Herdenk ook het leven van mensen met een twijfelachtig verhaal, zoals mijn ‘ome Aart’

Opinie
Schrijver en muzikant Aafke Romeijn ging op zoek naar de waarheid over ‘ome Aart’. Hij kreeg in de oorlog, ergens in Letland, een nekschot. ‘We wilden weten of we hem mochten gedenken op 4 mei, of dat hij een dader was geweest. Ze doet een oproep: vergeet zaterdag niet te denken aan de mensen met een twijfelachtige geschiedenis.
Aafke Romeijn • schrijver en muzikant
woensdag 1 mei 2024 om 14:07 aangepast 18:35
Aafke Romeijn: 'Bijna 45 jaar lang stond mijn vader daar bij de Nationale Dodenherdenking, met de kranslegging, en keken wij naar hem. Eerst met trots, later met spanning.'
Aafke Romeijn: 'Bijna 45 jaar lang stond mijn vader daar bij de Nationale Dodenherdenking, met de kranslegging, en keken wij naar hem. Eerst met trots, later met spanning.' beeld Robin Utrecht

Dit wordt de eerste 4 mei zonder dat ik mijn vader op tv zie. 

Zolang ik me kan herinneren was het traditie: op 4 mei zaten we als gezin voor de tv en wezen we papa aan, elke keer dat hij in beeld verscheen. 

Toen ik volwassen werd en het huis uit ging stuurden mijn zusjes en ik elkaar berichtjes. ‘Die kleine al gespot?’ 

Het is dat kleine mannetje met dat kleine klarinetje (uit de hele prachtige klarinetfamilie koos hij de kleinste, de es-klarinet, als zijn instrument), altijd vooraan in het orkest van de Koninklijke Luchtmacht. 

Bijna 45 jaar lang stond hij daar, met de kranslegging, en keken wij naar hem. Aanvankelijk vooral met trots, maar sinds 2010 ook met enige angst. Dat was het jaar dat de damschreeuwer de twee minuten stilte verbra..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Zijn we ons er wel voldoende van bewust dat God, soms buiten de kerk om, werkt in harten van kinderen en jongeren: in dat van een nichtje, een leerling, de fysio of de vriend van je zoon?

Je denkt dat ze afhaken bij de kerk, maar let op wat de Geest in jongeren aan het doen is

Terwijl je je afvraagt hoe we kinderen en jongeren kunnen leren geloven, raakt Gods Geest hen aan, zo ontdekt Corina Nagel. Complete vriendengroepen gaan intensief met de Bijbel en het geloof aan de slag.

Verkiezingsborden voor de Europese verkiezingen. Het bord rechtsonder is van JA21.

Ook de PVV weet het nu: normaal doen is een stuk ingewikkelder dan bijzonder zijn

Het is voor de PVV ingewikkelder om een normale partij in een kabinet te zijn dan een bijzondere aan de zijlijn. Wat gaat er gebeuren? Het kan volgens Frank van den Heuvel drie kanten op.

Tijdens de sing-in van Opwekking was de Israëlische vlag te zien in een vlaggenparade van verschillende landen. Op het hoofdterrein had de organisatie ook een Israëlische vlag opgehangen - zoals elk jaar.

Laat je Israël-vlag voortaan thuis op Opwekking. Je bent geen cheerleader van de Israëlische staat

Waarom zou je met een nationale vlag gaan zwaaien op een christelijke conferentie zoals Opwekking, vraagt student Tirsa Bos zich af. Je helpt er niemand mee.

In Nederland verschenen wapenstokken en politiehonden na aangifte door de universiteit. Terwijl bestuurders in andere landen kozen voor de-escalatie.

De protesterende studenten hebben de eerste ronde op hun sloffen gewonnen

Geweldloos verzet, de effectiefste manier om maatschappelijke doelen af te dwingen, is zelden gezellig, aldus Lodewijk van Oord. Waarom zegevierden studenten in Londen terwijl in Nederland politiegeweld werd toegepast?

Afbeelding

Dit zijn de plussen en de minnen van het regeerakkoord volgens acht ND-lezers

Wat voor de een extreemrechts is, is voor de ander realiteitszin. Deze ND-lezers verschillen fors van mening over de vraag wat de plannen in het regeerakkoord ons gaan (op)leveren.

Het is onnodig om keihard op te treden tegen demonstranten. Het is net als bij baby's die huilen: demonstreren is soms de enige manier om nog iets van je te laten horen.

Demonstranten zijn als huilende baby's. Daar treed je niet keihard tegen op

Elke ouder weet: baby’s huilen. Het is een primaire reactie op iets wat dwarszit, iets wat ze zelf niet op kunnen lossen, schrijft Puk van Noort. 'Het is heel letterlijk een roep om hulp.'