Luister naar

Klokkenluidersregeling vaak niet op orde

Nieuws
Een meerderheid van de bedrijven met een ondernemingsraad heeft geen goede regeling voor klokkenluiders.
Arjan van der Linden
donderdag 23 november 2017 om 16:14

Den Haag

Dat blijkt uit een onderzoek van het Huis voor Klokkenluiders. Aan het onderzoek namen 432 ondernemingsraden van bedrijven en instellingen deel.

De ondernemingsraad, een adviesorgaan met werknemers, voert namens het personeel overleg met de werkgever over het beleid van de organisatie. ‘Daarin zitten mensen van alle geledingen van de organisatie. Daarnaast kunnen ondernemingsraden een grote rol spelen bij het invoeren van zo’n regeling. Vandaar dat we het onderzoek onder de ondernemingsraden hebben uitgevoerd’, vertelt Arjen Wilbers, woordvoerder van het Huis voor Klokkenluiders.

Bij dit door de overheid ingestelde orgaan kunnen medewerkers op basis van de Klokkenluiderswet van 1 juli 2016 misstanden in hun bedrijf melden. Die wet bepaalt dat alle bedrijven met meer dan vijftig medewerkers een interne meldprocedure voor klokkenluiders moeten hebben. Daarin moet staan hoe, waar en wanneer werknemers een misstand kunnen aankaarten. Ook heeft de werknemer altijd recht op een vertrouwenspersoon.

Van de onderzochte bedrijven blijkt slechts 48 procent een regeling te hebben die aan die voorwaarden voldoet. Wilbers vermoedt dat dat komt doordat op het ontbreken van de regeling geen straf staat. ‘De wet heeft er in ieder geval wel voor gezorgd dat vijfentwintig procent van de bedrijven die nog geen meldprocedure hadden, er nu wel een heeft.’

angstcultuur

Volgens Wilbers valt verder op dat slechts een op de drie ondernemingsraden denkt dat werknemers een misstand durven melden. ‘En een op de zeven geeft zelfs aan dat er een “angstcultuur” heerst in de eigen organisatie’, zegt hij.

Grote en publieke organisaties doen het beter dan kleine. In de ‘semi­publieke’ sector, waar onder meer de gezondheidszorg, het onderwijs en het openbaar vervoer onder vallen, is het het slechtst gesteld met de meldcultuur, meldt Wilbers. ‘Slechts 32 procent van de ondernemingsraden in die sector vindt dat er sprake is van een “open cultuur” en maar 29 procent denkt dat werknemers misstanden durven te melden.’

Het Huis voor Klokkenluiders vindt dat het tijd is voor actie. ‘Werkgevers, brancheorganisaties, ondernemingsraden en de wetgever moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Het is in ieders belang, ook dat van de bedrijven zelf, om misstanden aan de kaak te stellen. Zo voorkom je dat iets kleins uitgroeit tot een grote rel.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Tata-staalfabriek in IJmuiden deze week vanbinnen.

Kabinet zet in op vergroeningsplan voor Tata, dat schatkist tot 2,5 miljard kan kosten

Tata Steel moet blijven bestaan en het kabinet wil op korte termijn met het bedrijf om de tafel om afspraken te maken over versnelde vergroening. Dat mag 2,5 miljard euro kosten.

Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'