Dubbeltwee Andries - Vandenbussche en skiffeur Gaston Mercier roeien op het EK de B-finale

Twee Belgische teams kwamen op de derde dag van het EK roeien de wedstrijdbaan op. Gaston Mercier en het duo Andries-Vandenbussche kregen de kans om in hun halve finalerace met een plaats bij de eerste drie door te stoten tot de Europese finale. Indien ze daarin niet slaagden wacht hen zondag de B-finale, waarin ze voor de zevende tot en met de twaalfde plaats kunnen roeien.

William Defraigne

Nog voor de eerste start van de halve finaleraces hingen voor de twee Belgische teams al donderwolken in de lucht. Er blies over het wedstrijdveld een felle zijwind, die een enorm voordeel bood aan de ploegen in de lage banen. De jury droeg dan ook nog haar steentje bij en legde de sterkste teams in die gunstige banen. Daardoor kwamen de Belgische dubbeltwee en de skiffeur Gaston Mercier in de hoge boeien terecht en was het kalf verdronken nog voor ze het water op gingen. Toch gaven Aaron Andries (Gentse RS) en zijn Brugse teamgenoot Tristan Vandenbussche zich niet zo maar gewonnen. Na 500m kwamen ze als derde door, amper twee seconden na de Roemenen Cornea-Enache, die op het WK 2023 de B-finale in dubbelvier wonnen en dus al weten dat ze in Parijs aan de slag mogen. Onze landgenoten deden ook verwoede pogingen om de Spaanse dubbeltwee Pujolar - Romero, vicewereldkampioenen in 2022 en 5de op het WK 2023, te volgen, maar zouden uiteindelijk een tol betalen voor die moedige poging, want halfweg moesten ze ook die derde plaats en dat felbegeerd finaleticket aan de Grieken Kalandaridis - Cholopoulos, vicewereldkampioen U19, laten. In de tweede wedstrijdhelft gingen Aaron en Tristan nog voluit door en die arbeid loonde uiteindelijk want het beloftevol Gents-Brugs duo realiseerde de zevende snelste tijd op twaalf teams , wat betekent dat als de weergoden en jury dezelfde beslissingen zouden nemen als vandaag ze morgen in hun B-finale wel in de meest gunstige baan zouden mogen vertrekken.

Gaston Mercier moest niet alleen op baan vijf vertrekken, de Luikenaar zag naast zich ook drievoudige Duitse wereldkampioen Oliver Zeidler en de regerende Griekse Olympisch skiffkampioen Steganos Ntouskos op die gunstige lage banen liggen. Damir Martin, drievoudig Olympisch medaillewinnaar, hield vanop baan vier het al allemaal snel voor bekeken en maakte de ganse race op een zesde en laatste plaats vol. Gaston Mercier daarentegen probeerde net als zijn teamgenoten Andries-Vandenbussche zijn race zo sterk mogelijk af te sluiten in de hoop dat een betere chrono hem zondag naar een meer gunstige baan zou loodsen. De Luikenaar finishte vijfde in een tiende besttijd, een chrono die hem in zijn B-finale alvast niet in de meest ongunstige buitenbaan zal duwen.

© Gaston Mercier.

Het finaleprogramma van de Belgen

Tim Brys en de lichte dubbeltwee Van Zandweghe-Vyvey roeien zondag respectievelijk om 10.45 uur en 11.05 uur hun Olympische kwalificatiefinale. Tim moet bij de eerste drie eindigen om een ticket voor de OS 2024 op zak te steken, Niels en Tibo bij de eerste twee.

Op het EK roeien drie Belgische teams in hun B-finale voor de plaatsen zeven tot twaalf. Andries-Vandenbussche openen in hun zware dubbeltwee om 9.53 uur, Mazarine Guilbert start in de open skiff vrouwen om 9.58 uur en Gaston Mercier in de open skiff mannen om 10.03 uur. Om 11.35 uur sluit Marlon Colpaert het toernooi voor de Belgische delegatie met zijn EK-finale in de lichte skiff. De Oostendenaar mag om 11.35 uur voor de EK-medailles roeien. In tegenstelling tot de andere races is de lichte skiff geen Olympisch nummer.

De wedstrijden kunnen worden live gevold via www.worldrowing.com

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer