Luister naar

‘Wederopstanding Boko Haram is nepnieuws’

Nieuws
Na een bloedige terreuraanval zondag van Boko Haram, krijgt vooral het Nigeriaanse leger de wind van voren. De legerleiding noemt berichten over muiterij, gedode soldaten en laks optreden ‘nepnieuws’.
Gerhard Wilts
dinsdag 21 augustus 2018 om 19:43
Een groep Boko Haram-strijders die in juli dit jaar door het Nigeriaanse leger werd gearresteerd.
Een groep Boko Haram-strijders die in juli dit jaar door het Nigeriaanse leger werd gearresteerd. ap / Jossy Ola

Abuja

Afgelopen zondagochtend overvielen strijders van de islamistische beweging Boko Haram het dorp Malari in de noordoostelijke provincie Borno. Ooggetuigen vertelden dat de militanten twee uur tekeergingen met schieten, plunderen en brandstichten. Zeker negentien inwoners werden vermoord, honderden vluchtten naar een opvangkamp bij de stad Monguno, tien kilometer verderop.

Een hulpverlener die de vluchtelingen opving, vertelde het Franse persbureau AFP dat er veel meer doden, ten minste 63, zijn gevallen. De politie in het belaagde dorp greep volgens inwoner Aisami Grema niet in. ‘De politie ondernam niets om de Boko Haramstrijders tegen te houden’, zei hij tegen AFP. Een andere ooggetuige, Abatcha Umar, zei dat de strijders al drie dagen eerder gesignaleerd waren. Soldaten die in het naburige Gudumbali gelegerd waren, zouden volgens hem niet in actie zijn gekomen.

De Nigeriaanse legerleiding spreekt categorisch tegen dat het leger werkeloos toeziet. Woordvoerder generaal Texas Chukwu zegt tegen de nieuwssite Vanguard dat journalisten ‘niet de verhalen moeten geloven die op sommige sociale media rondgaan’. Zo zou het niet kloppen dat circa vijftig militairen in een dodelijke hinderlaag van Boko Haram zijn gelopen; dat bericht is volgens Chukwu door de terreurbeweging in de wereld gebracht ‘om de successen van het leger’ te minimaliseren.

Ook de politiechef in Malari, Damian Chukwu, zei dat zijn manschappen hadden voorkomen dat het hele dorp verwoest zou worden. ‘Door ons optreden zijn niet meer dan veertig huizen in de as gelegd’, zei hij tegen de Nigeriaanse krant Daily Post.

De regering van president Buhari benadrukt dat de veiligheid in grote delen van Nigeria verbetert. Vooral in de deelstaten Zamfara, Benue en de Nigerdelta gaat het beter, zei minister van Defensie Mansur Dan-Ali maandag tijdens een persconferentie. Hij erkende dat er ‘zorgelijke berichten’ waren uit het noordoosten, maar ‘we kijken er kritisch naar en nemen resolute besluiten’ – zonder aan te geven waaruit die besluiten bestaan.

Een politieke jongerenbeweging, de Progressive Yoruba Youth Congress, noemde de kritiek op het leger ‘ondermijnend’. Zij riep de Nigerianen op de krijgsmacht te steunen tegen ‘lasterpraat’ van buitenlandse hulporganisaties en mensenrechtengroepen. ‘Zij trekken de nederlaag van Boko Haram in twijfel en gebruiken nepnieuws om een nieuw soort terrorisme uit te vinden’, stelde voorzitter Kola Salawu in een verklaring. ‘Ze wekken de indruk dat onze soldaten altijd traag in actie komen, overdrijven de aantallen slachtoffers en laten geheime plannen uitlekken, alles om het leger te demoraliseren.’

uitputting

Onder Nigeriaanse troepen in het ­onrustige noorden groeit onvrede, meldde AFP afgelopen week. Op de luchthaven van Maiduguri, de hoofdstad van de deelstaat Borno, demonstreerden honderden militairen tegen een voorgenomen overplaatsing naar het front bij Marte, honderd kilometer noordelijker. Veel soldaten zijn gedesillusioneerd en uitgeput. Ze ontregelden het vliegverkeer uit boosheid over het verbreken van beloften.

