Luister naar

Van de redactie: Foto wissen

Nieuws
Daniël Gillissen Daniël Gillissen
zaterdag 23 juni 2018 om 03:00

Af en toe komt een journalist in een lastige situatie terecht. Afgelopen dinsdag overkwam dat onze verslaggever in Deventer, tijdens een reportage over de Turkse verkiezingen in Nederland. Van het consulaat, dat de stemming organiseerde, kregen verslaggever en fotograaf toestemming mensen aan te spreken en te fotograferen. De enige restrictie was dat in het stembureau niemand mocht worden gestoord. De fotograaf deed zonder problemen zijn werk. De verslaggever merkte echter dat niemand met zijn naam in de krant wilde. Bovendien ontweken geïnterviewden vragen en waren veel antwoorden nietszeggend.

Toen hij buiten wat foto’s maakte voor eigen gebruik, die bij het schrijven van de reportage als geheugensteun konden dienen, sommeerde een Turkse man de foto te wissen waarop hij was vastgelegd. Nadat mijn collega had geweigerd, riep diegene de beveiliging erbij en werd de politie ingeschakeld.

In het heetst van de discussie belde de verslaggever voor advies. Hij voelde zich onder druk gezet en ervoer het verzoek als inperking van de persvrijheid. De politieman legde mij uit dat hij niks wilde afdwingen. Maar op basis van fatsoensnormen drong hij erop aan de foto te verwijderen.

Met de verslaggever besprak ik vervolgens dat er geen sprake was van rechtstreekse bedreiging van de persvrijheid. De politie eiste formeel niets (hoewel hij druk voelde om overstag te gaan en de politie ook de eiser kon vragen zich neer te leggen bij de situatie). Bovendien maakte het verschil dat hij, en niet de persfotograaf, werd aangesproken. En: de gefotografeerde situatie had geen nieuwswaarde. Ik vroeg hem samen uit de impasse te komen.

Dit incident vond plaats in een sfeer van wantrouwen. Enerzijds hebben Turken in Nederland het gevoel dat in de media niets goeds over hun vaderland geschreven wordt en zijn de onderlinge verhoudingen gespannen. Anderzijds kampt de verslaggever met afhoudende reacties, en speelt op de achtergrond mee dat het Turkse regime waarover de stemming ging, weinig op heeft met persvrijheid en journalisten opsluit.

De verslaggever besloot de foto niet ter plekke te wissen. Hij wilde als journalist ten overstaan van Turken in Nederland niet zwichten voor druk. Ik begrijp die keuze helemaal.

Achteraf was niemand tevreden over het verloop van de discussie. De collega stond volledig in zijn recht, maar in een minder gespannen situatie hadden beide partijen zich ongetwijfeld welwillender opgesteld. Dat de aanwezige politie aanstuurt op de-escalatie is te begrijpen. Tegelijk had mogen worden verwacht dat ze niet alleen aandringt op soepelheid, maar ook pal staat voor de vrijheid van een journalist zijn werk te doen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Omdat Iran nog altijd een handelspartner is van de EU, bestaat de indruk dat dat een rol speelt om de Iraanse Revolutionaire Garde niet op de Europese terreurlijst te zetten.

Gênante en bureaucratische vertoning bij Europese aanpak van Iraanse Revolutionaire Garde

In de Europese discussie over het aanpakken van de Iraanse Revolutionaire Garde voert volgens Freek Vergeer de koopmansgeest de boventoon. Met Iran valt geld te verdienen.

Het bezit van de auto zorgt in mijn geval voor een mildere houding: je kunt niet alle wereldproblemen in je eentje oplossen.

Van treinreiziger naar filerijder. Wat het bezit van een Volkswagen Up met mijn wereldbeeld doet

Lange tijd zei Carin Slotboom tegen autorijders: ‘wat geeft jou het recht om auto te rijden, terwijl je weet dat de invloed op de omgeving slecht is?’ Ze heeft nu ruim een half jaar zelf een auto en maakt de balans op.

Nederland neemt met zo'n 5000 militairen deel aan de NAVO-oefening Steadfast, waar in totaal 90.000 militairen uit 32 landen aan meedoen. Hier vindt een oversteek van de IJssel plaats.

Dienstplicht alleen voor jongeren? Stel de héle maatschappij in dienst van Defensie

Een oorlogseconomie klinkt eng, maar het gebrek aan zo’n economie is veel zorgelijker, betoogt militair Herwin Meerveld. Hij vindt dat je de dienstplicht veel breder moet zien.

NSC wil dat de overheid regelt dat werkgevers medewerkers aanspreken op welke dag ze naar kantoor komen, om zo de verkeersdrukte te spreiden.

Voorschriften, regels en wetten maken mensen en ondernemingen kapot, zegt Frank van den heuvel

Wanneer stopt de drang bij de overheid naar registratie, regels en controle? Ondernemers zijn volgens Frank van den Heuvel woest en wanhopig. Dit is de reden dat mensen klaar zijn met ‘Den Haag’.

We maken de mooie hoofdstukken van het leven tot kostbare herinneringen.

Liefdevol ontvlechten bij een echtscheiding is mogelijk: erken elkaars menselijkheid

Midden in de storm van een echtscheiding is het mogelijk samen te kiezen voor een proces van liefdevol ontvlechten, stelt voorganger en therapeut Martin de Jong.

Theo Basoski: 'In de beleving van veel jongeren ligt er een heel groot accent op het ene moment van openbare geloofsbelijdenis. Dat werkt onnodig drempelverhogend.'

Het kerkelijke gebruik van de openbare geloofsbelijdenis heeft in deze tijd ook keerzijde

Mooi dat jonge mensen belijdenis van hun geloof afleggen. Maar het gebruik van openbare geloofsbelijdenis, zoals die in veel protestantse kerken bekend is, heeft ook nadelen, stelt studentenpastor Theo Basoski.