De aanleg van een warmtenet ter hoogte van AC De Zaat zit momenteel in een studiefase.© pvs

Gemeente pioniert met warmteplan: “Wijken zonder aardgas in 2050 of verwarmen met Scheldewater”

Temse -

De gemeente Temse is één van de vijf pioniers die met ondersteuning van Netwerk Klimaat een lokaal warmteplan opmaakten. Hiermee kan Temse een gericht beleid voeren om duurzaam met warmte om te gaan.

In juni 2022 heeft de VVSG (Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten) Netwerk Klimaat vijf begeleidingstrajecten opgestart voor de opmaak van lokale warmteplannen. Temse was er één van. Het gaat om een intensief traject van meer dan een jaar. Eind februari 2024 werd het lokaal warmteplan van Temse goedgekeurd.

Warmte uit de bodem

Een lokaal warmteplan is een visie die per wijk laat zien hoe en wanneer de gebouwen in die wijk verwarmd zouden worden zonder het gebruik van fossiele brandstoffen. Het plan geeft aan welk alternatief voor aardgas of stookolie het meest geschikt is en in welke periode wijken aangepakt kunnen worden. “Zo kan er bijvoorbeeld een warmtenet overwogen worden dat gebruik maakt van warmte uit de bodem, oppervlaktewater of restwarmte”, geeft clustermanager ruimte Nel Vereeken mee.

Kleinschalige projecten

“Met dit warmteplan kan de gemeente gericht beleid voeren om duurzaam met warmte om te gaan”, klinkt het. “Het geeft een beeld van wijken zonder aardgas in 2050 en beschrijft het tempo.” Er zitten al een aantal kleinschalige projecten in de pijplijn waar Temse met verschillende partners mee aan de slag gaat. Zo zit het verwarmen van het Vita Scheldebad met restwarmte uit de nabije openbare riolering in studiefase. De mogelijkheid voor de aanleg van een warmtenet met restwarmte uit de Schelde ter hoogte van AC De Zaat wordt ook onderzocht.  (pvs)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER