Jan De Voght verloste tijdens het duurzaamheidsfestival liefst 25 Kempische heideschapen van hun winterjas. Hij had veel bekijks.© kma

Duurzaamheidsfestival van Zandhoven Natuurlijk! lokt veel volk richting windmolen

Pulderbos, Zandhoven -

Op het duurzaamheidsfestival van Zandhoven Natuurlijk! rond de windmolen van Pulderbos viel de hele zondagnamiddag vanalles te beleven.

Alles begon met een picknick ’s middags. Daarna kon je aan allerlei standjes duurzame dingen doen. Bij de JNM mochten kinderen braakballen van uilen ontleden. Velt vroeg om vlaggetjes in te kleuren voor het vijftigjarig bestaan. Er was slow coffee van de Coffee Crusader uit Pulle, bij Atelier Meraki kon je ecoprinten met planten, groene kapper Coiffure Modern gaf uitleg en de bijenhal was open.

Mario Frederickx van de Coffee Crusader met schoonbroer Bruno.© kma

Jeroen Vervoort en Dennis Van de Peer van Bear Creations hadden hun mobiele houtzagerij meegebracht uit Zandhoven. “Je kan bij ons van eigen bomen planken laten zagen of ons inschakelen om je hout te verwerken”, zegt Jeroen. “Wij werken superlokaal en gebruiken enkel hout uit een straal van zestig kilometer rond Zandhoven. Alles wordt gebruikt, tot het zaagsel toe, dat als basis kan dienen om paddenstoelen op te kweken of als bodembedekking voor het kippenhok.”

Dennis Van de Peer en Jeroen Vervoort van Bear Creations leggen hun focus op het verwerken van lokaal hout.© kma

De snijplankjes in verschillende houtsoorten die ze hadden meegebracht, hadden veel succes. Ze hadden ook een stoere picknickbank bij. Misschien een idee als je zelf met een omgewaaide boom zit?

Molenaar zkt graan

In de windmolen had molenaar Ludwig Lenaerts een expo rond dieren opgesteld. “Ik ontvang sinds de coronacrisis almaar minder klassen voor rondleidingen. Ik ben ook een molenaar op zoek naar graan. Zonder graan kan ik niet malen. Er wordt hier in de regio nauwelijks nog graan verbouwd. Men heeft me geadviseerd eens contact op te nemen met de Dobbelhoeve uit Schilde. Intussen houd ik me wel creatief bezig in de molen.” Bij de kinderen hadden zijn inspanningen succes. “Is dat hier altijd zo gezellig?”, vroeg een meisje.

Molenaar Ludwig Lenaerts had er weer echt een beestige molen van gemaakt.© kma

© kma

Op het grasveld voor herberg Graan kon er gedanst worden op volksdansmuziek, live gebracht door topartiesten.

Jan De Voght, zoon van Walter De Voght van De Schapenhoeve uit Pulderbos, had veel bekijks als schaapscheerder. Hij verloste tijdens het duurzaamheidsfestival liefst 25 Kempische heideschapen van hun dikke wintervacht en gaf hen ineens een pedicurebeurt. “Gemiddeld kan ik vier à vijf schapen per uur doen”, vertelt Jan. “Een schaap scheren duurt eigenlijk maar vijf minuten, maar ik doe dan nog de hoefverzorging en je moet ze ook uit de trailer halen en nadien in de kraal zetten.” Iedereen vond het in elk geval heel knap hoe behendig Jan alles deed. “Ik ben fier op hem”, zei schapenhouder Walter.

Jan De Voght toonde zijn behendigheid als schaapscheerder.© kma

De schaapscheerder had veel bekijks.© kma

Kasimira Renders uit Pulderbos, lijsttrekker voor de Kamer voor de tweetalige unitaire Belgische partij voor dierenrechten DierAnimal, maakte reclame. Kasimira kwam bij de vorige verkiezingen ook al eens op voor DierAnimal. “We hebben toen uit het niets een zetel gehaald.” Haar moeder Patricia Renders uit Pulderbos komt nu ook op voor DierAnimal als opvolger. “In deze tijd vind ik het echt nodig”, zegt ze. “We zijn wat later in gang geschoten dan de rest, maar binnenkort gaan we ook posters hangen.”

Kasimira en haar moeder Patricia Renders komen op 9 juni op voor de partij DierAnimal.© kma

Volksdansen onder de stretchtent.© kma

© kma

© kma

© kma

 (kma)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners