Direct naar artikelinhoud
Noord-Korea

"VS duwt Noord-Korea in de richting van een ramp"

Maria Zakharova.Beeld EPA

Moskou beschuldigt de Verenigde Staten ervan Noord-Korea in de richting van "een ramp" te duwen. Dat het land op de lijst gezet werd van landen die terrorisme steunen, schiet duidelijk in het verkeerde keelgat.

"Door de situatie zodanig op de spits te drijven, riskeren we te eindigen met een grote ramp. Niet enkel op regionaal vlak, maar ook op wereldniveau", waarschuwde de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova.

De beslissing van Washington helpt niet om de spanning op het Koreaanse schiereiland te verminderen, voegde ze er nog aan toe tijdens een persbijeenkomst. "Dit lijkt meer op een nieuwe intimidatiepoging of een mediatieke zet, terwijl de nadruk net zou moeten liggen op het vinden van oplossingen.

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde maandag aan dat Noord-Korea weer op de Amerikaanse terroristenlijst zou komen. Nog op die lijst staan Iran, Syrië en Soedan. 

Noord-Korea stond in het verleden al twee decennia lang -van 1988 tot 2008- op de zwarte lijst. Pyongyang werd er toen van verdacht betrokken te zijn bij de bomaanslag op een Zuid-Koreaans vliegtuig in 1987. Daarbij vielen 115 doden.