Von der Leyen grapt over politieke onrust binnen AfD

Nieuws
Ursula von der Leyen heeft op een bijeenkomst van de CDU-jongeren in Aken kritiek geuit op Alternative für Deutschland (AfD). De voorzitter van de Europese Commissie bespotte de manier waarop de partij omgaat met beschuldigingen van inmenging en omkoping van de AfD-voorman bij de Europese verkiezingen. Maximilian Krah is nog altijd lijsttrekker, maar was niet aanwezig bij de campagneaftrap.
anp
zondag 28 april 2024 om 14:42
Afbeelding
beeld anp

De Duitse justitie doet vooronderzoek naar mogelijke betalingen door China en Rusland aan Krah. Zo’n vooronderzoek hoeft niet te betekenen dat daar sprake van is, benadrukt de politicus zelf. Ook partijvoorzitter Tino Chrupalla zei zaterdag bij de campagnestart dat AfD’ers nu eenheid moeten tonen, al was Krah er dus op dat moment niet bij.

Von der Leyen dreef op de CDU-bijeenkomst de spot met de onrust rond Krah. ‘Eerst door het bestuur beschermd, toen door het bestuur verstopt. Wat nu als de AfD eindelijk eens met de waarheid naar buiten komt?’

Krah, lijsttrekker en zogenoemde ‘spitzenkandidaat’ bij de komende verkiezingen, is niet de enige AfD’er die onder vuur ligt. Een medewerker van hem werd opgepakt op verdenking van spionage voor China. De nummer twee op de lijst Petr Bystron wordt ook beschuldigd van mogelijke banden met pro-Russische netwerken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Mensenrechtencollege bezorgd over algoritmen in onderwijs

Digitale systemen die door scholen worden ingezet, kunnen leiden tot een ongelijke behandeling van leerlingen. Dat blijkt uit een verkennend onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens.

Afbeelding

Stijgende trend faillissementen houdt aan

Het aantal faillissementen is in april toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden er vorige maand twintig bedrijven meer failliet verklaard dan in maart. Dat is een stijging van 6 procent.

Afbeelding

Georgische politie duwt demonstranten weg voor parlement Tbilisi

De Georgische politie is begonnen met het wegduwen van demonstranten die de hele nacht hebben geprotesteerd voor het parlementsgebouw in Tbilisi. De demonstranten zijn tegen het wetsvoorstel om 'buitenlandse agenten' in kaart te brengen en te beteugelen.

Afbeelding

Hof doet uitspraak in zaak ontvoering Insiya

Het gerechtshof in Amsterdam doet maandag uitspraak in de geruchtmakende zaak rond de ontvoering van het meisje Insiya. Het destijds 2-jarige kind werd in september 2016 met geweld weggehaald uit het huis van haar oma in Amsterdam-Oost.

Afbeelding

UvA-gebouwen weer open na pro-Palestijnse studentenprotesten

De gebouwen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) gaan maandag weer open. Door pro-Palestijnse studentenprotesten op verschillende locaties waren de universiteitsgebouwen vier dagen dicht.

Afbeelding

Spaanse politie neemt 11 ton hasj in beslag na achtervolging op zee

De Spaanse politie heeft in totaal 11,4 ton hasj in beslag genomen na een achtervolging van drugssmokkelaars die in zes speedboten in de Spaanse Golf van Cádiz weg probeerden te komen.