Gilles Thomas (archief)© Icon Sport

Belgische jumpingruiters onder stoom voor Parijs: Gilles Thomas wint vijfsterrenjumping in Shanghai

Gilles Thomas heeft zondag de Grand Prix van de vijfsterrenjumping in het Chinese Shanghai, vierde manche in de Global Champions Tour, gewonnen. De 26-jarige Belgische kampioen sprong met de dertienjarige merrie Luna van het Dennehof een foutloze barrage op 1m60 en deed dat bijna vijf seconden sneller dan de Australische Edwina Tops-Alexander en Fellow Castlefield, de enige andere combinatie die een tweede keer foutloos bleef.

Maarten Delvaux
Bron: BELGA

De Ier Michael Duffy was met Cantano een fractie sneller dan Thomas, maar liet één balk vallen en strandde zo op de derde podiumplaats. Van de zeven barrageruiters zette de Zweed Henrik von Eckermann met Blood Diamond de snelste tijd neer, maar de nummer een van de wereld maakte daarbij twee springfouten en werd zo zevende. 

Thomas was de enige Belg in de barrage. Olivier Philippaerts (Legend of Love), Thibeau Spits (Calvino II) en Jérôme Guéry (Careca) eindigden met vier strafpunten op de plaatsen negen, veertien en zeventien. Nicola Philippaerts (Luna van ‘t Ruytershof) werd met twaalf strafpunten 26e, Pieter Devos (Jade) gaf op.  

Derde Belgische zege op vier wedstrijden

Met zijn eerste overwinning in de Global Champions Tour, die hem 198.000 euro opleverde, zorgde Thomas voor een derde Belgische zege op vier wedstrijden. Abdel Saïd won de openingsmanche in Doha, Nicola Philippaerts de derde manche in Mexico City. In de stand behield de Spanjaard Eduardo Alvarez Aznar, er niet bij in China, de leiding. Met 97 punten gaat hij de Oostenrijker Max Kühner (92) en de Fransman Julien Anquetin (81) voor. Thomas (60) is achtste, Spits (57) tiende, Nicola Philippaerts (52,67) vijftiende en Saïd (40) 23e.

In het voorprogramma op de Grand Prix werd Nicola Philippaerts met de negenjarige merrie Pandora derde in een snelheidsproef op 1m50. De Braziliaan Marlon Modolo-Zanotelli won die met Zy-Zent, voor Anquetin en Farah Time. Thibeau Spits bleef met Impress-K ook foutloos, hij zette de achtste tijd neer.

Zaterdag hielp Guéry samen met Anquetin de Doha Falcons aan een derde plaats in de vierde manche van de Global Champions League. Guéry bleef met Come Away Flamingo in de eerste ronde foutloos, maar moest in de tweede met Careca vier strafpunten noteren. Anquetin en Blood Diamond brachten het totaal van de Falcons op zestien. De Zwitser Pius Schwizer (Chill Ma en Vancouver) en de Duitser Daniel Deusser (Otello en Gangster) bezorgden thuisteam Shanghai Swans met een foutloos rapport de zege. Istanbul Warriors legde met twaalf strafpunten op de tweede plaats beslag. Olivier en Nicola Philippaerts werden met Stockholm Hearts zevende, Spits en Devos met Prague Lions veertiende en laatste.

Na drie manches had Prague Lions de leiding nog in handen, nu is die voor Cannes Stars. Dat gaat met 75 punten Stockholm Hearts en Doha Falcons (allebei 72) voor. Prague Lions zakte met 70 punten naar de vijfde plaats.

Individueel werd Guéry zaterdag tweede in de eerste proef voor de Global Champions League. Alleen Von Eckermann en Glamour Girl moest hij voor zich dulden. In de tweede proef was Gilles Thomas met een vierde plaats beste Belg. Hij bracht Luna foutloos rond, maar was achttien honderdsten te traag voor een podiumplaats en vier seconden te traag voor winst. Die werd op zak gestoken door Modolo-Zanotelli (Cornest). Michael Duffy (Cantano) en Daniel Deusser (Gangster) flankeerden de Braziliaan op het podium.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer