Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Erdogan woedend over rol van vijand bij Navo-oefening

President Recep Tayyip Erdogan op 17 november in AnkaraBeeld REUTERS

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is woedend op Navo-partners die bij een oefening in Noorwegen zijn portret als 'vijand' gebruikten. De president zei zaterdag geen genoegen te nemen met de excuses die de Navo een dag eerder had aangeboden.

'Deze kwestie kan niet worden afgedaan met een simpele verontschuldiging', zei Erdogan, wiens land al decennia lid is van het transatlantische bondgenootschap. Ook de Turkse 'vader des vaderlands', Mustafa Kemal Atatürk, zou tijdens de oefening in de Noorse stad Stavanger de rol van vijand zijn toebedeeld. Na het incident besloot de regering in Ankara veertig deelnemende Turkse militairen terug te roepen.

Een betreurenswaardige 'individuele actie'

Het incident zou veroorzaakt zijn door een Noor die weliswaar bij de oefening in Stavanger betrokken was maar geen Navo-functionaris is. Navo-chef Jens Stoltenberg, een Noorse oud-premier, zei dat het aan de regering in Oslo is om al dan niet strafmaatregelen tegen hem te nemen. Stoltenberg sprak over een betreurenswaardige 'individuele actie', die niets afdoet aan de waardering van de Navo voor lidstaat Turkije. Ook de Noorse regering betuigde tegenover Turkije spijt.

Erdogan greep het incident aan om zijn gal te spuien over de steun van de VS, de belangrijkste Navo-bondgenoot, aan Koerdische strijders in Syrië. Die zijn volgens Ankara handlangers van Koerden die een eigen staat op Turks grondgebied willen stichten. De Turkse president wees er de westerse bondgenoten dit weekeinde ook fijntjes op dat zijn land in Syrië prima samenwerkt met Iran en Rusland - niet bepaald vrienden van de Navo.

Gespannen verhoudingen Turkije en Navo-partners

De verhoudingen tussen Turkije en de Navo-partners zijn vooral gespannen sinds de mislukte militaire coup tegen Erdogan in de zomer van 2016. Erdogan zuiverde daarna het leger. Daardoor werd de aanwezigheid van Turken -zowel militairen als diplomaten- op het Navo-hoofdkwartier in Brussel en tal van commandocentra in de VS, Canada en Europa sterk gereduceerd.

Veel Turken die in Ankara in ongenade waren gevallen, vroegen asiel aan in de Navo-lidstaten waar ze werkzaam waren. Noorwegen wekte dit jaar de ergernis van de Turkse regering door vijf officieren asiel te verlenen. Zij hadden de vrees geuit dat ze bij terugkeer in hun land gearresteerd en gefolterd zouden worden.