Luister naar

Opwekking 2024: alles over de Pinksterconferentie

Achtergrond
Ben je benieuwd naar de Opwekkingsconferentie 2024? Bekijk hier wanneer Opwekking weer wordt gehouden en wat je van het festival kunt verwachten als bezoeker.
redactie nd
woensdag 24 april 2024 om 14:32 aangepast 7 mei 2024 14:48
Bezoekers van Opwekking tijdens de sing-in.
Bezoekers van Opwekking tijdens de sing-in. beeld Leonard Walpot

Wanneer is Opwekking 2024?

Opwekking vindt altijd plaats tijdens het Pinksterweekend. Deze keer is de Pinksterconferentie van vrijdag 17 mei tot en met maandag 20 mei. 

Waar is Opwekking 2024?

Opwekking dit jaar - net als voorgaande jaren gehouden in Biddinghuizen, op het evenemententerrein Walibi Holland. De N306 is de enige grote weg richting het terrein. Daarom staat daar rond het festival vaak file. Zeker op zondag, als er veel daggasten komen.

In 2023 liep het festivalterrein zelfs helemaal vol. De organisatie moest aan verschillende bezoekers nee verkopen, omdat er geen ruimte was voor meer mensen. Toch blijft de Pinksterconferentie in Biddinghuizen, verzekerde woordvoerder Maartje Dekens. ‘We zitten gewoon weer in Biddinghuizen.’

In 2025 en 2028 wordt de Pinksterconferentie gehouden in het weekend van Hemelvaart. De komende jaren valt Pinksteren later dan andere jaren, waardoor de organisatie in de knoop komt met de organisatie van dancefestival Defqon.

Wat is het Opwekking-festival?

Opwekking is een christelijk festival, georganiseerd door Stichting Opwekking. Christenen uit verschillende kerken bezoeken het festival, waar diensten, seminars en concerten worden gehouden. Afgelopen jaar waren er in totaal 60.000 mensen.

Opwekking benadrukt in haar uitingen sterk het werk van de Heilige Geest. Op de website staat dat Opwekking ‘gelooft dat God zijn kinderen oproept en toerust om de kracht van Gods koninkrijk zichtbaar te maken in ons dagelijks leven. Als we vervuld zijn met de kracht van de Heilige Geest, zal het licht van Jezus door ons heen stralen en kunnen we Nederland bekendmaken met het evangelie van Jezus Christus.’

Daarnaast is Opwekking bekend van de liederenbundel Opwekking. Tijdens het festivalweekend in 2024 wordt de nieuwe fysieke cd gepresenteerd en verkocht.

Welke liederen staan op de nieuwe cd (48) van Opwekking?

Allesomvattend – Mozaiek Worship
Praise – Elevation Worship
Dit is onze God (This is Our God) – Phil Wickham
Kijk naar het Lam (Look to the Lamb) – Jesus Culture

Hij leeft – InSalvation en Sander & Angela
Zend mij (Send Me) – Bethel Music
Dagelijks gebed (A Christian’s Daily Prayer) – Sovereign Grace Music
Wij aanbidden U Jezus – Reyer

God is voor ons (God is For Us) – CityAlight
Huis van Vrede – Sela
Make Room – Community Music
Prijs God (Bless God) – Brooke Ligertwood

Wat is het programma van Opwekking 2024?

Tijdens Opwekking 2024 zijn er verschillende diensten in de grote tent, midden op het terrein (zie het programma hieronder). Daarnaast geven christelijke artiesten concerten in de verschillende tenten. Tijdens het weekend is er een apart programma voor onder meer kinderen, tieners en jongeren. Hoogtepunt van het weekend is de sing-in op zondagmiddag. Hieronder vindt u een overzicht van de sprekers. Exacte tijdstippen worden later bekendgemaakt. 

Vrijdag 17 mei:
Avond Samenkomst met dominee Chris van Zwol

Zaterdag 18 mei: 
Ochtend Samenkomst met Pete Greig
Middag William Boneé, seminar over de Heilige Geest
Avond Samenkomst met Godwin Arhin en Gertrude Boon

Zondag 19 mei:
Ochtend Samenkomst met Ruben Flach,
Avond Samenkomst met Jirska Alberts en aansluitend de gebedsavond o.l.v. Jirska Alberts en Ruben Flach

Maandag 20 mei:
Ochtend Samenkomst met Henk Stoorvogel

Verder is er op zaterdagmiddag een concert van de Opwekkingband. Zondagmiddag is de traditionele sing-in, dit jaar onder leiding van Reni en Elisa Krijgsman met hun band. De conferentie wordt maandagmiddag afgesloten met het afscheidsconcert van de christelijke band InSalvation.

Hoe duur zijn tickets voor Opwekking 2024?

In 2024 kost een weekend kamperen op Opwekking 99.95 euro per persoon vanaf dertien jaar. Voor kinderen tussen 3 en 12 kost een weekend 77 euro en voor kinderen van 0 tot 2 is de prijs 7.25 euro. Daar komen kosten zoals de toeristenbelasting en een parkeerkaart nog bij. Een ticket als daggast kost 2.50 euro. Dat zijn de registratiekosten. Parkeren als daggast kost 11 euro per voertuig.

UPDATE: Alle 25.000 beschikbare kampeerplekken zijn volgeboekt. Dat heeft de organisatie bekend gemaakt. ‘Het is nog wel mogelijk om als daggast voor een of meer dagen de conferentie bij te wonen’, benadrukt de organisatie. 

Wat is de sing-in van Opwekking?

Dit is het meest bezochte programmaonderdeel van Opwekking, waarbij veel bekende Opwekkingsliederen worden gezongen in de buitenlucht. Vorig jaar trok de sing-in ongeveer 45.000 bezoekers. De sing-in wordt traditioneel gehouden op het grote grasveld naast pretpark Walibi. 

Wat is het thema van Opwekking 2024?

Dit jaar is het thema ‘Dichterbij’. De organisatie licht het thema toe: ‘De Bijbel vertelt ons het verhaal van God die in relatie wil leven met mensen. Zelfs na de zondeval was het God zelf die de kloof die ontstaan was tenietdeed, en op zoek ging naar ons. Hij kwam dichterbij door Jezus. Hij legde zijn heerlijkheid af en kwam naar de aarde. Jezus kwam dichtbij. Door zijn dood aan het kruis mogen we opnieuw tot de Vader komen, steeds dichterbij. En door de Heilige Geest komt God nog dichterbij, zelfs in ons wonen.’

Is er een livestream van Opwekking 2024?

De afgelopen jaren was Opwekking live te volgen via een stream. Het is nog niet bekend of dat dit jaar weer zo is. Opwekking heeft een nieuw platform opgestart, waar je onder meer samenkomsten en concert van vorig jaar op kunt terugkijken. Ook de liederen van Opwekking staan op dit platform.

Dit bericht wordt aangevuld.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Godwin Arhin spreekt dit weekend op Opwekking.

Spreker Godwin Arhin ziet hoe Opwekking mensen bij elkaar brengt: 'Meer mensen van kleur op het podium'

‘We komen voor het eerst naar Opwekking dit jaar, omdat jij er spreekt’, hoort hoofdspreker Godwin Arhin van christenen van kleur. ‘Heel christelijk Nederland zou moeten weten dat het bestaat.’

Noah Veenendaal kwam in contact met het geloof door een christelijke vriendin. 'Zo had zij een relatie, maar nog geen seks gehad. Ik dacht: hoe kan dat? Voor mij en mijn vrienden was dat niet normaal.’

Noah geniet nog van haar prille geloof: 'Ik mag mij als een klein kind geliefd voelen door God'

Noah Veenendaal bekeerde zich vorig jaar tot het christelijk geloof. 'Ik ging de Bijbel zien als een advies van God: Ik wil je beschermen, doe jezelf niet onnodig pijn - Ik houd van jou.'

Vijftig mensen doopte Mozaiek010 op één zondag. 'Er gebeurt gewoon iets onder jongeren.'

Mozaiek Rotterdam doopte 50 mensen op één zondag. Vooral jongeren. 'We staan erbij en kijken ernaar'

Veel kerken worstelen met het aantrekken en vasthouden van jongeren. Bij Mozaiek010 lijkt dit vanzelf te gaan. De kerk groeide in korte tijd naar ruim 800 bezoekers. Wat maakt deze beginnende kerk zo aantrekkelijk?

Beeld van een eerdere versie van het Soul Survivor Festival. 'Ooit had een van de leiders een droom over een locatie aan de Vecht.'

Nederlandse Soul Survivor houdt festival ondanks misbruik in Engeland. 'We zijn meer dan Mike Pilavachi'

Soul Survivor Festival 2024 gaat dit weekend gewoon door, ondanks het misbruik door de Britse oprichter en financiële uitdagingen. Hoe heeft dat de Nederlandse tak beïnvloed, en wat kun je verwachten van dit festival?

In De Schuilplaats in Ede werden deze week de 'Nights of Glory' gehouden. In het midden op de rug gezien John en Carol Arnott.

Deze mensen hopen op een nieuwe 'Toronto Blessing' van de Geest in Ede. 'Mijn voeten staan in brand'

Hard lachen of vallen ‘in de Geest’: John en Carol Arnott stonden in de jaren negentig aan de basis van de ‘Toronto Blessing’. Deze week sprak het bejaarde echtpaar in Ede. Waarom rijden mensen uren om daarbij te zijn?

Bezoekers van Opwekking tijdens de sing-in.

Opwekking 2024: alles over de Pinksterconferentie

Ben je benieuwd naar de Opwekkingsconferentie 2024? Bekijk hier wanneer Opwekking weer wordt gehouden en wat je van het festival kunt verwachten als bezoeker.