Luister naar

Handgranaat populair als intimidatiemiddel

Nieuws
Steeds vaker plaatsen criminelen handgranaten bij bedrijven. ‘De boodschap die de criminelen overbrengen aan de ondernemers: wij kunnen je raken en wij bepalen het moment waarop.’
Gerald Bruins Gerald Bruins
dinsdag 21 augustus 2018 om 21:21
Een van de handgranaten werd geplaatst bij een pand aan de Jan Evertsenstraat in Amsterdam. Ze worden vaak in de nachtelijke uren neergelegd door handlangers van criminelen, jongens op scooters die het klusje voor een habbekrats klaren.
Een van de handgranaten werd geplaatst bij een pand aan de Jan Evertsenstraat in Amsterdam. Ze worden vaak in de nachtelijke uren neergelegd door handlangers van criminelen, jongens op scooters die het klusje voor een habbekrats klaren. anp / Rowin van Diest

Amsterdam

In ’s lands hoofdstad was het flink raak: criminelen lieten vorige week bij vijf bedrijven – van een schoonmaakbedrijf tot een restaurant en een frietzaak – handgranaten achter. In twee gevallen voorafgegaan door een beschieting. Volgens woordvoerder Rob van der Veen van de Politie Amsterdam grijpen criminelen steeds vaker naar dit middel: tien in het afgelopen jaar, tegen tien in de vier jaar ervoor. De ontwikkeling in Amsterdam past in een landelijke trend, blijkt uit een inventarisatie van NRC Handelsblad. De afgelopen twee jaar waren er volgens de krant minstens veertig incidenten met handgranaten of andere explosieven. Evenveel als in de vier jaar ervoor. De meeste handgranaten werden geplaatst in Amsterdam, gevolgd door Rotterdam.

Misdaadjournalist Paul Vugts van Het Parool heeft wel een idee waardoor er in Amsterdam steeds meer handgranaatincidenten zijn. ‘Copycatgedrag, criminelen doen elkaar na, omdat het middel in de praktijk effectief blijkt te zijn. Het pand waar het explosief werd neergelegd, werd door de gemeente onmiddellijk gesloten. Het werkt, dus is het interessant voor het criminele milieu.’

eenvoudig

Daarnaast is het gebruik van een handgranaat heel eenvoudig, zegt Vugts. ‘Als je gaat schieten moet je op de plek van de aanslag in actie komen en daarna zien weg te vluchten. Dat valt op. Een handgranaat kun je stilletjes op de stoep neerleggen of aan een deurklink hangen. Je hoort geen knal, en er zijn geen getuigen.’

Het is bovendien niet moeilijk aan handgranaten te komen, zegt collega-misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink. ‘Via internet kun je aan een hoop oorlogstuig uit het voormalige Oostblok komen. Kalasjnikovs en handgranaten schijn je zelfs te kunnen kopen via Telegram, de Russische variant van Whatsapp.’ Voor criminelen is het makkelijk om via het darkweb, het ondergrondse internet, aan goedkope explosieven te komen.

In Amsterdam werden vier van de vijf explosieven aangebracht bij bedrijven in twee straten in respectievelijk Amsterdam-West en Nieuw-West. Het zijn buurten met veel (Marokkaanse) ondernemers waarin criminaliteit voorkomt, weet de Amsterdamse misdaadverslaggever.

Er is weinig zicht op de daders, maar Vugts vermoedt een verband met de Marokkaanse crimescene. De lijntjes lijken volgens hem te lopen naar een Marokkaanse ondernemer, die de dupe dreigt te worden van afpersing.

