© Wim Hendrix

Nog geen vonnis voor tienerterroristen die aanslag wilden plegen op Antwerpen-Centraal

De correctionele rechtbank van Mechelen doet pas volgende maand uitspraak in een dossier waarbij zes mannen verdacht worden van leiderschap of deelname aan de activiteiten van een terroristische organisatie. Twee mannen zouden anderen, onder wie ook minderjarigen, hebben aangezet tot radicale gedachten en enkelen zelfs overtuigd hebben zich aan te sluiten bij terreurgroep IS in Syrië. Als een uittocht naar Syrië niet zou lukken, zou een aanslag in België worden gepleegd.

Het dossier werd opgestart in december 2015 toen een minderjarige jongen werd opgepakt op de luchthaven van Charleroi. Hij wilde vertrekken naar het Midden-Oosten om zich daar aan te sluiten bij IS. Zijn entourage werd in kaart gebracht, en dat leidde naar de zes beklaagden die donderdag terecht stonden.

Een van hen, imam Yussuf E.G. die regelmatig in Antwerpse moskeeën predikte, was inmiddels zelf vertrokken naar Syrië en ronselde vanuit het strijdgebied nieuwe mensen om zich bij het kalifaat aan te sluiten. Een groepje jongens, waaronder Mechelaar Naim R. en de Antwerpenaars Adil Z. en Abdelmounaim B., kenden elkaar via een chatgroepje op Telegram en waren lid van de gesloten Facebookgroep Staatnieuws, waar regelmatig berichten over IS werden gepost.

De jongeren spraken een tiental keer af en bespraken een vertrek naar Syrië maar ook enkele mogelijkheden tot een aanslag op Belgisch grondgebied, bijvoorbeeld op het centraal station in Antwerpen, op Vlaams Belang-politicus Filip De Winter of op enkele militairen als het vertrek naar Syrië om een of andere reden niet zou lukken.

Tegen de ronselaars Yussuf E.G. en Youssef I. werd tien jaar cel gevorderd, voor de jongeren werden celstraffen van respectievelijk 5 jaar of 40 maanden met uitstel mits het naleven van strikte voorwaarden geëist. Ook de Nederlander Driss C. riskeert 5 jaar cel, hij zou de reis naar Syrië hebben gefaciliteerd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER