Overheidsgebouwen

België koopt 23 kantoorgebouwen van Europese Commissie

© anp

Een project van bijna 2 miljard euro moet afgeleefde Europese kantoorgebouwen omvormen tot duurzame kantoren, winkels, openbare voorzieningen en woningen. De Belgische overheid participeert, want veel interesse van de privésector was er niet.

Belga/wwi

De Europese Commissie verkoopt in totaal een portefeuille van 23 gebouwen in de Europese wijk aan de Belgische federale participatie- en investeringsmaatschappij SFPIM. Die geeft op haar beurt 21 gebouwen voor zowat 880 miljoen in erfpacht aan het Belgische fonds Cityforward, dat door de SFPIM en Ethias werd opgericht en beheerd wordt door hun Brussels-Antwerpse partner Whitewood. Doel is om de gebouwen te transformeren tot een duurzame en dynamische wijk.

Concreet worden de 21 gebouwen, met een totale oppervlakte van 300.000 vierkante meter, omgevormd tot 70 procent duurzame kantoren en 30 procent winkels, openbare voorzieningen en vooral woningen. Dankzij dit project komen er ongeveer 750 tot 800 nieuwe appartementen bij in de wijk. Bedoeling is dat vanaf 2028 de eerste nieuwe bewoners en kantoormedewerkers er hun intrek zullen nemen.

De totale kosten van de transformatie die Whitewood aan de gebouwen wil uitvoeren, worden geschat op dezelfde grootteorde als die van de aankoop, waardoor de totale investering bijna 2 miljard euro bedraagt.

“De fundamenten zijn gelegd om in de nabije toekomst een toonbeeld te worden van een gediversifieerde stedelijke omgeving waar duurzame werkplekken hun plaats krijgen, in een leefbare wijk waar het goed leven is”, aldus Frédéric Van der Planken, CEO van Whitewood en manager van Cityforward.

De twee andere gebouwen zijn verkocht aan Vicinity Affordable Housing Fund en buurtontwikkelaar Matexi, die ze zullen herontwikkelen naar duurzame en betaalbare huur- en koopappartementen.

De operatie wordt voorlopig bijna uitsluitend met publieke middelen gefinancierd. Aanvankelijk was het de bedoeling dat een groot deel van het geld bij investeerders opgehaald zouden worden, maar die voelden niet veel meer voor investeringen in vastgoed wegens de gestegen rente. AG Real Estate, de grootste vastgoedspeler van België, liet twee maanden geleden weten niet mee te doen.