auto-industrie

Voorzitter Tesla wil bedrijf verhuizen om het royale beloningspakket van Musk te behouden

Robyn Denholm.© Fairfax Media

Tesla-voorzitter Robyn Denholm roept de aandeelhouders op om Tesla’s verhuizing van Delaware naar Texas goed te keuren. Zo kan ceo Elon Musk zijn royale verloningspakket behouden.

Stijn Decock

Op 13 juni vindt de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Tesla plaats. Voorzitter Robyn Denholm is bezig met de voorbereiding van wat een pittige bijeenkomst kan worden. Belangrijk agendapunt wordt de verloning van Tesla’s ceo Elon Musk. Die ontvangt geen salaris of cashbonus voor zijn werk. Zijn enige beloning bestaat uit (heel veel) aandelenopties van Tesla.

Te veel, zeggen sommige kleine aandeelhouders, die naar de rechter stapten in Delaware, de staat waar Tesla geregistreerd is. Zij vinden dat de raad van bestuur, die moet beslissen over het optiepakket van de ceo, niet onafhankelijk genoeg is. De raad zou Musk te weinig tegengas gegeven hebben toen die het exuberante optiepakket onderhandelde. De rechter in Delaware gaf de kleine aandeelhouders gelijk en trok een streep door het pakket met een maximale waarde van 55,8 miljard dollar. Aan de huidige beurswaarde is dat pakket nog altijd 47 miljard dollar waard.

De raad van bestuur van Tesla wil Elon Musk koste wat het kost aan boord houden. Daarom moet hij zijn volledige beloningspakket kunnen behouden, is de redenering. De oplossing van Tesla om de beslissing van de rechtbank te omzeilen, is de verhuizing van de juridische zetel van Delaware naar Texas, waar soepeler wordt omgesprongen met een al dan niet onafhankelijke raad van bestuur. Om die verhuizing door te drukken is de goedkeuring van de algemene vergadering nodig. Voorzitter Denholm diende daarom bij de beursautoriteit SEC de voorlopige agenda van de algemene vergadering in, met daarin een breed geformuleerde motivatie waarom Musk zijn pakket moet behouden.

Doelstellingen gehaald

De raad verdedigt het pakket dat in 2018 afgesproken werd, omdat het volledig afhankelijk was van Musks zeer ambitieuze doelstellingen met Tesla. Zo werd een beurswaarde van 650 miljard dollar vooropgesteld en die werd effectief bereikt. Concreet ging het over twaalf doelstellingen, die hij allemaal heeft kunnen afvinken. Voor het behalen van iedere doelstelling kreeg hij ongeveer 1 procent van de aandelen in opties. Op dit moment heeft Musk 13 procent van de aandelen rechtstreeks en zo’n 7 procent in opties. Musk wil uiteindelijk 25 procent vergaren, omdat hij dan nog heel moeilijk geblokkeerd kan worden, mocht hij grote strategische veranderingen willen.

Het is afwachten hoe de algemene vergadering reageert. Musk genoot bij de Tesla-beleggers tot voor kort een goddelijke status. De vraag rijst of dat nog steeds het geval is nu het aandeel 37 procent gezakt is en Tesla 10 procent van het personeel moet ontslaan omdat de vraag naar de auto’s zakt. Bovendien is er almaar meer kritiek op Musk, die volgens sommigen te veel bezig is met andere zaken, zoals het socialemediaplatform X.