© bfs

Vandalen spuiten brandblusser leeg in voetbalkantine: “We hadden ons de jaarlijkse grote kuis heel anders voorgesteld”

Vandalen hebben maandagnacht ingebroken in de kantine van voetbalclub Sporting Sint-Gillis-Waas in de Houtvoortstraat. Ze stampten een raam in en spoten een brandblusser leeg. Tien vrijwilligers waren urenlang in de weer om de ravage op te kuisen.

Bert Foubert

De jaarlijkse opkuis van de voetbalkantine door een groep vrijwilligers van Okra Sint-Gillis-Waas bleek dinsdagochtend groter uit te vallen dan voorzien. Het hele interieur van het gebouw was bij aankomst van de vrijwilligers onder een dik laag wit poeder bedekt. “Omdat we de kantine gratis mogen gebruiken voor onze activiteiten, komen we ze elk jaar grondig kuisen”, doet Roger Claessens, die zowel verbonden is aan Okra als aan de voetbalclub, het verhaal. “Toen we ter plaatse kwamen, bleek een raam in kunststof achteraan het gebouw uitgestampt te zijn. Langs die weg waren onbekenden de kantine binnengedrongen. Ze hadden het servies op de grond gegooid en overal voor rommel gezorgd. Daarna werd één van de brandblussers helemaal leeg gespoten over het interieur. De ravage is enorm.”

Niets gestolen

Na controle bleek er niets gestolen te zijn. Maar door de vernielingen duurde de grote kuis van Okra langer dan verwacht. “Alle glazen in de barkasten moesten opnieuw afgewassen worden omdat ze vol wit poeder hingen”, zegt Marc Heirbaut. “Ook alle ramen, stoelen en tafels moesten onder handen genomen worden. Het poeder hing zelfs tot op de kaders boven de toog.”

Voor Sporting Sint-Gillis-Waas is het niet de eerste keer dat ze af te rekenen krijgen met inbrekers. Vandalenstreken zoals die van maandagnacht zijn er schering en inslag. “Het is zeker al de vierde of vijfde keer dat er geprobeerd wordt om in te breken”, weet Roger Claessens. “Maar de vorige keren was het altijd via de toegangsdeuren. Ook toen was er alleen maar schade, en werd er niets gestolen. We hebben duidelijk telkens te maken met vandalen.”

De lokale politie voert een onderzoek naar de daders.