Luister naar

Willen we naar de beurs? Dan gaan we naar de beurs

Nieuws
Op Beursplein 5 aan het Damrak is het soms dringen bij de ingang, soms bij de uitgang. Nadat enkele jaren geleden werd gewaarschuwd dat de Amsterdamse beurs geen museum voor financieel erfgoed zou mogen worden, verdringen bedrijven zich er nu alsof het de hipste club van de stad is.
Peter de Waard redactie vk
donderdag 22 maart 2018 om 03:00
Willen we naar de beurs? Dan gaan we naar de beurs
Willen we naar de beurs? Dan gaan we naar de beurs anp

Amsterdam

Deze week krijgen liefst drie bedrijven een notering op Beursplein 5: de bank NIBC, handelsbedrijf B&S en laadpalenfabrikant Alfen. ‘Dat is exceptioneel’, zegt Peter Siks van beursbedrijf Binck. En de rij van wachtenden lijkt elke dag verder te groeien, nadat Varo Energy – bekend van de benzinestations Argos – achter aanschoof in de rij waarin ook leasebedrijf LeasePlan, betaalbedrijf Adyen, lingerieketen Hunkemöller en musicalbedrijf Stage Entertainment van Joop van den Ende zouden staan.

Maar het hoeft geen signaal te zijn dat het beleggingsklimaat zonnig blijft en de economie blijft groeien en bloeien. Integendeel, nogal wat analisten zien er juist een indicatie in dat de omslag van het sentiment aanstaande is.

eigenaren

Siks: ‘Bij deze beursintroducties gaat het niet om bedrijven die nieuw geld willen aantrekken voor investeringen, omdat ze optimistisch zijn over de toekomst. Het gaat vooral om eigenaren die via een beursgang willen cashen. En dat doe je op het moment dat je de hoogste prijs kunt krijgen. Niet alleen moeten de bedrijven daarvoor zo mooi mogelijk worden opgedoft, ook moet het moment worden gekozen dat de markt op zijn top is.’

Blijkbaar denken de bestaande aandeelhouders (oprichters, investeerders en private-equitybeleggers) dat dit moment is aangebroken. ‘Vorig jaar gingen de koersen toch vrij onverwacht verder omhoog. De groeiverwachtingen en winstprognoses zijn goed. Dit moment moet je pakken’, stelt Siks.

Corne van Zeijl, strateeg bij Actiam vermogensbeheer, zegt dat vooral mensen die veel van het bedrijf weten nu bezig zijn hun aandelen te verkopen. ‘En dan moet je als koper met minder inzicht over de gang van zaken op je hoede zijn. Het is net als bij de aankoop van een tweedehandsauto. Wie doet de beste deal?’

Na negen jaar van koersstijgingen en lage rentes moet er een keer de klad in komen.

Wanneer dat moment komt, weet niemand. Van Zeijl: ‘Er zijn tekenen dat de rente gaat stijgen.’ Maar de beurs kan ook iedereen op het verkeerde been zetten. Ook in 2016 ging ineens een grote pluk bedrijven naar de beurs (Basic-Fit, Sif, Philips Lighting, ASR, ForFarmers) in de verwachting dat het klimaat zou kunnen omslaan als gevolg van politiek tumult door de ophanden zijnde verkiezingen in de VS, Nederland, Duitsland en Frankrijk. Uiteindelijk bleven de gevolgen beperkt en steeg de beurs verder. Siks: ‘Toen Facebook naar de beurs ging, zei iedereen dat het bedrijf op zijn top stond. Het is nog vele malen over de kop gegaan. Bij Snapchat zag je het omgekeerde.’

Hoe dan ook loont een gang naar de beurs weer, ondanks de kosten die daarmee zijn gemoeid zoals die voor het opstellen van een prospectus, de diensten van advocaten en bankiers en de notering – al gauw een bedrag van enkele miljoenen euro’s. Enkele jaren geleden was er nog de vrees voor een totale leegloop omdat bedrijven dat geld er niet voor over hadden en ook weinig zin hadden in een aquarium te leven waarbij alle bedrijfsgeheimen inclusief salarissen moesten worden geopenbaard.

overnames

In 2011 waarschuwde de Vereniging van Effecten Uitgevende Ondernemingen (VEUO) bij monde van secretaris Harm-Jan de Kluiver voor marginalisatie van het Amsterdamse filiaal van Euronext waarvan ook de beurzen van Parijs, Brussel en Lissabon deel uitmaken. In tien jaar tijd was door overnames en faillissementen het aantal beursgenoteerde bedrijven gedaald van 200 naar 125. In 2013 verdwenen opnieuw 13 bedrijven van de beurs vanwege overnames en financiële problemen: Spyker, SNS Reaal, Homburg, Dockwise, Mediq, Hitt, Logica, Octoplus, TMC, AMT en het pas een jaar genoteerde koffie- en theebedrijf DE Master Blenders. Maar twee jaar later stond Amsterdam - vooral door de beursgang van ABN Amro - op 1 in Europa wat betreft de beurswaarde van nieuwe introducties.

