Direct naar artikelinhoud
Column

Dries Mertens zit in het hart van élke Leuvenaar. En in het mijne

Elke Neuville.Beeld RV Jorne Daems

Een uitgelezen elftal gastcolumnisten schrijft elke dag over hoofd- en bijzaken van het WK. Vandaag: Elke Neuville, tv-maakster bij productiehuis De chinezen. Ze schrijft graag over dingen die haar interesseren – dat mag zelfs voetbal zijn.

– "You were on my list, but yesterday I bumped you for Winona Ryder."
– "Funny. You were on my list of goofy coffeehouse guys, and yesterday I bumped you for… that guy over there."

Een kind van de nineties behoeft geen uitleg bij deze conversatie tussen Ross Geller en Isabella Rossellini. Voor de rest, een cultuurhistorische context van bovenstaand gesprek uit Friends (seizoen 3, aflevering 5): 'The list' waarvan sprake is een lijst van vijf beroemdheden die Ross en Rachel – toen nog niet on a break – tegen het lijf mochten lopen en mee in bed duiken, zonder dat de ander kwaad mocht zijn. Pijnlijk dus voor Ross toen niet Winona Ryder, maar wel de net geëlimineerde Isabella Rossellini de Friends-coffeeshop binnenwandelde. Eén domme transfer reduceerde zijn kans op een nacht met Isabella instant tot nul.

Vandaag ben ik Ross. Ik heb me laten verleiden tot een online FIFA-spelletje – een kind van de 21ste eeuw weet waarover het gaat – waarbij je een soort All-Star team samenstelt van spelers uit alle deelnemende landen. Scoort je speler, dan win je punten. Pakt hij een gele kaart, verlies je er. Simpel: kies voor spelers die op het WK de pannen van het dak sjotten. Dries Mertens stond op mijn lijst. Tuurlijk stond Dries erop. Hij zit in het hart van élke Leuvenaar. En in het mijne. Certitude op mijn lijst dus, tot ik even niet oplette en ratio het overnam van buikgevoel. Daags voor het WK ruilde ik hem in voor Casemiro. Wie? Een Braziliaan, want Brazilië, weet je wel.

Ik probeer wanhopig een transfer te regelen bij de FIFA. Casemiro vliegt er met zijn Braziliaanse botten uit. Mertens komt weer op de lijst

Over Casemiro kan ik kort zijn. Hij pakte een gele kaart tegen Zwitserland, werd gewisseld en leverde mij exact nul punten op. En toen kwam Dries. Met een mix van blind vertrouwen en allesverterend schuldgevoel zag ik hem de bal op de slof nemen en doen wat ik wist dat hij ging doen. Knallen.

Natuurlijk kom ik Dries straks tegen – just my luck. In Leuven loop je statistisch gezien meer kans om Dries Mertens tegen het lijf te lopen dan pakweg Casemiro.

– "Hoi Dries."
– "Dag Elke."
– "Proficiat met je wereldbeker. Ik heb altijd in u geloofd."
– "Dat doet me plezier."
– "Ja. Wel. 't Is te zeggen: je stond op mijn lijst, maar ik heb je in laatste instantie gewisseld voor Casemiro."
– "Voor wie?"
– "(huilend) Ik ken zijn voornaam niet eens."
– "Niet erg, Elke. Wil je mijn wereldbeker even vasthouden?"

Dries zal ondanks alles groots zijn. Ik probeer intussen wanhopig een transfer te regelen bij de FIFA. Casemiro vliegt er met zijn Braziliaanse botten uit. Mertens komt weer op de lijst. Hij scoort en maakt een hartje. Ik weet voor wie.

Dries Mertens.Beeld BELGA

Morgen: Ivo Victoria