Luister naar

Kamer is gerommel bij privacywaakhond zat

Nieuws
De bestuurlijke impasse bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), die de nieuwe Europese privacywetgeving moet handhaven, duurt nog maanden voort.
Dion Mebius redactie vk
zaterdag 4 augustus 2018 om 03:00

Den Haag

Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming plaatst naar verwachting pas na de zomer vacatures voor de twee openstaande bestuurdersplekken. Het lage tempo stuit op onbegrip bij oppositie- en coalitiepartijen in de Tweede Kamer. Ze maken zich zorgen over de onrust binnen de privacywaakhond.

‘Ik verwacht meer ambitie’, zegt D66-Kamerlid Kees Verhoeven. ‘De Autoriteit blijft nu nog maanden met één bestuurder zitten. Dat is geen goede situatie, echt verre van optimaal. Het aanstellen van nieuwe bestuursleden is een duidelijke wens van de Kamer.’

Kamerlid Chris van Dam (CDA) noemt het uitblijven van vacatures ‘niet voortvarend’. ‘Ik maak me grote zorgen over de problemen bij de Autoriteit. Aleid Wolfsen (op dit ogenblik de enige bestuurder, red.) staat bekend als iemand die eigenzinnig te werk kan gaan, dus het zou goed zijn als er bestuurders aantreden die hem van tegenwicht voorzien.’

Sinds 25 mei is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht, een ingrijpende verandering van de regels aangaande privacy . De Europese wet moet burgers controle geven over de gegevens die bedrijven over hen verzamelen. In Nederland houdt de AP toezicht op de juiste uitvoering van de wet. De eerder bescheiden organisatie moest daarvoor explosief groeien. Werkten er vorig jaar 70 mensen bij de toezichthouder, inmiddels is dat aantal bijna verdubbeld. In maart beval een ruime Kamermeerderheid dat ook het bestuur van de Autoriteit van twee naar drie leden zou moeten worden uitgebreid om de nieuwe AVG-taken aan te kunnen.

sleutelfiguren

Op de dag van de invoering van de privacywet berichtte Het Financieele Dagblad over interne onrust bij de toezichthouder. Er zou sprake zijn van een uittocht van ervaren sleutelfiguren en bestuursvoorzitter Aleid Wolfsen zou constant overhoop liggen met het tweede lid van het bestuur, Wilbert Tomesen.

Op 29 juni maakte de ministerraad bekend dat Tomesen per direct de overstap maakte naar het Huis voor Klokkenluiders, waarvan hij de voorzitter werd. Sindsdien bestaat het AP-bestuur in deze voor de toezichthouder kritieke periode uit slechts één persoon, voorzitter Wolfsen.

De zoektocht naar de twee nieuwe bestuursleden begint naar verwachting pas ‘na de zomer’, reageert een woordvoerder van minister Dekker op vragen van de Volkskrant. ‘Het gaat om belangrijke functies. Het is van belang dit goed en zorgvuldig voor te bereiden. Dat het een tijdje duurt, komt ook door de vakantieperiode en door het feit dat de invoering van de AVG bij de Autoriteit de nodige aandacht vergde.’

Niet alleen coalitiepartners D66 en CDA, ook partijen in de oppositie vinden de zoektocht te lang duren. ‘Ik begrijp niet waarom dit over de zomer is getild’, aldus SP-Kamerlid Michiel van Nispen. ‘Er is nogal wat aan de hand bij de AP. En het is ook niet zo dat er na de zomer wel meteen nieuwe bestuursleden staan. Voor er geschikte mensen hebben gereageerd en de procedure afgerond wordt, ben je weer een tijd verder.’

Nu, midden in de zomer, is het te laat om de opgelopen achterstand nog weg te werken, zegt Kamerlid Kathalijne Buitenweg (GroenLinks). ‘Maar de minister had eerder moeten beginnen met de werving.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Robbert Dijkgraaf, demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en Dilan Yesilgöz, demissionair minister van Justitie en Veiligheid, voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer over antisemitisme.

Waarom een debat over antisemitisme een positieve manier van symboolpolitiek is

De Kamerbrief met antwoorden van Dilan Yesilgöz over nareis op nareis toont dat de VVD-leider gelogen heeft. Een politieke doodzonde, zegt politiek commentator Sjirk Kuijper in de Politieke Podcast.

Minister-president Mark Rutte tijdens een persconferentie met president Recep Tayyip Erdogan van Turkije. De ontmoeting staat in het teken van de oorlog in Oekraine.

Rutte naar Turkije voor 'sollicitatiegesprek' met Erdogan: benoeming tot Navo-chef dichterbij

De reis van demissionair premier Mark Rutte naar Ankara om president Erdogan te paaien is onderdeel van een ‘uitgekiende strategie’ die de weg moet banen naar zijn benoeming als secretaris-generaal van de NAVO.

Gerd Leers: 'Als je in de coalitie een partij hebt die de hele dag bezig is om gelijk te krijgen, is zo’n kabinet geen lang leven beschoren.’

Gerd Leers kent alle foefjes van Wilders: 'Hij zei altijd: 'Je weet toch hoe de politiek werkt?''

Gerd Leers kreeg geregeld de volle laag van Geert Wilders. Hij moest er als migratieminister mee dealen en dat beviel hem slecht. Hij waarschuwt andere formerende partijen alvast: met de PVV-leider gaan zij het nog lastig krijgen.

PVV-Kamervoorzitter Martin Bosma is al jaren een verklaard fan van de koning. 'Hij doet het geweldig.'

De bekering van Helder en de knieval van Bosma: hoe Willem-Alexander met grappen de PVV ontwapende

Het PVV-wetsvoorstel om de koning uit de regering te wippen, ligt werkloos op de plank. De indiener, Lilian Helder, is bekeerd tot het monarchisme van BBB. En Martin Bosma vindt de koning 'een verdomd aardige kerel'.

VVD-leider Dilan Yesilgoz sprak over duizenden nareizigers per jaar. In de praktijk gaat het om een fractie daarvan.

'Nareis op nareis op nareis': vijf vragen over de politieke leugens van VVD-leider Dilan Yesilgöz

De ‘duizenden vluchtelingen’ die volgens Yesilgöz via nareis op nareis naar Nederland komen bestaan niet blijkt uit Kamervragen die zij zélf heeft beantwoord. Welke politieke gevolgen heeft de leugen van Yesilgöz?

Partijleider Mirjam Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

Joodse Nederlander bekladde partijbureau van ChristenUnie: 'Gedaan uit woede en onmacht'

Een Joodse Nederlander heeft het partijkantoor van de ChristenUnie in Amersfoort beklad, meldt advocaat Willem Jebbink. Op het pand werden woensdag teksten als ‘steunt genocide’ ontdekt.