Verkoop warmtepompen in de woningbouw stagneert

Nieuws
De verkoop van warmtepompen stagneert. Relatief lage gasprijzen, politieke onzekerheid en zorgen over het volle stroomnet belemmeren de groei die voor de energietransitie nodig is, stelt de Vereniging Warmtepompen.
anp
woensdag 1 mei 2024 om 13:53
Afbeelding
beeld anp

De afgelopen drie maanden werden bijna 20.000 warmtepompen verkocht in de woningbouw. In het eerste kwartaal van 2023 waren dat er 42.000 en in het laatste kwartaal van vorig jaar 26.000. De stagnatie wordt deels toegeschreven aan de stagnerende nieuwbouw. Maar ook bij de renovatie van bestaande woningen zijn klanten terughoudender geworden door relatief stabiel blijvende gasprijzen en voortdurende zorgen over congestie op het laagspanningsnet.

De Vereniging Warmtepompen monitort maandelijks de verkoopcijfers van fabrikanten die voornamelijk leveren aan groothandels en installateurs. De cijfers geven dus niet de daadwerkelijke installaties bij eindgebruikers weer.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zwangere staatssecretaris Heijnen gaat met verlof, geen opvolger

Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) gaat vanaf zaterdag 25 mei met zwangerschapsverlof. Omdat een nieuw kabinet naar verwachting niet lang op zich zal laten wachten, komt er geen tijdelijke opvolger.

Afbeelding

Heijmans flink hoger op afwachtend Damrak door nieuwe doelen

Heijmans behoorde woensdag tot de grote winnaars op de Amsterdamse beurs. De bouwer presenteerde voorafgaand aan zijn beleggersdag nieuwe financiële doelen, die goed werden ontvangen door beleggers.

Afbeelding

Ierland en Spanje erkennen Palestijnse staat samen met Noorwegen

Ierland en Spanje sluiten zich aan bij Noorwegen en zullen de Palestijnse staat officieel erkennen, maakt de Ierse premier Simon Harris bekend. 'Dit is een historische en belangrijke dag voor Ierland en Palestina', zei hij in een verklaring.

Afbeelding

Israël roept diplomaten terug om erkenning Palestijnse staat

Israël heeft zijn gezanten teruggeroepen uit Ierland en Noorwegen omdat die landen van plan zijn om de Palestijnse staat te erkennen. De diplomaten worden teruggehaald voor 'urgente beraadslagingen', heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt.

Afbeelding

Allianz: minder schepen vergaan ondanks grotere risico's

Wereldwijd zijn er in 2023 26 grote schepen verloren gegaan, meldt verzekeraar Allianz. Dat is een daling van een derde op jaarbasis en het laagste aantal in de scheepvaartsector ooit, ondanks de grotere risico's voor de sector door oorlogen en geopolitieke conflicten.

Afbeelding

Noorwegen erkent Palestijnse staat op 28 mei

Noorwegen erkent op 28 mei officieel de Palestijnse staat, maakte premier Jonas Gahr Støre bekend. Hij zegt dat een tweestatenoplossing de enige manier is om het conflict met Israël op te lossen.