VoetbalJupiler Pro League

RWDM mag weer beginnen bibberen: Molenbekenaars in vieze papieren na nederlaag tegen Charleroi

Sint-Jans-Molenbeek -

RWDM heeft zichzelf geen cadeau gedaan in de degradatiestrijd. De Molenbekenaars slikten tegen het reeds geredde Sporting Charleroi al gauw een goal en stonden bij de rust zelfs 0-3 achter. Makhtar Gueye bracht kort na het uur weer hoop, maar er volgde geen mirakel. Bij winst tegen Eupen zondagavond kan KV Kortrijk over de Molenbekenaars springen in de stand.

Michael Delbeke

RWDM had vorige week al definitief afstand kunnen doen van KV Kortrijk en KAS Eupen. Dat deed het niet, waardoor het spannend bleef. Het leek wel alsof de supporters voor de match collectief aan het rekenen waren wat hun club nu nog moest doen om zeker te zijn van de veertiende plaats, want toen clublegende Anthony Cabeke gefêteerd werd voor zijn spelersafscheid moest de stadionomroeper een paar keer zijn oproep tot applaus herhalen, op het beschamende af zelfs – al waren Cabeke en mascotte Foxy op dat moment wel nog niet aan de L’Ecluse-tribune geraakt.

Zat RWDM-doelman Guillaume Hubert ook te rekenen toen Achraf Dari in de zevende minuut een afstandsschot afvuurde richting zijn doel? Zijn schot was zeker houdbaar voor Hubert, die in de Relegation Play-offs volop zijn kans kreeg van Yannick Ferrera en daarin voor het eerst in de fout ging. Charleroi al vroeg op rozen, nadat het in de eerste minuten van de wedstrijd vooral bezig was geweest aan een studieronde – met daarin wel een razendsnelle rush van Antoine Bernier.

Vlot combineren

In de minuten daarop ging het vooral om… wissels. Tayo Adaramola moest er al na een kwartier af. Niet omwille van bedroevende sportieve prestaties, zoals tegen Anderlecht onder Bruno Irles, maar omwille van contact met Jeremy Petris. In zijn plaats kwam Ilay Camara, die net als Xavier Mercier naar de bank was verhuisd ten voordele van Mickaël Biron en basisdebutant Matías Segovia. Dat is één wissel meer dan Charleroi, waar Rik De Mil noodgedwongen de geblesseerde Adem Zorgane wisselde voor Ryota Morioka. Qua wissels in de eerste helft kwam het al gauw gelijk te staan: kort na de wissel van Adaramola leek ook doelpuntenmaker Dari de strijd te moeten staken, dan leek het even doelman Hervé Koffi die zich even laat verzorgen nadat Biron hem de bal ontfutseld had, maar uiteindelijk was het Dari. In zijn plaats kwam Jonas Bager.

We zouden haast vergeten dat er in tussentijd ook gewoon gevoetbald werd. Tussen de wissels van Adaramola en Dari stond Vetle Dragsnes uitstekend gepositioneerd om de 0-2 te scoren, maar de Noor verzilverde de voorzet van Parfait Guiagon niet. De 0-2 leek dichterbij dan de 1-1, want Charleroi kon vervolgens vlot combineren in de zestien van RWDM. De Molenbekenaars zetten kort voor het halfuur eens een counter op, maar de voorzet van Biron werd simpel weggewerkt door Morioka, die zijn voet maar uit te steken had.

Wedstrijdje wisselen

RWDM was opnieuw niet op de afspraak in de eerste helft. Bleef de schade vorige week tegen Kortrijk nog beperkt na de relatief vroege openingsgoal van Nayel Mehssatou – het bleef 0-1 –, dan zorgden de Henegouwers ditmaal vrij snel voor onherstelbare schade. De 0-2 was van Dragsnes op aangeven van... Guiagon – waar hebben we dat nog gezien –, een paar minuten later deed Guiagon zélf de netten trillen na een assist van Oday Dabbagh. RWDM meteen tegen het canvas geslagen, zelfs met het voetbal dat de jongens van Ferrera vorige week in de tweede helft op de mat brachten leek dit een héél moeilijke klus te gaan worden.

En toch: vlak voor de rust probeerde de thuisploeg de wedstrijd nog enigszins te redden. Het afstandsschot van Camara was goed, de save van Koffi ook. In de blessuretijd zette Gueye na balverlies van Morioka op het middenveld een prima counter op en leek Carlos Alberto de 1-3 binnen te duwen, maar de bal ging niet binnen. Vanuit de tribune leek het eerst alsof er iets uit de grond stak, maar op de beelden was te zien hoe Koffi er eerst nog met zijn hand bij zat en Dragnes daarna succesvol wegwerkte.

Zo bleef het 0-3. In het wedstrijdje wissels in de eerste helft kwam RWDM in de... blessuretijd wel weer op voorsprong nadat Jeff Reine-Adélaïde een bal keihard in het gezicht kreeg. Romildo Del Piage, die enkel in de Beker van België al langer dan één helft speelde voor de Molenbekenaars, werd zowaar nog eens van onder het stof gehaald.

Invallende Braziliaan

Het is nog niet zo lang geleden dat RWDM drie doelpunten scoorde op korte tijd – Kortrijk uit, twee weken geleden –, dus Charleroi ging al vrij snel op zoek naar de 0-4. Dabbagh liet het evenwel na om de wedstrijd helemáál dood te maken. Dan toch maar eens die 1-3 proberen, dacht de thuisploeg. Biron legde een hoge voorzet mooi stil, maar miste vervolgens. Het doelpunt zou hoe dan ook niet geteld hebben, want er werd gefloten voor buitenspel. Del Piage trapte even later tegen de kruising. Wie herinnert zich nog de lekkere invalbeurt van zijn landgenoot Rikelmi tegen KV Mechelen op de derde competitiespeeldag?

Makhtar Gueye redde kort na het uur de wedstrijd, net op tijd. Eerst leek niemand de voorzet van Biron aan te nemen, maar gelukkig voor de thuisploeg – en de wedstrijd – stuurde Camara de bal terug, recht op het hoofd van Gueye. De hoop groeide bij RWDM, zonder snelle nieuwe concrete kansen. Met Xavier Mercier en Abner Felipe gooide Yannick Ferrera kort voor het slotkwartier zijn laatste troefkaarten op tafel. De thuisploeg bleef proberen, onder andere via Gueye, maar raakte er niet meer door. Zeggen dat dit al een oefenmatch had kunnen zijn voor RWDM.

RWDM: Hubert, Adaramola (14’ Camara), Sousa, Makosso, Marsoni, Reine-Adélaïde (45+9’ Del Piage), Abe (71’ Mercier), Carlos Alberto (71’ Abner), Biron, Segovia, GueyeCharleroi: Koffi, Dragsnes, Andreou, Dari (23’ Bager), Petris (76’ Rogelj), Camara, Morioka (75’ Ilaimaharitra), Guiagon, Heymans, Bernier (75’ Mbenza), Dabbagh (85’ Sylla)Doelpunten: 7’ Dari 0-1, 35’ Dragsnes 0-2, 39’ Guiagon 0-3, 63’ Gueye 1-3Geel: 87’ AndreouRood: geen