Luister naar

Handgranaat populair als intimidatiemiddel

Nieuws
Steeds vaker plaatsen criminelen handgranaten bij bedrijven. ‘De boodschap die de criminelen overbrengen aan de ondernemers: wij kunnen je raken en wij bepalen het moment waarop.’
Gerald Bruins Gerald Bruins
dinsdag 21 augustus 2018 om 21:21
Een van de handgranaten werd geplaatst bij een pand aan de Jan Evertsenstraat in Amsterdam. Ze worden vaak in de nachtelijke uren neergelegd door handlangers van criminelen, jongens op scooters die het klusje voor een habbekrats klaren.
Een van de handgranaten werd geplaatst bij een pand aan de Jan Evertsenstraat in Amsterdam. Ze worden vaak in de nachtelijke uren neergelegd door handlangers van criminelen, jongens op scooters die het klusje voor een habbekrats klaren. anp / Rowin van Diest

Amsterdam

In ’s lands hoofdstad was het flink raak: criminelen lieten vorige week bij vijf bedrijven – van een schoonmaakbedrijf tot een restaurant en een frietzaak – handgranaten achter. In twee gevallen voorafgegaan door een beschieting. Volgens woordvoerder Rob van der Veen van de Politie Amsterdam grijpen criminelen steeds vaker naar dit middel: tien in het afgelopen jaar, tegen tien in de vier jaar ervoor. De ontwikkeling in Amsterdam past in een landelijke trend, blijkt uit een inventarisatie van NRC Handelsblad. De afgelopen twee jaar waren er volgens de krant minstens veertig incidenten met handgranaten of andere explosieven. Evenveel als in de vier jaar ervoor. De meeste handgranaten werden geplaatst in Amsterdam, gevolgd door Rotterdam.

Misdaadjournalist Paul Vugts van Het Parool heeft wel een idee waardoor er in Amsterdam steeds meer handgranaatincidenten zijn. ‘Copycatgedrag, criminelen doen elkaar na, omdat het middel in de praktijk effectief blijkt te zijn. Het pand waar het explosief werd neergelegd, werd door de gemeente onmiddellijk gesloten. Het werkt, dus is het interessant voor het criminele milieu.’

eenvoudig

Daarnaast is het gebruik van een handgranaat heel eenvoudig, zegt Vugts. ‘Als je gaat schieten moet je op de plek van de aanslag in actie komen en daarna zien weg te vluchten. Dat valt op. Een handgranaat kun je stilletjes op de stoep neerleggen of aan een deurklink hangen. Je hoort geen knal, en er zijn geen getuigen.’

Het is bovendien niet moeilijk aan handgranaten te komen, zegt collega-misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink. ‘Via internet kun je aan een hoop oorlogstuig uit het voormalige Oostblok komen. Kalasjnikovs en handgranaten schijn je zelfs te kunnen kopen via Telegram, de Russische variant van Whatsapp.’ Voor criminelen is het makkelijk om via het darkweb, het ondergrondse internet, aan goedkope explosieven te komen.

In Amsterdam werden vier van de vijf explosieven aangebracht bij bedrijven in twee straten in respectievelijk Amsterdam-West en Nieuw-West. Het zijn buurten met veel (Marokkaanse) ondernemers waarin criminaliteit voorkomt, weet de Amsterdamse misdaadverslaggever.

Er is weinig zicht op de daders, maar Vugts vermoedt een verband met de Marokkaanse crimescene. De lijntjes lijken volgens hem te lopen naar een Marokkaanse ondernemer, die de dupe dreigt te worden van afpersing.

Waarom plaatsen criminelen handgranaten? Er zijn wel twintig scenario’s te bedenken, zegt Van der Veen. ‘Het kan een boze klant zijn, of een concurrent die hoopt op sluiting van een horecagelegenhied of mensen die anderen willen afpersen.’ Vugts voegt aan dit rijtje het motief wraak toe. ‘Als iemand in de onderwereld in drugs handelt en een crimineel heeft een rekening te vereffenen dan probeert hij hem in de bovenwereld te treffen. Op de zwakste plek: het bedrijf waar zwart geld wordt witgewassen.’

