Luister naar

Frank de Grave naar Raad van State

Nieuws
Na anderhalf jaar krijgt de Raad van State eindelijk een nieuw lid: VVD’er Frank de Grave. Er was veel te doen rond benoemingen bij het belangrijkste adviesorgaan van Nederland.
Sjoerd Mouissie Sjoerd Mouissie
vrijdag 10 augustus 2018 om 21:40
Frank de Grave
Frank de Grave anp / Bart Maat

Den Haag

Als alles goed gaat en het kabinet met zijn benoeming instemt, wordt VVD-senator Frank de Grave (63) binnenkort lid van de Raad van State. Oud-minister De Grave kondigde zijn voordracht zelf aan in een interview met het Algemeen Dagblad, vrijdag.

‘Ik vind het een heel mooie afronding te werken in dat hoge College van Staat, dat een belangrijke rol speelt bij allerlei soorten wetgeving’, aldus de VVD’er. De Raad van State is een belangrijke adviseur van de regering, bijvoorbeeld als het over nieuwe wetten gaat. ‘Dat is toch de kern van de democratie.’

Fred Teeven

Als De Grave benoemd wordt, vervult hij een vacature die al sinds 1 januari 2017 bestaat. Op die dag vertrok VVD’er Jan-Kees Wiebenga naar de Kiesraad, en begon een lange zoektocht naar een opvolger. Voor die post was een nieuwe VVD’er nodig, en die werd niet zonder slag of stoot gevonden.

In februari vorig jaar bleek het kabinet VVD’er Fred Teeven te willen voordragen voor de functie. Er ontstond direct politieke ophef over dat plan – Teeven was immers in 2015 afgetreden als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, door de nasleep van de ‘Teevendeal’.

Ook stelde de oud-bewindsman in een interview dat hij expres op de advocatuur bezuinigde, omdat coalitiepartner PvdA geen minimumstraffen wilde. Het effect was hetzelfde, stelde Teeven. Als advocaten niet veel tijd aan verdachten kunnen besteden, verdwijnen deze eerder achter de tralies. Na dat artikel was de positie van Teeven onhoudbaar. Hij liet vorige zomer weten niet meer beschikbaar te zijn.

onderkoning

Wellicht begint Frank de Grave per 1 november aan zijn nieuwe functie. Die datum treedt ook D66’er Thom de Graaf aan als de nieuwe vicepresident van de Raad, als opvolger van Piet Hein Donner. Ook De Graafs benoeming verliep niet vlekkeloos.

D66-senator De Graaf was lang de gedoodverfde ‘onderkoning’ van Nederland – de koning is voorzitter van de Raad van State, maar dat is een ceremoniële functie. In mei werd echter bekend dat oud-minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) de functie ambieerde. Daarnaast zou hij door de Raad van State zelf gevraagd zijn te solliciteren.

Uiteindelijk kreeg Dijsselbloem in juni te horen dat hij niet voorgedragen zou worden. Daarmee werd Thom de Graaf de enige overgebleven kandidaat. Het lijkt erop dat de Raad van State nu weer een paar jaar rust krijgt. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Europese Unie, betoogt In het Spoor, is de moderne ‘toren van Babel’. ‘Het menselijk streven en de hoogmoed vieren hoogtij in die bijbelse geschiedenis en dat zien wij ook terug in de Europese Unie.'

Deze conservatieve club wil een radicale SGP, maar voelt zich doodgezwegen. Is In het Spoor invloedrijk?

De SGP radicaal in haar standpunten? Welnee, vindt In het Spoor. Terwijl de SGP richting de Europese verkiezingen strijdt voor elke stem, vindt deze stichting dat Europa godloos is en stemmen daarom uit den boze.

Van links naar rechts: Rosanne Hertzberger, Judith Uitermark  en Sandra Palmen.

Gaat Pieter Omtzigt meedoen of niet? Let op de drie NSC-vrouwen die de rechtsstaat bewaken

Gaat NSC meedoen aan een kabinet? Pieter Omtzigts eerdere reden tot argwaan richting de PVV lijkt nog springlevend. Andere partijen voelen dat haarfijn aan, en kijken naar drie NSC-vrouwen die de rechtsstaat bewaken.

PVV en BBB hebben het hardst campagne gevoerd tegen het nieuwe stelsel.

Plan pensioensector voor extra investeringen leidt tot frictie in formatie

De invoering van het nieuwe pensioenstelsel blijft een van de hoofdpijndossiers binnen de formatie. Een bericht in EW, dat PVV en BBB door de knieën zouden zijn gegaan, leidt achter de schermen tot nieuwe fricties.

Een pro-Israël demonstratie in Den Haag in 2021 met onder anderen ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder. Hij is buitenlandwoordvoerder van de partij.

Is de ChristenUnie te eenzijdig over Israël en de Palestijnen? 'Het onderwerp raakt ons zó diep'

De oorlog woedt in alle hevigheid, maar het debat in de CU over Israël en de Palestijnen lijkt verstomd. Terwijl de Kamerfractie een pro-Israëlische koers vaart, stoort een deel van de leden zich aan ‘eenzijdigheid’.

Wilders richtte zich in Boedapest tot de Nederlandse pers, maar hij bedoelde zijn onderhandelingspartners: 'Dit is geen bom, wen er maar aan.'

Wilders stelde in Boedapest zijn ultimatum: niemand snoert hem de mond, zeker geen (ex-)CDA'er

Met zijn speech in Boedapest stelde Geert Wilders een ultimatum: dit is wat ik zal blijven roepen, ook als de PVV een kabinet gaat steunen. Volgende week wordt duidelijk of NSC, VVD en BBB die last willen dragen.

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij wil in zijn nieuwe functie bijdragen aan de publieke zaak.

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij naar Raad van State. 'Terugkeer naar mijn eerste liefde'

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij gaat aan de slag bij de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering. Het kabinet benoemt hem tot 'staatsraad': een adviesfunctie bij dit 'Hoge College van Staat'.