Waarom plaatsen criminelen handgranaten? Er zijn wel twintig scenario’s te bedenken, zegt Van der Veen. ‘Het kan een boze klant zijn, of een concurrent die hoopt op sluiting van een horecagelegenhied of mensen die anderen willen afpersen.’ Vugts voegt aan dit rijtje het motief wraak toe. ‘Als iemand in de onderwereld in drugs handelt en een crimineel heeft een rekening te vereffenen dan probeert hij hem in de bovenwereld te treffen. Op de zwakste plek: het bedrijf waar zwart geld wordt witgewassen.’

handlangers

Een handgranaat wordt meestal neergelegd door handlangers, jongens op scooters die dat klusje voor een habbekrats klaren. Dat betekent niet dat de bedreiging niet serieus moet worden genomen, zegt criminoloog Jasper van der Kemp, ver­bonden aan de Vrije Universiteit ­Amsterdam: ‘De boodschap die de criminelen overbrengen: wij kunnen je raken en wij bepalen het moment waarop wij dat doen. Het gaat hen er niet om zo veel mogelijk mensen te treffen. Anders hadden ze het explosief wel af laten gaan. De handgranaat wordt puur gebruikt als intimidatiemiddel.’ Ze nemen grote risico’s, vindt Van der Kemp. Hij legt een link naar de Marokkaanse criminele bende die steeds driestere methodes hanteert. Zo werden kogelregens afgevuurd op te liquideren personen, waarbij ook onschuldige omstanders werden geraakt. ‘Dit patroon zie je terug bij het plaatsen van handgranaten. Een onschuldig iemand kan de handgranaat oppakken of hij kan per ongeluk afgaan. Het duidt bij degenen die ze plaatsen op een gevoel van onaantastbaarheid.’

Eerst sloot de gemeente Amsterdam consequent panden waar een granaat werd aangetroffen. Tot groot ongenoegen van de ondernemers die zich twee keer gepakt voelden: eerst door de criminelen, daarna door de gemeente. De nieuwe Amsterdamse burgemeester Femke Halsema sluit niet automatisch meer panden, bevestigt woordvoerder Sebastiaan Meijer. Daarmee probeert ze criminelen de wind uit de zeilen te nemen, zegt Vugts. Het heeft dan geen zin meer een explosief te plaatsen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Tweede vaccin

Er komt een tweede vaccin beschikbaar waarmee houders van met name koeien en schapen hun dieren kunnen laten inenten tegen blauwtong. Naar verwachting komen voor medio juni 1,3 miljoen doses van dit vaccin beschikbaar voor de Nederlandse markt, meldt demissionair landbouwminist..

Rick Brink

Onvermoeibare pleitbezorger voor mensen met beperking

De Overijsselse CDA-politicus Rick Brink, de eerste officieuze minister van Gehandicaptenzaken, is zaterdag op 38-jarige leeftijd overleden.

Als gevolg van de overstroming van de Geul ontstond er in 2021 in Valkenburg een noodsituatie.

Klimaatgevolgen staan Nederland aan lippen

Nederland kan de gevolgen van klimaatverandering nauwelijks nog bijbenen. De politiek moet daarom ‘versneld’ een aantal diepgaande beslissingen nemen over de toekomst van het land.

Protesten maandag in Amsterdam (linksboven), Rotterdam (rechtsboven), Groningen (linksonder) en op de Haagse campus van Universiteit Leiden.

Studentenprotesten in heel Nederland

Bij universiteiten in heel Nederland is gisteren geprotesteerd tegen de oorlog in Gaza. Op de meeste plekken verliepen de demonstraties rustig. Alleen in Amsterdam trad de Mobiele Eenheid op.

In 2023 had 47 procent van de Nederlanders van 15 jaar of ouder vertrouwen in de Europese Unie (EU). Het vertrouwen in de medemens nam gedurende de onderzoeksperiode toe met 9 procent.

Nederlander vertrouwt de Europese Unie meer dan de kerk of de Tweede Kamer

Het vertrouwen van Nederlanders in de Europese Unie is opvallend hoog. De EU krijgt zelfs tweemaal zoveel vertrouwen als de Tweede Kamer. Hoe zit dat bij andere instituties, zoals de kerk?

'Het norovirus ‘waait’ over het eiland en door onze school’, schrijft de RGO in Middelharnis. Symptomen van een infectie met het norovirus zijn overgeven en diarree.

Buikgriep zorgt voor paniek op Goeree-Overflakkee: flessen drinkwater uitverkocht

Op Goeree-Overflakkee kampen veel inwoners met maag- en darmklachten. Een gerucht over besmet drinkwater zorgde maandag voor veel onrust. ‘We willen geen onnodig risico nemen.’