Direct naar artikelinhoud
Ideologisch congres

Met wat komt PS na 2,5 jaar denkwerk?

Elio Di Rupo speecht op een PS-congres eerder dit jaar.Beeld BELGA

Het door schandalen geplaagde Luik is zondag het toneel voor het vernieuwingscongres van de PS. Doet de Parti Socialiste een kleine renovatie of legt ze het fundament voor een nieuwe partij? 

Grote woorden en grote getallen schuwen ze alvast niet bij de PS, als het gaat over hun congres. Het is 44 jaar geleden dat ze nog zo'n ideologisch congres gehouden hebben, en dat wilden ze niet in een paar uur afhaspelen. Vandaar dat het hele denkwerk 2,5 jaar in beslag nam. Dat mondt uit in een nieuw Manifest bij het beroemde Charter bij Quaregnon en 170 resoluties. Die zijn het residu van 90 ontmoetingen met experts. "Er zijn partijen die hun programma op een bierviltje kunnen samenvatten, maar zo zitten wij niet in elkaar", zegt Ahmed Laaouej, fractieleider van de PS en absoluut getrouwe van voorzitter Elio Di Rupo (PS). De voorzitter wil voor het weekend nog geen commentaar kwijt.

Alle inspanningen moeten bewijzen hoe links de PS dezer dagen wel is. Di Rupo en co. verzetten zich tegen ‘alle neoliberale ontsporingen’

Al die inspanningen moeten vooral bewijzen hoe links de PS dezer dagen wel is. Di Rupo en co. verzetten zich, zo schrijven ze in het manifest, tegen 'alle neoliberale ontsporingen'. De aloude 'klassenstrijd' staat er – ondanks verzet binnen de partij – nog in, maar evenzeer het nieuwe concept 'ecosocialisme'. "Voortaan moet de economische vooruitgang hand in hand gaan met aandacht voor het milieu, en dat is nieuw voor ons", zegt Laaouej. 

Die switch moet de partij aantrekkelijk maken voor kiezers die nog linkser, naar de PTB/PVDA, of naar groen, naar Ecolo, neigen. De communisten staken in de peilingen de PS al voorbij. De ecologisten klokten zowel in Brussel als Wallonië af op 12 procent.

Scherpe keuzes

De partij kan nu ook scherpe keuzes maken. Noch op de federaal, noch op Waals niveau zit ze nog een regering. Ze moet zich van halsbrekende compromissen niks aantrekken. 

De partij kan scherpe keuzes maken. Nu ze in geen regering zitten, moeten ze zich niets aantrekken van compromissen

Vandaar de lancering van de 30-urige week. Werknemers moeten van de Parti Socialiste nog maar 4 dagen per week hun job doen, voor hetzelfde loon. In dezelfde lijn ligt het voorstel over collectieve ontslagen. Die kunnen niet langer, tenzij er reële problemen zijn in het bedrijf. Op ontslagrondes zoals bij ING, Arcelor Mittal, Caterpillar of Delhaize moet dus van de Franstalige socialisten een verbod komen. Het wettelijk pensioen moet ook terug naar 65, van degressiviteit van de werkloosheidsvergoedingen kan geen sprake meer zijn.

Nieuw gebouw, oude bewoner

De PS mag dan wel hard timmeren aan haar programma, vraag is of al die nieuwigheden zullen aanslaan wanneer een oude voorzitter ze verkondigt. "Op partijbureaus wordt zijn gezag nooit in vraag gesteld", zegt Laaouej. "Hij kan nog steeds de achterban ongelofelijk enthousiasmeren. Al de rest is roddel en gazettenpraat." Ook elders valt te horen dat Di Rupo nog stevig in het zadel zit. "Hij heeft zich intern echt uit de naad gewerkt voor deze vernieuwing." 

'Zonder desastreuze peilingen of nieuwe schandalen blijft Di Rupo nog twee jaar voorzitter'
Ingewijde

Dat Paul Magnette zich eind oktober outte als kandidaat om Di Rupo op te volgen, verandert voorlopig niks aan de plannen van de voormalig premier. "Zonder desastreuze peilingen of nieuwe schandalen blijft hij nog twee jaar voorzitter", zegt een ingewijde. De cijfers van de laatste populariteitspoll geven Di Rupo gelijk. Bij de eigen militanten blijft Di Rupo torenhoog scoren: net geen driekwart van de PS-kiezers kan zich indenken voor hem te stemmen. Magnette scoort hier 20 procent lager. 

Sinds de PS uit de Waalse regering werd gezet en Magnette niet langer minister-president is, heeft de Carolo ook veel van zijn zichtbaarheid verloren. "Het leiderschap van Di Rupo heeft ten tijde van de schandalen aan een zijden draadje gehangen," zegt de ingewijde. 

"Maar door de evacuatie van Brussels burgemeester Yvan Mayeur en Luikenaar Stéphane Moreau is dat een beetje gekeerd. Het statutair congres met de strengere regels voor de decumul in juli waren voor de PS behoorlijk revolutionair. Het congres van dit weekend moet de partij inhoudelijk krediet verschaffen. Dit is de tweede fase van de wederopstanding. Want de situatie van de PS en Di Rupo blijft precair en fragiel."