Luister naar

Vaccinatiegraad daalt sterk in Oekraïne

Nieuws
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) luidt de noodklok vanwege een mazelenepidemie in Europa. Meer dan de helft van de gevallen wordt geconstateerd in Oekraïne.
Nicolette de Boer
dinsdag 21 augustus 2018 om 21:17
Een Roemeens kind wordt gevaccineerd. Ook in Roemenië is een uitbraak van mazelen, waardoor al tientallen kinderen zijn overleden. Doktoren wijten de toename van de ziekte aan de lage vaccinatiegraad in het land.
Een Roemeens kind wordt gevaccineerd. Ook in Roemenië is een uitbraak van mazelen, waardoor al tientallen kinderen zijn overleden. Doktoren wijten de toename van de ziekte aan de lage vaccinatiegraad in het land. ap

Kopenhagen

In het eerste halfjaar van 2018 zijn in Europa al 41.000 volwassenen en kinderen getroffen door de mazelen, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Daarvan hadden 37 gevallen een dodelijke afloop.

Dat is een forse toename ten opzichte van twee jaar geleden. In 2016 waren er 5.273 gevallen bekend, tevens het laagste aantal in tien jaar tijd. Sindsdien neemt de infectieziekte weer een vlucht. In 2017 steeg het aantal naar 23.927 gevallen. Nu, in 2018, lijkt het aantal bijna verdubbeld.

‘We zien een dramatische toename van infecties en grote uitbraken’, meldt Zsuzsanna Jakab, directeur van de Europese tak van de WHO. Daarom worden Europese landen opgeroepen om maatregelen te nemen en zo verdere uitbreiding te voorkomen.

Oekraïne heeft een substantieel aandeel in de cijfers van de WHO. Bij de 41.000 gevallen die dit jaar zijn gemeld, gaat het om 23.000 Oekraïners. Dat is meer dan de helft.

Zondag werd bekend dat het Oekraïense ministerie van Gezondheid inmiddels al 28.185 gevallen van mazelen heeft geteld. Zeven andere landen zien ook minstens duizend gevallen van mazelen onder de inwoners: Frankrijk, Roemenië, Georgië, Griekenland, Italië, Rusland en Servië.

De vaccinatiegraad in Oekraïne is het afgelopen decennium flink gezakt. Waar in 2008 nog 95 procent van de kinderen de benodigde twee vaccinaties tegen de mazelen kreeg, lag dit aantal in 2016 op nog maar 31 procent volgens de WHO. Daarmee belandde het land helemaal onderaan op de Europese lijst.

In het licht van deze cijfers waarschuwde de WHO eerder dit jaar dat de dalende vaccinatiegraad een ideale setting creëert voor een grote verspreiding van mazelen.

Vorig jaar waarschuwden vooraanstaande Oekraïense medici al dat de uitbraak van mazelen dit jaar nog erger zou kunnen worden.

incident

In 2008 deed zich in Oekraïne een incident voor: een 17-jarige stierf nadat hij een vaccin tegen mazelen had gekregen. Achteraf bleek dat het serum, ontwikkeld in India, niet was getest in Oekraïne en dat de betreffende jongen eerder al de twee benodigde vaccinaties tegen mazelen had gekregen.

Dit incident lijkt bepalend te zijn geweest voor de dalende vaccinatiegraad die zich het volgende jaar aftekende in de cijfers, zo meldde Radio Free Europe afgelopen december.

Ondanks het feit dat er bij steeds meer mensen mazelen wordt geconstateerd, blijven ouders terughoudend om hun kind in te enten. Volgens de Unicef-vertegenwoordigster Giovanna Barberis zouden mythen voor een groot deel meespelen in de dalende vaccinatiegraad tussen 2007 en 2016. Daarnaast heeft de burgeroorlog, die al sinds 2014 in het land woedt, de situatie verergerd, aldus hetzelfde radiostation. Na de annexatie van de Krim door Rusland zijn er al meer dan 10.000 doden gevallen in het conflict tussen de Oekraïense overheid en de door Rusland gesteunde separatisten. Dat leverde in Oost-Oekraïne verstoringen op in de levering van vaccinaties.

Sinds juli 2017 is de Oekraïense regering met een inhaalslag bezig. Het ministerie van Gezondheid werkt er samen met de Verenigde Naties en de WHO aan om elk kind (alsnog) de BMR-vaccinatie te bieden. Deze beschermd tegen de bof, mazelen en rodehond. In juni van dit jaar werd ­besloten dat ook niet-ingeënte volwassenen gratis de vaccinatie tegen mazelen kunnen komen halen. <

fatwa tegen vaccinatie

In Indonesië heeft de hoogste islamitische raad van het land een fatwa uitgeroepen over het vaccin tegen rodehond en mazelen. De zogeheten Ulama-raad, die gefinancierd wordt door de overheid, claimt dat het vaccin varkens- en en menselijke cellen zou bevatten. Dat is verboden in de islam. Tegelijkertijd krijgt hetzelfde vaccin een tijdelijke uitzonderingspositie. Dat gebeurt zolang er geen alternatief vaccin is dat halal en geschikt is, aldus een Ulama-functionaris. Hij zei tegen CNN Indonesia dat de organisatie begrijpt welke gevaren er zijn wanneer kinderen niet meer gevaccineerd worden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het eerste werkbezoek brengt de koning aankomende dinsdag aan een kankerbehandelcentrum. Samen met koningin Camilla zal hij daar medisch specialisten en patiënten ontmoeten.

Koning Charles pakt zijn werk weer op na kankerdiagnose: 'Enorm dankbaar voor de goede wensen'

De Britse koning Charles hervat volgende week zijn publieke taken buiten de deur. De koning legde zijn publieke werkzaamheden begin februari neer nadat hij had bekendgemaakt kanker te hebben en daarvoor behandeld te worden.

Khadija woont tijdelijk in een zelfgemaakte krotwoning van vrienden.

Bij de aardbeienpluk in Spanje worden Marokkaanse vrouwen uitgebuit. 'Ik voelde me een beest'

In Nederland liggen in de winkel volop aardbeien uit Spanje. Het rode goud worden de aardbeien in de Spaanse provincie Huelva genoemd, want ze tilden de regio uit de armoede.

Israëlische militairen bij een confrontatie in Huwara, nadat Joodse kolonisten daar een 19-jarige jongen hadden gedood

Naast de miljardensteun zijn er ook Amerikaanse sancties tegen Israël

President Biden heeft het hulppakket van 26 miljard dollar voor Israël getekend. Maar tegelijk liggen nieuwe sancties op tafel, nu voor het eerst tegen een Israëlische legereenheid.

Zolang Gaza een oorlogsgebied is, kan er geen volwaardige waarheidsvinding  plaatsvinden.

Heftige emoties bij het vinden massagraven in Gaza. Komt de waarheid ooit boven tafel?

Massa-executies door het Israëlische leger zijn vooralsnog niet bewezen. Maar de honderden lichamen in witte lijkenzakken zijn al een tragedie op zich.

Atacms-raketten worden op een lanceerinstallatie geladen in Queensland, Australië.

Wapenluchtbrug VS-Oekraïne begonnen, Kyiv kreeg in diepste geheim al raket met groot bereik

De VS is begonnen met het leveren van voor omgerekend bijna een miljard euro aan wapens aan Oekraïne. Een van de nieuwe hightechwapens in die zendingen is een variant van de Atacms-raket die Kyiv in staat stelt ver achter de Russische linies toe te slaan.

De Russische president Vladimir Poetin bij een online-bijeenkomst met de leden van zijn veiligheidsraad op 19 april.

Voor Rusland is de strijd tegen Europa al begonnen - op deze manieren probeert Moskou de EU te ondermijnen

Europa verandert steeds meer in een strijdtoneel, zeggen de inlichtingendiensten AIVD en MIVD. Rusland probeert actief westerse democratieën te verzwakken. Dat gaat van politieke beïnvloeding tot spionage en digitale sabotage.