‘We zouden hier voor maximaal een jaar gestationeerd worden’, zei een militair op basis van anonimiteit tegen AFP, ‘maar inmiddels zitten we hier vier jaar. En nu vragen ze ons naar Marte te gaan. We hebben rust nodig, want we zijn oorlogsmoe en willen onze familie weer zien.’ Bovendien, zo verklaarden terrorismedeskundigen, moderniseert Boko ­Haram zijn strijdtechnieken.

onder grote druk

In de afgelopen weken voerden de jihadisten hun aanvallen op burgers en militairen op. Afgelopen vrijdag werden bij Maiduguri vier boeren vermoord, terwijl zij bezig waren met de oogst. Uit cijfers van de Ni­geria Security Tracker blijkt dat ­80 procent van de 672 doden dit jaar viel in de periode april tot en augustus.

De aanslagen zetten president Buhari, die in februari volgend jaar herkozen wil worden, onder grote druk. Als hij de veiligheid in het land niet kan garanderen, zullen veel kiezers hem de rug toekeren. De strijd met Boko Haram heeft in de afgelopen zeven jaar bijna 26.000 mensenlevens gekost. Daarnaast neemt overal in Nigeria het geweld van islamitische Fulani-herders toe, die volgens kerkelijke organisaties honderden moorden per maand plegen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg heeft bondgenoten de afgelopen week herhaaldelijk opgeroepen de stelregel dat geen doelen in Rusland getroffen mogen worden, op te geven.

Navo-chef Stoltenberg roept lidstaten op om Oekraïne toe te staan militaire doelen in Rusland te treffen

NAVO-chef Jens Stoltenberg en een aantal Europese landen voeren de druk op grote lidstaten als de VS en Duitsland op om Oekraïne toe te staan westerse wapens in te zetten tegen militaire doelen in Rusland zelf.

Het ANC hield maandag zijn laatste grote rally in Johannesburg.

Mandela's erfenis in dertig jaar verkwanseld. Gooit Zuid-Afrika het roer om?

Dertig jaar geleden werd Nelson Mandela president van Zuid-Afrika, maar van de hoopvolle stemming van toen is weinig meer over. Deze week verliest Mandela’s partij mogelijk voor het eerst haar meerderheid.

Dag in, dag uit vullen ze de hoofdstraten van de hoofdstad Tbilisi met vlaggen van Georgië, de EU en Oekraïne.

Georgiërs vrezen een Russische toekomst: 'Dit is het gevaarlijkste moment in ons onafhankelijke bestaan'

In de straten van de Georgische hoofdstad Tbilisi heerst al wekenlang een explosieve spanning. De conservatieve regering wil een omstreden wet aannemen waarmee het de samenleving kan zuiveren van ongewenste, ‘buitenlandse’ elementen

Het British Museum in Londen.

Gestolen artefacten uit British Museum verkocht op eBay, FBI doet onderzoek

De FBI mengt zich in het onderzoek naar ruim 1.500 gestolen artefacten uit het British Museum, nu er honderden objecten zijn aangetroffen op veilingsite eBay.

Overlevenden groeven afgelopen weekend met stokken en scheppen in de modder. Zij haalden twee bewoners levend onder het puin vandaan en borgen zes lichamen. De kans op overlevenden is na vier dagen klein.

Ruim 2.000 mensen levend begraven door aardverschuiving Papoea-Nieuw-Guinea

Het aantal doden als gevolg van de aardverschuiving in Papoea-Nieuw-Guinea is maandag drastisch bijgesteld naar boven. Het natuurgeweld heeft naar schatting ruim tweeduizend levens geëist.

De Russische invasie van Oekraïne heeft EU-uitbreiding weer hoog op de agenda gezet.

EU-uitbreiding terug van weggeweest. Maar is Europa wel klaar voor een nieuwe groeispurt?

EU-uitbreiding staat sinds de Russische invasie weer hoog op de agenda en wordt door hoge Europese functionarissen als noodzakelijk gezien. Maar is dat wel zo - en is het überhaupt wel verstandig?