Ken Loach vlijmscherp voor premier Michel: ‘Slaagde hij wel voor zijn examens?’

© BELGA

De Britse regisseur Ken Loach reageert donderdag scherp op de verklaringen van premier Michel. Die liet zich woensdag kritisch uit over het eredoctoraat voor Loach, die antisemitische uitspraken wordt verweten.

pvm

Loach werd donderdag door de ULB gehuldigd met een eredoctoraat. Een dag eerder gaf premier Michel kritiek op die keuze van de onderwijsinstelling, tijdens een toespraak in de Grote Synagoge van Brussel ‘Geen enkele vorm van antisemitisme mag worden getolereerd, wat de vorm ook is. Dat geldt ook voor mijn alma mater’, zei Michel die aan de ULB studeerde.

Loach benadrukt dat hij elke vorm van negationisme verwerpt. ‘Ik vind het ietwat shockerend dat ik moet reageren op dergelijke beschuldigingen, omdat ik mijn hele carrière al de bescherming van de mensenrechten belicht, net als het internationaal recht en de sociale gelijkheid’, zei Loach.

Loach: ‘Ik heb begrepen dat hij (premier Michel, red.) rechten heeft gestudeerd aan de ULB. Ik vraag me af of hij slecht onderwij heeft gekregen, of misschien nooit geslaagd is voor zijn examens? Een goede jurist weet dat hij eerst de bewijsmiddelen moet onderzoeken voor hij conclusies kan trekken. Meneer Michel, kijk naar de bewijzen en neem uw woorden terug.’

‘Weerzinwekkend’

De cineast stelt zich de vraag of Michel zich ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van Israël geen vragen had gesteld bij de 'schending van het internationaal recht door Israël of bij de bezetting van de Palestijnse gebieden'.

‘Ik ken de geschiedenis van het negationisme maar al te goed’, besloot Loach. ‘Het is het terrein van extreemrechts en daarmee heb ik niks te maken. Antisemitisme en racisme zijn terug te vinden in elke maatschappij. Ze komen tot uiting als angst voor vreemdelingen en manifesteren zich als haat. Verschijnselen die diep weerzinwekkend en verontrustend zijn.’