Verborgen camera geeft kijkje in protserig verbouwd paleis Poetin: fresco’s vervangen door krijgsheren en heiligen

© AP

Poetins paleis aan de Zwarte Zee is de afgelopen jaren flink gerenoveerd. Dat blijkt uit een nieuwe video van het miljardenpand die is gepubliceerd door de stichting van wijlen Aleksej Navalny en een onafhankelijke Russische onderzoekswebsite. Met een verborgen camera zijn opnames gemaakt van het protserige paleis, dat vooral een stuk militaristischer lijkt te zijn geworden én zelfs een Vlaams tintje heeft.

De Anti-Corruptie Stichting (FBK) van Navalny en de website Proekt kregen ruim vier uur aan recent videomateriaal van het paleis in handen. Daaruit is bijna drie kwartier aan beeld verzameld en op YouTube geplaatst. FBK zegt de video te hebben gekregen van “onze dappere agent”. Of dit dezelfde bron is die in 2021 videobeelden lekte aan FBK, waardoor Navalny’s stichting niet eerder onthulde details van Poetins paleis bekend kon maken, is onbekend.

In de video is te zien dat er, sinds de publicatie drie jaar geleden, het een en ander is vertimmerd aan het paleis. Zo is de thematiek van het interieur flink veranderd. In 2021 bestond de wand- en plafondversiering vooral uit fresco’s die het pand een Italiaanse uitstraling moesten geven. Romantiek heeft echter plaats moeten maken voor militarisme, want het zijn nu schilderijen van veldslagen en veldheren die de muren sieren. Het paleis heeft met andere woorden zijn eigen ‘Speciale Militaire Operatie’ ondergaan.

LEES OOK. Plannen van ‘geheim tunnelcomplex’ onder paleis van Poetin gelekt

Vladimir-kapel

Een andere verandering is meer spiritueel van aard. In de video uit 2021 was nog een gok- en spelletjeskamer zichtbaar. Deze ruimte is compleet onder handen genomen en omgetoverd tot een kapel. Niet enorm verrassend, want Russische leiders grijpen wel vaker naar religie als het volk verenigd moet worden. Net zoals Stalin in de Tweede Wereldoorlog zet Poetin de laatste jaren de Russisch-orthodoxe kerk in om de Russen achter zich te scharen.

In deze Vladimir-kapel, die overigens niet naar Poetin is vernoemd, maar naar de gelijknamige prins en heilige die in de 10de eeuw de Russen kerstende, hangen iconen aan de muren en schilderijen met een christelijke thematiek. Het viel de Russische nieuwssite Meduza ook op dat er een speciaal soort kerkbank in de kapel staat, die volgens de Russisch-orthodoxe traditie een troon is die speciaal is gereserveerd voor tsaren.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Een triptiek van iconen in de nieuw gebouwde kapel. Afgebeeld zijn (vlnr.) Maria, Jezus Christus en de heilige prins Vladimir.© FBK

Oligarch

Andere veranderingen zijn minder cosmetisch van aard, maar vooral om te verhullen dat het een paleis van Poetin is. Toen FBK in 2021 de video van het gebouw publiceerde, reageerde een Russische zakenman al snel dat hij de eigenaar was van het pronkpand. Het was bovendien geen paleis maar een hotel-in-aanbouw, zo beweerde deze Arkady Rotenberg. De Russische oligarch, die nauwe banden met het Kremlin heeft, verklaarde dat het etablissement “over een jaar of twee, drie” open zou gaan.

LEES OOK. President Poetin ontkent onthullingen over “enorm privépaleis aan Zwarte Zee”

Betalende gasten zijn er nog altijd niet, maar op recente blauwdrukken van de renovaties die Proekt in handen heeft, is te zien dat ruimtes die in 2021 nog “kamers” werden genoemd, nu “appartementen” zijn. Verder heet de “eetzaal” inmiddels een “restaurant” en worden een muziek- en leeskamer nu de “lobby” genoemd. Hierdoor zou de indruk gewekt moeten worden dat het pand toch echt een horecafunctie heeft.

Franse kroonluchters

Ook interessant aan de video is dat veel van het bouwmateriaal van Europese en zelfs Vlaamse producenten afkomstig is. Ondanks de haat van Poetin tegen alles wat westers is, lijkt hij verlichting te hebben van een bedrijf uit Roeselare en tapijt van een Waregemse onderneming, zit hij op een wc van het Zwitserse Gerberit en wast hij achteraf zijn handen onder een kraan van het Duitse bedrijf Hansgrohe. Het eveneens Duitse Knauf, het Finse Tikkurila en het Franse Ananbo worden genoemd als andere leveranciers van bouwmaterialen.

LEES OOK. Nieuwe videobeelden tonen ‘geheime schuilplaats’ van Poetin, op amper 30 kilometer van NAVO-lidstaat Finland

Ook ornamenten, verlichting en andere versieringen komen van buiten Rusland. Zo zijn de kroonluchters - die mogen in een paleis natuurlijk niet ontbreken - van het Franse merk Baccarat of het Britse Vaughan. Het meubilair is vooral van Italiaanse producenten. Volgens Meduza gaat het onder meer om bedrijven als Zanaboni, Scappini & C en Mobili Di Castello.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Boven een van de wc’s voor de bouwvakkers staat de tekst: “Aleksej, je had gelijk.”© FBK

Aan het einde van de video blijkt dat ook Navalny een klein plekje heeft op het terrein van Poetins paleis. In een toilet voor de bouwvakkers vindt de bron van FBK en Proekt graffiti. “Aleksej, je had gelijk!”, staat er boven een van de toiletten geschreven, omcirkeld met een hart. Een duidelijke verwijzing naar de man die zijn strijd tegen Poetin met de dood moest bekopen, maar die voortleeft in de achtertuin van zijn grote vijand.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen