Luister naar

De comeback van het referendum

Nieuws
Piet H. de Jong schrijft hier tweewekelijks een politie..
zaterdag 23 juni 2018 om 03:00

Nog een paar weekjes en het referendum is niet meer. Op 3 juli buigt de Eerste Kamer zich over de intrekkingswet die een eind moet maken aan het raadgevend referendum.

Een reeks deskundigen vond het te vroeg om, op basis van een paar niet al te geslaagde referenda (OekraÏne, Wet inlichtingen- en veiligheidsdiensten), dit democratische instrument om zeep te helpen. De coalitie van VVD, CDA, D66 en CU wilde dit wel. Een simpel zinnetje in het regeerakkoord – ‘De Wet raadgevend referendum wordt ingetrokken’ – luidde het einde van het referendum-tijdperk in Nederland in. De senatoren geven er straks een klap op en het is voorbij, voorgoed voorbij. Of toch niet?

vrijblijvend

Als het aan de staatscommissie parlementair stelsel, ook wel commissie-Remkes genoemd, ligt, is dat niet het geval. Remkes zette in zijn deze week uitgebrachte ‘tussenstand’ het referendum met nadruk weer op de politieke agenda. Het regeerakkoord zag het raadgevend referendum als ‘opmaat naar het correctief bindend referendum’. Met het afschaffen van de vrijblijvende en manipuleerbare referendumvariant, dachten de vier partijen dat die andere, bindende referendumvariant ‘als einddoel voorlopig uit zicht’ zou blijven. Remkes en zijn commissie geven met kracht aan dat ze dat einddoel wél in zicht willen houden. Ze pleiten onomwonden voor het introduceren van een bindend correctief referendum. Met zo’n referendum, met een hoge ’uitkomstdrempel’ – bijvoorbeeld een kwart van alle kiezers moet voor of tegen hebben gestemd – kan een aangenomen wet alsnog sneuvelen. Over de uitkomst is dan geen discussie mogelijk; het kabinet trekt die wet in.

grondwetswijziging

Hoe de vormgeving van dat referendum er precies uit moet komen te zien, maakt de staatscommissie in december duidelijk, als haar eindrapport verschijnt. Die vormgeving steekt zeer nauw, omdat de Grondwet ook gewijzigd dient te worden. Intussen zal het debat over dit type referendum in alle hevigheid losbarsten. Remkes en de zijnen hebben geluisterd naar alle deskundigen die zeggen dat je met het badwater van een vrijblijvend referendum niet het kind van het echte referendum moet weggooien.

Het belangrijkste argument van de commissie is dat het bindend referendum een ‘modernisering en versterking van de representatieve democratie’ kan zijn. De vertegenwoordigende democratie die Nederland kenmerkt, wordt heel breed gesteund en is voor de commissie uitgangspunt. Die brede steun neemt niet weg dat er gebreken zijn in het stelsel. Zo is het een bekend fenomeen dat het regelmatig voorkomt dat het regeringsbeleid niet wordt gesteund door de meerderheid van het volk. Dat kan, als het structureel wordt, aanleiding zijn voor onvrede en het ervaren van een kloof tussen burger en politiek. Vooral lager of praktisch opgeleiden en ‘minder welgestelden’ voelen zich ‘niet altijd voldoende vertegenwoordigd’, stelt de commissie. Om aan dat serieuze probleem iets te doen, denkt de staatscommissie dat het bindend referendum als ‘uiterste middel’ en bij ‘verstandig en terughoudend’ gebruik, een oplossing kan zijn.

macht en tegenmacht

De argumentatie van de commissie snijdt zeker hout. In een democratie gaat het ook altijd om een goede balans tussen macht en tegenmacht. Bij een reëel ervaren kloof tussen kiezer en gekozene is een echt referendum een serieuze vorm van tegenmacht tegenover de regering. De dreiging van een referendum als ‘veiligheidsklep’ dringt de regering ertoe wetten te maken die goed onderbouwd zijn en draagvlak genieten. Het laatste woord over het referendum is dus nog lang niet gesproken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Ik zou wensen dat Europa weer bestuurd zou worden vanuit het geloof in God.'

Stemmen op een christelijke partij in Europa? 'Het gaat om wat mensen doen, niet wat ze belijden'

Neemt het belang van de Europese verkiezingen voor u toe nu CU en SGP misschien beide geen zetel bemachtigen? Welke overwegingen maken acht ND-lezers als ze gaan stemmen?

In de rubriek 'Van de redactie' schrijft een lid van de hoofdredactie over de journalistieke keuzes van het Nederlands Dagblad.

De verhalen van Daphne Wesdorp maken ons tot getuigen van oorlog

Daphne Wesdorp is 26 jaar oud, maar heeft meer oorlog gezien dan de meeste mensen. In de afgelopen paar jaar reisde ze voor het Nederlands Dagblad naar landen als Oekraïne, Irak en Ethiopië.

Vaak zitten in verhalen over religieverlating ook complexe onderhandelingen met de tradities en gemeenschappen waar je vandaan komt.

Reken af met luie en oneerlijke vooroordelen over mensen die hun religie verlaten

Veel religieverlaters gaan niet over één nacht ijs. Het is vaak een pijnlijk proces waarbij er veel op het spel staat: je geloof, familie, werk en vriendschappen. Luister eerlijk naar hen, schrijft Nella van den Brandt.

Arbeidsmigranten vallen buiten onze vangnetten van empathie, en hebben weinig verdedigers. Ze worden gezien als economische noodzaak.

Wij, die van jongs af leerden voor onszelf op te komen, weten niet hoe het is arbeidsmigrant te zijn

Er worden in ons land massaal mensen uitgebuit: arbeidsmigranten. We voelen ons vaak weinig met hen verbonden. Schrijfster Anna Looije: 'Maar elke daad van goedheid voor deze kwetsbare groep wordt door God gezien.'

Protest tegen het verdwijnen van normale kassa's bij dit Albert Heijn filiaal in Utrecht.

Afrekenen bij een kassadame of -heer is er nauwelijks nog bij. Ik mis contact bij de zelfscankassa

Thijmen Sprakel doet bij de zelfscankassa van Albert Heijn een ontdekking: hij mist iets. Contact! Met een mens. En nu zoekt hij een supermarkt met een menselijk gezicht.

Mosab Hassan Yousef, een ex-Hamas strijder die nu christen is. 'Ik ben de zoon van de oprichter van Hamas - opgevoed en opgeleid met als doel om Israël te vernietigen. Ik ben tot een keerpunt gekomen en heb Joden van harte lief.

Er zijn hoopvolle voorbeelden in Israël en Gaza: mensen met een trauma die elkaar willen liefhebben

David Verboom begrijpt steeds minder van wat er in Israël gebeurt. Maar een messiasbelijdende voorganger in Israël en een ex-Hamas strijder uit Gaza geven hem hoop.