handlangers

Een handgranaat wordt meestal neergelegd door handlangers, jongens op scooters die dat klusje voor een habbekrats klaren. Dat betekent niet dat de bedreiging niet serieus moet worden genomen, zegt criminoloog Jasper van der Kemp, ver­bonden aan de Vrije Universiteit ­Amsterdam: ‘De boodschap die de criminelen overbrengen: wij kunnen je raken en wij bepalen het moment waarop wij dat doen. Het gaat hen er niet om zo veel mogelijk mensen te treffen. Anders hadden ze het explosief wel af laten gaan. De handgranaat wordt puur gebruikt als intimidatiemiddel.’ Ze nemen grote risico’s, vindt Van der Kemp. Hij legt een link naar de Marokkaanse criminele bende die steeds driestere methodes hanteert. Zo werden kogelregens afgevuurd op te liquideren personen, waarbij ook onschuldige omstanders werden geraakt. ‘Dit patroon zie je terug bij het plaatsen van handgranaten. Een onschuldig iemand kan de handgranaat oppakken of hij kan per ongeluk afgaan. Het duidt bij degenen die ze plaatsen op een gevoel van onaantastbaarheid.’

Eerst sloot de gemeente Amsterdam consequent panden waar een granaat werd aangetroffen. Tot groot ongenoegen van de ondernemers die zich twee keer gepakt voelden: eerst door de criminelen, daarna door de gemeente. De nieuwe Amsterdamse burgemeester Femke Halsema sluit niet automatisch meer panden, bevestigt woordvoerder Sebastiaan Meijer. Daarmee probeert ze criminelen de wind uit de zeilen te nemen, zegt Vugts. Het heeft dan geen zin meer een explosief te plaatsen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Protesterende studenten bij het Roetsereilandcomplex van de UvA

Demonstrant die monitoren sloopte bij UvA-protest moet maand de cel in

De pro-Palestijnse demonstrant die bij een protest op de Amsterdamse Roeterseilandcampus op televisieschermen insloeg, heeft een gevangenisstraf van 2 maanden gekregen, waarvan 1 maand voorwaardelijk.

In Bleiswijk vindt een proef plaats met een autonoom kassysteem. De teelt van komkommers wordt op afstand bestuurd met behulp van kunstmatige intelligentie.

Hoe raken we uit de strik van Amerikaanse en Chinese AI-bedrijven? In Den Haag heeft men géén idee

Europa verliest de race om kunstmatige intelligentie (AI). Terwijl AI het dagelijks leven steeds dieper beïnvloedt, leveren wij ons uit aan Amerikaanse en Chinese techbedrijven. Is het tij nog te keren?

Negentien 'meisjes' spanden een rechtszaak aan.

De Meisjes van de Goede Herder mochten niet praten of lachen: 'Keihard werken in de naam van God'

Onder zware omstandigheden zijn ‘probleemmeisjes’ jarenlang te werk gesteld in naaiateliers en wasserettes van de congregatie van de Zusters van de Goede Herder. Documentairemaker Britta Hosman volgde de rechtszaak.

Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie arriveert bij de Haagse rechtbank waar hij terechtstaat voor opruiing.

FvD-Kamerlid Gideon van Meijeren speelde volgens OM bewust met vuur tijdens boerenprotesten

Met een publieke tribune vol sympathisanten en partijleider Thierry Baudet kortstondig in de rechtszaal ontkende FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren dinsdag dat hij zich tijdens de boerenprotesten schuldig maakte aan opruiing.

In natuurgebied Waterdunen ruimen medewerkers van de landschapsbeheerder dode vogels.

Praktijktest met vogelgriepvaccin op kippenboerderijen lijkt succesvol, toch moeten boeren nog even geduld hebben

De eerste resultaten van een praktijkproef met vaccinatie tegen vogelgriep zijn bemoedigend. De ingeënte jonge kippen op twee testboerderijen worden niet ziek en geven het H5N1-virus ook niet door.

Oetze Deelstra, woordvoerder van Kerk in Actie’: Soms duurt het maanden totdat een transactie er bij ons doorheen komt.’

Christelijke organisaties krijgen geld moeizaam over de grens: antiwitwaswet gooit roet in het eten

Stel je voor: je wil als organisatie geld overmaken. Dan duurt de transactie plots twee maanden, omdat de antiwitwaswet banken verplicht transacties naar hoogrisicolanden te onderzoeken. Belemmerend, zegt Kerk in Actie.