Direct naar artikelinhoud
Gladde wegen

KMI waarschuwt voor gladde wegen

(Illustratiefoto)Beeld Getty Images

Wie vanochtend de baan op gaat, moet opletten voor gladde wegen. Het KMI waarschuwt voor gladheid in vrijwel het hele land. Wanneer straks de zon opkomt, is extra waakzaamheid geboden, omdat het kwik dan tijdelijk weer een duik neemt.

In alle provincies, behalve in West-Vlaanderen, geldt deze ochtend code geel. Dat betekent dat de wegen er lokaal glad kunnen bij liggen. De weerdienst roept voetgangers, fietsers en automobilisten dan ook op voorzichtig en waakzaam te zijn. Aangepaste snelheid en voldoende afstand houden, is zeker nodig.

Het Agentschap Wegen en Verkeer waarschuwt voor nieuwe gladheid wanneer de zon opkomt, omdat de temperatuur dan weer een duik neemt en sommige plaatsen terug kunnen aanvriezen.

KMI waarschuwt voor gladde wegen
Beeld KMI

Het kwik zakte afgelopen nacht tot onder het vriespunt, met minima tot -5 graden. In combinatie met winterse buien levert dat gladde wegen op. In het oosten van het land kan laaghangende mist lokaal aanvriezen. De strooidiensten hebben de voorbije nacht ongeveer 1.000 ton zout uitgestrooid. De toestand op de weg wordt nauwgezet opgevolgd en er wordt indien nodig opnieuw uitgereden om lokale gladheid te bestrijden.

KMI waarschuwt voor gladde wegen
Beeld KMI

Volgens de weerkaarten blijft het vandaag droog. Wolken en brede opklaringen wisselen elkaar af. De maxima schommelen tussen -2 graden op de Hoge Venen en +5 graden aan de kust. Ook komende nacht blijft het droog, maar het wordt opnieuw barkoud, met minima tussen -1 graad aan de kust en -6 graden op de Hoge Venen.

In de nachten daarna gaat het opnieuw vriezen. Volgens VTM-weervrouw Jill Peeters zal dat niet meteen leiden tot gladde wegen, omdat winterse buien voorlopig uitblijven.

Haar collega David Dehenauw legde gisteren uit dat de polaire vortex een rol kan spelen in de plotse winterprik in ons land. “De effecten zullen we de komende zeventien tot achttien dagen merken. Maar het is nog steeds niet zo koud als vorig jaar rond dezelfde periode. Dat komt vooral doordat de wind vorig jaar nog uit het oosten kwam, terwijl die nu uit het noorden waait.”