Direct naar artikelinhoud
Update

Minstens 248 doden door zware aardbeving in Mexico

Bij de zware aardbeving die dinsdag het zuiden van Mexico trof, zijn zeker 248 doden gevallen. Het is de tweede zware beving in korte tijd in het land. Het dodental blijft oplopen. De meeste slachtoffers vielen in Mexico-Stad, waar de aardbeving veel schade veroorzaakte.

Reddingswerkers in Mexico-Stad.Beeld afp

President Enrique Peña Nieto maakte bekend dat in Mexico-Stad zeker 44 gebouwen zijn ingestort. Daarnaast zijn er gaslekken, staan panden in brand en liggen er nog mensen onder het puin. In de hoofdstad zijn 117 lichamen geborgen en wereden tientallen mensen levend onder het puin vandaan gehaald.

Volgens Luis Felipe Puente van Nacional de Protección Civil vielen de overige doden in de staat Morelos, ten zuiden van Mexico-Stad (55), in de staat Puebla (32), in de staat Mexico (10) en in Guerrero (3). 

In de hoofdstad zijn bovendien nog zeker zeventig gewonden gevallen. De president heeft opdracht gegeven beschadigde ziekenhuizen te ontruimen. Patiënten worden overgebracht naar andere medische instellingen. Volgens persbureau AFP kwamen 21 kinderen om het leven toen hun school instortte.

Het Amerikaanse instituut USGS sprak over een aardbeving met een kracht van 7.1 op de schaal van Richter. Het epicentrum bevond zich op 51 kilometer diepte in de staat Puebla. 

Het land werd twee weken geleden ook al getroffen door een aardbeving, waarbij bijna honderd mensen om het leven kwamen. Het ging om een bijzonder krachtige aardbeving met een kracht van 8.1, waarvan het epicentrum van de kust af lag. Juchitán, een stadje in de zuidelijke deelstaat Oaxaca, werd met ten minste 37 doden het hardst getroffen. Met name aan de Pacifische kust was de materiële schade groot.

Twitter bericht wordt geladen...

Mexico-Stad na de aardbeving dinsdag.Beeld epa

Zwaarste ooit

Mexico wordt geregeld getroffen door aardbevingen, maar de beving van twee weken geleden was de zwaarste ooit gemeten. Dat bezien valt de schade en het dodental mee. Het land heeft wijze lessen getrokken uit de aardbeving van 1985, die met 8,1 op de schaal van Richter iets minder zwaar was, maar veel verwoestender. Destijds vielen zeker vijfduizend doden en lag een groot deel van de hoofdstad in puin.

Bouwregels zijn sindsdien aangescherpt. Bovendien is een nationaal waarschuwwingssysteem in werking getreden en is de bevolking beter voorbereid. Zo maken ze boekenkasten vast aan de muur en worden zware lampen stevig aan plafonds bevestigd. Kinderen leren daarnaast op school wat ze moeten doen bij een aardbeving. 'Ik ren niet, ik gil niet en ik duw niet', zingen ze tijdens de oefeningen in koor. In openbare gebouwen en appartementencomplexen hangen borden met aanwijzingen en pijlen wijzen de weg naar de veilige plekken.

Twitter bericht wordt geladen...

Schade aan een gebouw in Mexico-Stad.Beeld reuters
Mexico-Stad dinsdag na de aardbeving.Beeld afp
Mensen gaan in Mexico Stad de straat op na een aardbeving dinsdag.Beeld epa