Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Club Brugge zoekt nieuwe topkeeper, vier anderen mogen vertrekken

Vladimir Gaboelov doet het dan wel goed in de play-offs, toch ziet Club geen vaste nummer één in hem.Beeld BELGA

Na de keepersproblemen dit seizoen wil Club Brugge deze zomer schoon schip maken. Naast Horvath mogen ook Vermeer, Gaboelov en Teunckens vertrekken. Hubert en de jonge Gabriël worden de nummers twee en drie, in de schaduw van een nieuwe topdoelman.

Het was dit seizoen ellende troef in doel bij Club Brugge, dat ondanks die keepersproblemen straks zo goed als zeker de tweede landstitel in drie jaar zal vieren. De Bruggelingen willen evenwel een nieuw scenario, waarbij vijf keepers werden ingezet, absoluut vermijden en gaan met een strak plan op zoek naar standvastigheid onder de lat.

Zo is nu al duidelijk dat Guillaume Hubert (23) en Brent Gabriël (19) als invallersdoelmannen zullen fungeren. Hubert ligt nog tot 2021 onder contract in Brugge en wordt door het bestuur en de staf als ideale doublure gezien, ook al ging hij eerder dit seizoen meermaals in de fout toen hij ten koste van Ethan Horvath zijn kans kreeg. Daarnaast moet het 19-jarig jeugdproduct Gabriël zich als derde doelman verder ontwikkelen in de A-kern. De talentvolle Oost-Vlaming maakte afgelopen campagne deel uit van de nationale U19-ploeg en verlengde vorige week nog zijn verbintenis tot 2021.

Club heeft de beste binnenlandse doelmannen logischerwijs op de radar, maar maakt voorlopig niet concreet jacht

Beiden moeten de nieuwe nummer één het vuur aan de schenen leggen. Club gaat op zoek naar een topdoelman, die zowel in de competitie als mogelijk in de Champions League volgend seizoen alle problemen van dit jaar moet doen vergeten.

Anders dan vorige winter, toen Club in de zoektocht naar een ervaren buitenlandse doelman uitkwam bij Vladimir Gaboelov en Kenneth Vermeer, kan die doelman zowel uit de Belgische competitie als van buiten de landsgrenzen komen. Club heeft de beste binnenlandse doelmannen logischerwijs op de radar, maar maakt voorlopig niet concreet jacht op Kaminski en co.. Dat coach Ivan Leko en diens landgenoot en keeperstrainer Tomislav Rogic in de Balkan de nieuwe Kalinic (AA Gent) gaan ophalen, behoort evengoed tot de mogelijkheden.

Vast staat dat Club een vaste en betrouwbare nummer één onder de lat wil, iets wat dit seizoen nooit het geval is geweest.

Vermeer terug naar Feyenoord

De plannen van Club hebben gevolgen voor een kwartet overbodige keepers. Vooreerst zal blauw-zwart niet gebruikmaken van de aankoopoptie in het contract van Vermeer (32), een beslissing die enkele weken geleden al genomen werd en waarvan Vermeer en zijn entourage nog niet op de hoogte zijn. De doelman is niet alleen een dure vogel, ook zou zijn blessuregevoeligheid Club zorgen baren. De Nederlander, die in 2014 door Ajax werd verkocht en in Rotterdam bijna 1 miljoen euro per jaar verdient, keert behoudens een flinke ommezwaai in de hoofden van het Brugse bestuur terug naar Feyenoord.

Gaboelov doet het dan wel goed in de play-offs, toch ziet Club geen vaste nummer één in hem

Horvath (22), die allesbehalve deel uitmaakt van de plannen van Leko maar wel tot 2021 onder contract ligt, wil nog steeds vertrekken. En ook Gaboelov (34), die volgend seizoen nog onder contract ligt, moet in principe vertrekken. De Rus doet het dan wel goed in de play-offs, toch ziet Club geen vaste nummer één in hem. Jens Teunckens (20), ten slotte, die dit seizoen is uitgeleend aan Antwerp en nog tot juni 2019 vastligt, moet eveneens vertrekken.

Afwachten of Club in zijn opzet slaagt en voor de overbodige keepers een nieuwe werkgever vindt. Mocht dat niet lukken, dan ziet blauw-zwart mogelijk af van de reeds gemaakte beloftes aan Hubert en Gabriël en kan bijvoorbeeld Gaboelov alsnog tweede doelman worden - iets wat in het geval van Horvath uitgesloten lijkt. Afwachten ook of de spoeling met het huidige opzet volgend seizoen niet te dun wordt. Mocht de nieuwe beoogde nummer één al snel uitvallen met Champions League-voetbal voor de deur, is een nieuwe soap onder de lat niet uitgesloten.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie