© Leo De Nijn

Wandelaars Zennetochten klaar voor 31ste editie

De Leestse wandelclub De Slak verwacht zondag zo’n tweeduizend stappers voor de 31ste editie van de Zennetochten. Wie de zon wil vermijden, kan al om 7u vertrekken. De wandelaars kunnen alvast uitblazen op de controleposten in plaatselijke landbouwbedrijven.

Leo De Nijn

Wandelclub De Slak werd meer dan een kwarteeuw geleden boven de doopvont gehouden nadat een aantal sportieve Leestenaars hadden deelgenomen aan de ondertussen beruchte Bornemse Dodentocht van 100 kilometer. Ze hadden de wandelmicrobe te pakken en sloegen, tijdens het nakaarten over hun prestaties in café In den Bareel, de handen in elkaar om zelf een wandelclub op te richten.

“Daar hebben we vandaag nog geen seconde spijt van gehad. Als wandelclub zijn we misschien niet de grootste vereniging uit de streek, maar zeker en vast wel een van de levendigste. De jaarlijkse Zennetochten blijven onze topactiviteit. Dat zien we ook aan het aantal stappers, dat altijd zowat rond de tweeduizend schommelt”, zegt Paul Van Roy van Wandelclub De Slak.

Rolstoelgebruikers

Het succes van de Zennetochten is in grote mate te danken aan de bestuursploeg, die wandelingen blijft uitstippelen waaraan jonge en onervaren wandelaars kunnen deelnemen. “Dat klopt”, zegt Van Roy. “Daarbij komt dat we dit jaar ook een parcours uitgestippeld hebben voor wandelaars die zich moeten voortbewegen in een rolwagen. Daar nemen ook veel ouders met een buggy aan deel.”

Al blijft de hoofdzaak de verscheidenheid in wandelafstanden waaruit de deelnemers kunnen kiezen. Zo staan er wandelingen van 6, 8, 12, 14, 20 en 30 kilometer op het programma. Deze wegen lopen door het Hombeeks Plateau. De wandeling van 30 kilometer, bijvoorbeeld, loopt in de richting van Hombeek, langs de Egleghemvijver, om vervolgens via de grens met Zemst uit te komen op de eerste controlepost aan het voetbalveld van Zennester.

“De twee overige controleposten voorzien we bovendien bij twee typische landbouwbedrijven: bij Jos en Annemie aan het Aland en bij ’t Hertsveld in de Hertstraat. De wandelaars kunnen er niet alleen komen uitrusten, ze zullen er ook iets kunnen eten en drinken”, gaat Van Roy verder.

Vertrek vanaf 7u

De Slak laat de deelnemers al vanaf 7u ’s ochtends vertrekken. “Hoewel we ervan uitgaan dat het zondag, na de hittegolf van deze week, terug wat minder warm zal zij, zien we elk jaar dat wandelaars al vroeg uit de veren zijn om aan hun uitgekozen wandeling te beginnen”, verzekert Pol Van Roy.

Vertrek op zondag 28 juli. Vrij vertrekuur vanaf 7u, ten laatste om 15u. Vertrekadres: feestzalen Ter Coose, Kouter 1A, Leest.