Oorlog in Gaza

Israëlische granaat vernietigt vierduizend ivf-embryo’s

Na een Israëlische aanval op de Al-Basma-fertiliteitskliniek in december hebben honderden koppels in Gaza hun kinderwens in rook zien opgaan.

Annebeau Hofkens

“Mijn hart is in een miljoen stukjes gebroken”, vertelt Baha Eldeen Ghalayini aan persbureau Reuters. Het embryologielab op de grondverdieping van de door hem opgerichte Al-Basma-fertiliteitskliniek in Gaza-stad liep in december enorme schade op door een Israëlische granaatinslag in een hoek van het gebouw. De explosie had dramatische gevolgen: Ghalayini zegt dat ruim 4.000 embryo’s, die het resultaat waren van in-vitrofertilisatie, vernietigd zijn.

Boven op die 4.000 embryo’s zouden ook nog meer dan duizend spermastalen en onbevruchte eicellen niet langer bruikbaar zijn voor een ivf-behandeling. De helft van de koppels die de behandeling volgden bij Al Basma zou volgens Ghalayini door de aanval geen kans meer hebben om zwanger te worden.

© reuters

Maanden later valt er nog altijd weinig te ontwaren in het door puin en metselwerk bedolven laboratorium. Wel nog zichtbaar zijn beschadigde stikstofvaten, die gekoeld moeten zijn om embryo’s in te kunnen bewaren, en kapotte koelkasten met proefbuizen en monsterafnames. Het hele ziekenhuis heeft noodgedwongen de deuren gesloten.

Medische doelwitten

Op X reageert voormalig Human Rights Watch-directeur Kenneth Roth smalend: “Was dit dan een legitiem militair doelwit?” Dat het Israëlische leger ook medische faciliteiten in Gaza aanvalt, doet al langer de alarmbellen afgaan. Dinsdag wees de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) erop dat nog slechts een derde van de ziekenhuizen in Gaza operationeel is.

Cijfers van de WHO wijzen uit dat sinds 7 oktober meer dan 800 aanvallen hebben plaatsgevonden op Palestijnse gezondheidsinstellingen. Terwijl het aantal operationele faciliteiten dus aanzienlijk is afgenomen, blijft met meer dan 76.000 gewonden de nood aan medische hulp alleen maar stijgen. De organisatie roept daarom opnieuw op tot een staakt-het-vuren. Het wijst op de tijd en ruimte die nodig is om adequate humanitaire hulp in de regio te verlenen en ook ziekenhuizen te heropbouwen, “zoals bijvoorbeeld het Al-Shifa-ziekenhuis, dat in wezen verwoest is na de Israëlische inval”. Het Al-Shifa-ziekenhuis is de grootste medische instelling van de Gazastrook.