Het nationale monument Grand Staircase nabij Escalante, dat gedeeltelijk verdwijnt.
Volledig scherm
Het nationale monument Grand Staircase nabij Escalante, dat gedeeltelijk verdwijnt. © Thinkstock

IN BEELD: Deze Amerikaanse pareltjes van de natuur zijn bedreigd als Trump zijn zin doorzet

Met zijn beslissing om twee natuurgebieden in Utah te verkleinen, heeft de Amerikaanse president Donald Trump op de ziel getrapt van veel natuurliefhebbers. Het federaal beschermde deel van Bears Ears National Monument zal 85 procent krimpen tot 92.000 hectare. Het deel van Grand Staircase Escalante dat onder toezicht staat, zal met ongeveer de helft afnemen. Maar daar blijft het niet bij: ook deze andere monumenten gaan mogelijk op de schop. 

18 reacties

  • Ferdinand Engelbeen

    6 jaar geleden
    Fons, als dat Obama besluit pas na de verkiezingen is genomen, dan zit er inderdaad een reukje aan. Net als zijn presidentieel besluit om het akkoord van Parijs te tekenen, dat nooit werd goedgekeurd door de Senaat van de VS, dus nooit wettelijk is bekrachtigd. Aan de andere kant had Trump tussenvormen kunnen kiezen: een Nationaal Recreatief Gebied wordt ook beschermd, maar laat wel beperkte commercialisatie toe...
  • Pol de Mol

    6 jaar geleden
    Fonske, de reden dat Trump het afschaft is omdat het een beslissing van Obama was. Hij schroeft alle beslissingen terug van Obama, of heb je dit nog niet opgemerkt?
  • Fons Casteels

    6 jaar geleden
    De reden waarom Obama op 29 december 2016 dat besluit nam, is om de inwoners van Utah te straffen. Die hadden kort ervoor massaal voor Trump gestemd: Trump haalde 45,5% van de stemmen in Utah, tegen 27,4% voor Clinton. Door zo'n uitgestrekt gebied als "nationaal monument" te beschermen, mocht er zelfs geen camping bijgezet worden, mocht er geen kampvuur gemaakt worden, enz. Trump maakt dat nu ongedaan: nu kan de regio zich toeristisch ontwikkelen.
  • Gino Denil

    6 jaar geleden
    Binnenkort USA geen cultuur, geen natuur.
  • Ferdinand Engelbeen

    6 jaar geleden
    Langs de ene kant heeft de VS schitterende natuur waar nog heel weinig mensen komen, aan de andere kant inderdaad een ontstellend gebrek aan cultuur, met nog steeds de wild-west mentaliteit van de pioniersjaren. Trump is er een schitterend voorbeeld van...