Gadget inspector test de Nokia 7.1: “Zeer goede smartphone voor wie geen kapitaal over de balk wil smijten”

De Gadget Inspector van Het Belang van Limburg nam de Nokia 7.1 onder de loep voor een korte test.

rap

Concept De nieuwe Nokia’s mikken bijna uitsluitend op de betaalbare budget- en middenklassemarkt met actuele en goede hardware. Jongste voorbeeld is de Nokia 7.1 met o.a. een modern design, dubbele Zeisscamera en nieuwste Android. Het toestel zit in de hogere middenklasse van het Nokiagamma, maar het prijskaartje is nog interessant. Nokia geeft tot 22 november een cashback van 50 euro op de richtprijs van 349 euro.

Design De 7.1 is de eerste bij ons verkrijgbare Nokia met een bijna randloos schermdesign, een look die helemaal in is, o.a. ook bij de X(S)-iPhones van Apple. De Nokia heeft onderaan wel nog een bredere toestelrand met de merknaam erop. Bovenaan zit er een inkeping in het scherm om plaats te geven aan de selfiecamera. Deze zogenaamde notch is wel vrij beperkt, een stukje kleiner dan bij de iPhone X(S). Het ruime 5,84 inch-scherm heeft een smal en langwerpig formaat. Het toestel voelt degelijk aan, met een glasplaatje over de achterzijde en een mooi afgewerkt aluminium frame rondom de zijkant als premium detail. Achteraan in het midden staan de twee cameralenzen en vingerafdrukscanner. De body is niet waterdicht. Met een dikte van 8 mm en een gewicht van 160 g ligt de telefoon goed in de hand. Hij is verkrijgbaar in de kleuren gloss midnight blue of gloss steel.

Gebruik We zijn zeer te spreken over het scherm. Met 1.080 x 2.280 pixels is de scherpte meer dan goed genoeg, de kleurweergave en contrast zijn bovengemiddeld voor een lcd in deze klasse, de helderheid is oké. Het scherm ondersteunt HDR 10, compatibele video’s worden zo extra levendig getoond. Bovendien kan niet-HDR-materiaal geconverteerd worden naar HDR. Een tweede troef is de dubbele camera (12 MP en 5 MP) achteraan, van Zeissmakelij. Het is o.a. mogelijk scherptedieptefoto’s (bokeh) te maken. De autofocus is snel, de foto’s zijn goed, met detail en realistische kleuren. Bij donkere situaties zijn de prestaties wat minder opvallend. Er is een pro-modus en het is mogelijk om een foto te maken met de back- en frontcamera tegelijk (bothies). Filmen kan zelfs in haarscherpe 4K/Ultra HD. Met zijn middenklasseprocessor (Snapdragon 636) en 3 GB RAM draait de 7.1 voldoende vlot voor normaal gebruik. Het gestroomlijnde Android Onesysteem zorgt voor een extra efficiënte werking en goede systeemupdates. Voor zware graphics en games en doorgedreven multitasking moet u wel een klasse hoger gaan zoeken. De opslag van 32 GB vinden we eerder zuinig, maar is wel uit te breiden met een kaartje. De batterij (3.060 mAh) is oké voor een dag gemiddeld gebruik.

Conclusie De Nokia 7.1 is een zeer goede smartphone voor wie geen kapitaal over de balk wil smijten. Design, schermkwaliteit, camera en software zijn de grootste troeven. De concurrentiestrijd in deze (midden)klasse is wel moordend, dus even vergelijken kan zeker geen kwaad.

Nokia 7.1: 299 euro (na cashback)