Direct naar artikelinhoud
Nucleaire dreiging

Noord-Korea: "Trump laat ons geen andere keus"

Noord-Koreaans minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong-ho.Beeld REUTERS

De Amerikaanse president Donald Trump laat Noord-Korea geen andere keus dan raketten te ontwikkelen waarmee het doelen op het Amerikaanse vasteland kan raken. Dat heeft de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong-ho gezegd voor de Verenigde Naties in New York.

"Na een lange en moeizame strijd, staan wij eindelijk nog maar een paar stappen verwijderd van de poort naar voltooiing van de nucleaire staatsmacht", zei Ri. Het uiteindelijke doel is het bereiken van een machtsevenwicht met de Verenigde Staten. "Het is een ijdele hoop te denken dat de DPRK (Noord-Korea) door strengere sancties van vijandige krachten daar ook maar één centimeter van af zal wijken."

Noord-Koreaans minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong-ho.Beeld AP

Pyongyang heeft geen erkenning nodig van de internationale gemeenschap voor zijn nucleaire capaciteiten, en zolang de internationale gerechtigheid niet geschiedt, "is de nucleaire hamer van de gerechtigheid" de enige optie.

De Noord-Koreaanse minister verklaarde dat zijn land niet van plan is kernwapens in te zetten tegen landen die niet meedoen aan Amerikaanse militaire acties tegen Noord-Korea. Maar Pyongyang zal niet schromen "preventieve actie zonder genade" te ondernemen wanneer de VS "en hun vazallen" een aanval inzetten om het regime te "onthoofden".

"President Evil"

De minister verklaarde ook nog dat Trump, naar wie hij verwees als "President Evil", en zijn toegang tot de nucleaire codes, "de zwaarste bedreiging is voor de internationale vrede". Hij noemde Trump ook een "megalomaan", een "gestoorde persoon", een "meesterleugenaar" en een "gangster".

Trump dreigde eerder deze week met een "totale vernietiging" van Noord-Korea indien het land niet in de pas begint te lopen. "Raketman is op een zelfmoordmissie voor hemzelf en zijn regime", luidde het aan het adres van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Vandaag vond in Noord-Korea nog een door de overheid georkestreerde steunmanifestatie plaats voor Kim Jong-un.

Het Pentagon meldde zaterdagavond dan weer dat het gevechtsvliegtuigen en bommenwerpers boven de Noord-Koreaanse kust liet vliegen, om "aan te tonen welke oplossing de VS hebben" voor de provocaties van Pyongyang.