Euronext in Amsterdam doet het goed. Unilever wees vorige week bij het besluit om het hoofdkantoor in Nederland te concentreren juist op het feit dat de meeste handel in het eigen aandeel in Amsterdam plaatsvindt in plaats van Londen. Een voordeel van Amsterdam is dat de aandelen in euro’s zijn genoteerd in plaats van de onder druk staande ponden. De Amsterdamse beurs is zeer internationaal gericht. Amerikaanse institutionele beleggers hebben 35 procent van de aandelen van de grotere ondernemingen die hier genoteerd staan in handen. <

gaan we ook aandelen kopen?

Het idee van het volksaandeel is al lang achterhaald. In 1995 kregen particulieren bij de beursgang van KPN nog een ouderwetse knaak korting met het doel het aandeelhoudersschap te populariseren en aandelenbezit te spreiden. Het aantal particuliere beleggers steeg in Nederland in die jaren tot bijna twee miljoen in 2000. Maar de dotcom-crisis van 2001 en de kredietcrisis van 2007 leidden in het eerste decennium van deze eeuw tot een halvering. Beleggen werd een melaats begrip. Sinds 2015 gaan weer meer particulieren naar de beurs, ook aangemoedigd door de lage rente. Volgens een onderzoek van Kantar TNS hadden vorig jaar al 1,4 miljoen Nederlanders zelf aandelen, ook aangemoedigd door de extreem lage rente. Dat betekent volgens Siks niet dat particulieren weer massaal inschrijven op de aandelen van nieuwe beurskandidaten. Bij Binck zelf is het inschrijfpercentage van particuliere beleggers bij de populairste fondsen niet hoger dan 5 procent. ‘Het is ook de vraag of dat de geëigende weg is om te gaan beleggen. De meeste spaarders die beginnen, zullen vooral passief beleggen. Dit betekent dat ze in fondsen stappen en pas in nieuwe aandelen beleggen als die in een index komen’, aldus Siks.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Boxie24 haalt de spullen via ‘pick-ups’ op en brengt ze ook weer terug wanneer dat gewenst is. De klant kan thuisblijven.

Kleine huizen zijn gat in de markt voor een bedrijf dat 24 uur per dag spullen ophaalt en opslaat

Als het huis gaat knellen, bieden opslagbedrijven uitkomst. Boxie24 bouwde in korte tijd een opslagimperium op. Het heeft wereldwijd inmiddels 74 vestigingen. ‘Veel huizen zijn te klein voor een racefiets en droogtrommel.’

Het schip waarmee Wim de Vries richting Engeland gaat.

In de haven van Harwich is het zichtbaar wennen aan de grenscontroles. De truckers wachten geduldig

Ruim vier jaar na de Brexit heeft het Verenigd Koninkrijk afgelopen week de langverwachte grenscontroles op goederen weer ingevoerd. Dat raakt truckers die Nederlandse planten vervoeren.

Rits de Boer, inspecteur-generaal van de Arbeidsinspectie: ‘Bij arbeidsmigratie zijn er allerlei kosten die niet worden ingeprijsd.’

Hoofd Arbeidsinspectie: 'Meer arbeidsmigranten kunnen we niet aan'

Rits de Boer ziet in de praktijk welke invloed de grote groep arbeidsmigranten heeft op de leefomgeving en de migranten zelf. Hij is stellig: ‘Nog meer arbeidsmigratie leidt tot nog meer miserabele woon- en werkomstandigheden.’

Dankzij een lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Geldverstrekker sluit deal met Blokker, verkoop van de baan

Blokker heeft een akkoord bereikt over een belangrijke herfinanciering, waardoor de toekomst van de winkelketen is veiliggesteld. Dankzij de lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Dankzij een lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Gordon Brothers, redder van worstelende keten Blokker, heeft een 'geweldige track record'

Een Amerikaanse investeringsmaatschappij die in het verleden onder meer het Britse modeconcern Laura Ashley redde, schiet nu Blokker te hulp. Met een lening van Gordon Brothers is een verkoop van de Nederlandse winkelketen voorlopig afgewend.

Kees en Dries Vahl.

Dankzij aardwarmte zijn de komkommers van de gebroeders Vahl extra groen

De komkommers en paprika’s van Tuinderij gebroeders Vahl worden verwarmd met ‘gratis’ energie uit een diepe aardlaag. Heel rendabel is dat nog niet, maar het tij lijkt nu te keren.