Luister naar

Geen overheidsbijdrage aan Serious Request, wel geld voor hulpclubs

Nieuws
Gaat het kabinet, net als vorig jaar, de opbrengst van de actie Serious Request verdubbelen? Het was een vraag van D66-Kamerlid Achraf Bouali tijdens het debat over de begroting van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Maar wat zei de ‘eigen’ minister Sigrid Kaag? ‘Nee.’
Sjoerd Mouissie Sjoerd Mouissie
donderdag 23 november 2017 om 20:50
Domien, Angelique en Sander laten zich dit jaar vrijwillig opsluiten voor 3FM Serious Request.
Domien, Angelique en Sander laten zich dit jaar vrijwillig opsluiten voor 3FM Serious Request. anp / Jeroen Jumelet

Den Haag

Het verzoek van de D66’er was een opvallend moment tijdens het lange debat over de begroting. Normaal gesproken worden de wensen van coalitiepartijen, en zéker die van de eigen partij van de minister, zeer welwillend behandeld. En vaak is over die verzoeken al vóór het debat overlegd. Of dit nu ook gebeurde, is onbekend. Vast staat wel dat D66 bot ving.

In eerste instantie was Kaag nog welwillend. ‘Ik wil serieus kijken naar wat in feite een maatschappelijk initiatief is en ook het maatschappelijk draagvlak kan versterken. Een voorbeeld als Serious Request is ontzettend mooi. Ik raak zelf nog altijd zeer geroerd dat mensen zulke thema’s willen opnemen en daar individueel tijd en moeite aan willen besteden’, zei ze.

Toch kwam ze later hierop terug. Na overleg met de ambtenaren, in de pauze, stelde Kaag geen verdubbeling te kunnen toezeggen. Serious Request is immers een actie van het Rode Kruis, en die organisatie krijgt al subsidie van de Nederlandse overheid.

In hetzelfde debat kregen andere goede doelen wel geld toegezegd. De coalitiepartijen in de Tweede Kamer kwamen met een verzoek waar Kaag (dus) niet omheen kan. Volgens het voorstel – een initiatief van Joël Voordewind (ChristenUnie) – moet het kabinet ook dit jaar 60 miljoen euro reserveren voor de Dutch Relief Alliance. Dat is een groep hulporganisaties die samenwerkt met de overheid. Het gaat om CARE Nederland, Cordaid, Dorcas, ICCO & Kerk in Actie, Oxfam Novib, Save the Children, Stichting Vluchteling, Tear, Terre des Hommes, War Child, World Vision en ZOA.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Boeren protesteren in Brussel tegen het landbouwbeleid van de EU. Agrariërs weten dat veel Europarlementariërs naar hen luisteren.

Wat u moet weten over de Europese verkiezingen: 'We kunnen zelf richting geven aan de EU'

Het Europees Parlement roert zich. Met succes neemt de invloed toe op de koers van de EU. ‘Het is cruciaal dat we er een voet tussen de deur krijgen.’

De Europese Unie, betoogt In het Spoor, is de moderne ‘toren van Babel’. ‘Het menselijk streven en de hoogmoed vieren hoogtij in die bijbelse geschiedenis en dat zien wij ook terug in de Europese Unie.'

Deze conservatieve club wil een radicale SGP, maar voelt zich doodgezwegen. Is In het Spoor invloedrijk?

De SGP radicaal in haar standpunten? Welnee, vindt In het Spoor. Terwijl de SGP richting de Europese verkiezingen strijdt voor elke stem, vindt deze stichting dat Europa godloos is en stemmen daarom uit den boze.

Van links naar rechts: Rosanne Hertzberger, Judith Uitermark  en Sandra Palmen.

Gaat Pieter Omtzigt meedoen of niet? Let op de drie NSC-vrouwen die de rechtsstaat bewaken

Gaat NSC meedoen aan een kabinet? Pieter Omtzigts eerdere reden tot argwaan richting de PVV lijkt nog springlevend. Andere partijen voelen dat haarfijn aan, en kijken naar drie NSC-vrouwen die de rechtsstaat bewaken.

PVV en BBB hebben het hardst campagne gevoerd tegen het nieuwe stelsel.

Plan pensioensector voor extra investeringen leidt tot frictie in formatie

De invoering van het nieuwe pensioenstelsel blijft een van de hoofdpijndossiers binnen de formatie. Een bericht in EW, dat PVV en BBB door de knieën zouden zijn gegaan, leidt achter de schermen tot nieuwe fricties.

Een pro-Israël demonstratie in Den Haag in 2021 met onder anderen ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder. Hij is buitenlandwoordvoerder van de partij.

Is de ChristenUnie te eenzijdig over Israël en de Palestijnen? 'Het onderwerp raakt ons zó diep'

De oorlog woedt in alle hevigheid, maar het debat in de CU over Israël en de Palestijnen lijkt verstomd. Terwijl de Kamerfractie een pro-Israëlische koers vaart, stoort een deel van de leden zich aan ‘eenzijdigheid’.

Wilders richtte zich in Boedapest tot de Nederlandse pers, maar hij bedoelde zijn onderhandelingspartners: 'Dit is geen bom, wen er maar aan.'

Wilders stelde in Boedapest zijn ultimatum: niemand snoert hem de mond, zeker geen (ex-)CDA'er

Met zijn speech in Boedapest stelde Geert Wilders een ultimatum: dit is wat ik zal blijven roepen, ook als de PVV een kabinet gaat steunen. Volgende week wordt duidelijk of NSC, VVD en BBB die last willen dragen.