rector Rik Van De Walle en aan de raad van bestuur. Van 6 tot 8 mei organiseren wij interactieve workshops die zullen gaan over de genocide in Gaza en over klimaatrechtvaardigheid. Alles zal dus vreedzaam verlopen.”

Wat verwachten jullie precies van de UGent omtrent de situatie in Gaza?

“Wij willen vooral de hypocrisie van de UGent aankaarten. Toen Rusland Oekraïne binnenviel, werden de banden met de Russische universiteiten meteen stopgezet. Dat is nog niet gebeurd met de Israëlische instellingen. Integendeel, het blijft akelig stil bij de UGent. Wij eisen dus dat alle banden met Israël doorgeknipt worden. Momenteel is de UGent medeverantwoordelijk voor de genocide in Gaza.

“Bovendien werken we samen met End Fossil Gent, omdat we ook transparantie eisen over de klimaatambitie van de UGent. Het doel is om een duurzame universiteit te worden tegen 2030, maar momenteel is dat louter symboolpolitiek. Wij weten niets over de transitieplannen, er worden geen cijfers gedeeld. Wat we wel merken is het asociale besparingsbeleid van de UGent. De maaltijden zijn bijvoorbeeld duurder geworden.

“Deze twee eisen zijn deel van hetzelfde probleem: groei is voor UGent belangrijker dan mensenrechten en de planeet.”

Het Israëlisch-Palestijnse conflict is al even aan de gang. Waarom vinden de protesten nu pas plaats?

“Zelf hebben we het over een genocide en niet over een conflict. Maar los daarvan zijn we al enkele maanden bezig met verschillende vormen van protest. Iedere maandag doen wij bijvoorbeeld een sit-in. Omdat al die acties onbeantwoord bleven, zijn we genoodzaakt om verdere stappen te zetten. We willen dat er geluisterd wordt naar ons.”

Merken jullie veel draagvlak voor jullie plannen? Hoe reageert de universiteit?

“Vorig jaar hebben wij al eens een bezetting georganiseerd, dat was toen als protest tegen de besparingen van de UGent. Toen was er al heel veel draagvlak bij de studenten, nu is dat zelfs nog groter geworden. We verwachten honderden studenten volgende week. Wat de universiteit zelf betreft, daar hebben we nog niets van gehoord.”

Hoe kijken jullie naar de gebeurtenissen in de VS, waar studenten geschorst en zelfs gearresteerd worden naar aanleiding van pro-Palestijns protest?

“Hoe men in de VS reageert, dat is vreselijk. Een universiteit moet een plek zijn voor open debat, een plek waar discussies openlijk gevoerd kunnen worden. Bovendien is het een kennisinstelling die een grote rol speelt in de maatschappij. Het onderwijs moet zijn studenten in staat stellen om een rechtvaardige toekomst voor iedereen te creëren. UGent faalt hierin.

“De leuze van UGent is ‘Durf Denken’. Wel, wij laten zien dat we effectief durven te denken en dat wij ons engageren voor een betere wereld.”

In welke mate vormen de studentenprotesten in de VS een inspiratiebron?

“Natuurlijk zijn we blij dat studenten wereldwijd hun stem laten horen. Onze generatie durft zich uit te spreken over onrechtvaardigheden en dat is ontzettend belangrijk. Dus op dat vlak is het zeker inspirerend.”

* De woordvoerder van de organisatie wenste anoniem te blijven.