Direct naar artikelinhoud
Poëzie

"Geen aandacht voor poezië zonder Herman De Coninckprijs"

Debutant Joost Baars is een van de genomineerden voor de prijs.Beeld rv

In plaats van drie verschillende Herman de Coninckprijzen voor Poëzie is er voortaan maar één. "Zo wordt de prijs net prestigieuzer", maakt organisator Behoud de Begeerte zich sterk. 

Je had de prijs voor beste debuut, de trofee voor beste gedicht en de laureaat van de beste bundel. "Elk jaar had je drie dichters die zeiden dat zij de winnaar waren van de Herman de Coninckprijs. Beetje verwarrend", zegt Luc Coorevits van Behoud de Begeerte, dat de wedstrijd organiseert sinds het Vlaams Fonds der Letteren eind vorig jaar de financiering overnam van Boek.be. Voortaan wint slechts één auteur de Herman de Coninckprijs voor Poëzie. 

Klinkt verdacht veel als een besparing. Maar Coorevits ontkent: "het prijzengeld wordt zelfs iets opgetrokken. Zo krijgt de prijs ook meer standing." De 1.000 euro die de beste debutant kreeg, wordt overgeheveld. De winnaar van beste bundel, die op 8 juni wordt uitgeroepen, ontvangt geen 6.000 euro maar 7.500 euro. 

Wie vroeger 'het beste gedicht' op zijn naam mocht schrijven, kreeg sowieso geen geld. Behoud de Begeerte zal wel nog steeds een beste gedicht selecteren dat een online eerbetoon krijgt.

Voor beginnende dichters lijkt het verlies van een aparte debuutcategorie slecht nieuws

Zes Nederlandse genomineerden

Voor beginnende dichters lijkt het verlies van een aparte debuutcategorie slecht nieuws: een kans minder om naambekendheid te vergaren in een al niet zo geweldig populair genre. "Daarom moet er onder de genomineerde bundels één debuut zitten", zegt Coorevits. "Die wordt dan meteen in alle communicatie vermeld, krijgt dus veel meer publiciteit en kan zelfs dé Herman de Coninckprijs winnen. Bovendien ruimen we op de uitreiking zelf plaats en tijd in voor een paar debutanten."

De debutant die dit jaar kans maakt, is Nederlander Joost Baars. Zijn bundel Binnenplaats is volgens de jury een verzameling "intieme poëzie die lang nazindert". Naast Baars zijn er nog vijf genomineerden: Hester Knibbe met As, vuur, Marije Langelaar met Vonkt, Tonnus Oosterhoff met Ja Nee, Ester Naomi Perquin met Meervoudig afwezig en Nachoem M. Wijnberg met Voor jou, van jou.  De winnaar wordt bekend gemaakt op 8 juni in de Antwerpse Arenbergschouwburg waar de genomineerden ook hun gedichten live voorstellen.

'Een literaire wedstrijd enkel voor Vlamingen organiseren is vreemd'
Luc Coorevits, organisator Behoud de Begeerte

Opvallend: alle genomineerden zijn Nederlanders. Opvallend gezien de Herman de Coninckprijs vroeger enkel voor Vlaamse dichters was bestemd. "Dat was de reden dat we met Behoud de Begeerte in 2007 uit de organisatie zijn gestapt", zegt Coorevits. "Een literaire wedstrijd enkel voor Vlamingen organiseren is vreemd. Dat is het verschil tussen een kermiskoers organiseren en een klassieker. We zijn één taalgebied. Bovendien zitten veel Vlaamse auteurs bij Nederlandse uitgeverijen. Over de uiteindelijke genomineerden heb ik verder niets te zeggen: dat is het oordeel van de jury." Die vijfkoppige jury bestaat onder meer uit  uit Laura – kunstenares en dochter van – de Coninck en de Nederlandse letterkundige Jeroen Dera.

Auteur Benno Barnard uitte begin deze maand in een opiniestuk in De Standaard kritiek op de Herman de Coninckprijs. Hij noemde de prijs 'besmet' en 'een circus'. Wie echt auteurs wil ondersteunen, zou "die prijs natuurlijk gewoon zomaar, zonder nominaties en andere flauwekul" kunnen toekennen, opperde Barnard.

"Au fond heeft hij geen ongelijk", reageert Coorevits. "Boeken kun je eigenlijk niet met elkaar vergelijken, dus het blijft raar om dat bij zo'n prijs wel te doen. Maar zo'n uitreiking genereert nu eenmaal aandacht die er anders niet zou zijn. Zeker in het geval van poëzie, en genre dat amper verkoopt, is die aandacht noodzakelijk."

De Herman de Coninckprijs maakt vandaag, exact 21 jaar na het overlijden van de dichter, de genomineerden bekend. Bezoek de website van de Herman de Coninckprijs hier