‘Mijn schild ende betrouwen’ zingt de Nederlandse kerk in Rome elke zondag. ‘Een gebed past in de kerk’

Achtergrond
In veel Nederlandse kerken wordt rond Koningsdag en Bevrijdingsdag het Wilhelmus gezongen. De Friezenkerk in Rome gaat nog een stapje verder. Wekelijks zingen de bezoekers het zesde couplet.
Jasper den Boon Jasper den Boon
woensdag 1 mei 2024 om 14:45 aangepast 2 mei 2024 06:40
Koning Willem-Alexander en koningin Maxima tijdens een bezoek aan de Friezenkerk in Rome.
Koning Willem-Alexander en koningin Maxima tijdens een bezoek aan de Friezenkerk in Rome. beeld anp / Mischa Schoemaker

Wie in Rome is en de viering in de Nederlandstalige Friezenkerk bezoekt, hoort aan het eind van de mis het zesde couplet van het Wilhelmus: ‘Mijn schild ende betrouwen zijt Gij, o God mijn Heer’. Dat is opvallend in een rooms-katholieke kerk, want in Nederlandse katholieke kerken is het geen gewoonte om het volkslied te zingen. Ook niet rond Koningsdag, wat een traditie is in veel protestantse kerken. Waarom wordt het zesde couplet van het volkslied wekelijks ingezet in de Friezenkerk?

Priester Antoine Bodar geeft als rector leiding aan de kerk. Volgens hem is het een traditie sinds de Nederlanders in de jaren ‘80 de kerk gebruiken. ‘Ik denk vanuit vaderlandsliefde en oecumenische overwegingen. In deze kerk komen vooral Nederlanders die o..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Margreet Sanders werkt als pastor in een vrouwengevangenis: 'Mijn werk is soms ook dat je gewoon een vriendin bent, of een buurvrouw bij wie gevangenen even komen kletsen.'

Margreet Sanders is pastor in een vrouwengevangenis: 'Soms kunnen we in tien minuten het verschil maken'

Margreet Sanders is geestelijk verzorger in een vrouwengevangenis en schreef daar een boek over. Het biedt een liefdevol inkijkje in een normaal gesloten wereld.

Paus Franciscus lijkt toch geen voorstander te zijn van vrouwelijk diakens: 'Vrouwen hebben toch altijd de functie van diaconessen gehad, zonder diakens te zijn?

Paus sluit vrouwelijke diakens uit. 'Ze zijn al diaconessen, daarvoor hoeven ze niet gewijd te worden'

Volgens paus Franciscus zijn vrouwen ‘fantastisch’ en 'veel moediger dan mannen'. Maar de wijding van vrouwen tot diaken sloot hij uit in een uitgebreid interview met de Amerikaanse televisiezender CBS.

Een portret van de in 1621 overleden Spaanse religieuze waarvan de schilder onbekend is. Deze metgezel van Teresa van Avila en vriendin van Johannes van het Kruis zal door paus Franciscus in België worden zaligverklaard.

Ana de Jesús stierf vier eeuwen geleden in Brussel. De paus wil deze non in België zalig verklaren

Tijdens zijn bezoek aan België zal paus Franciscus een Spaanse religieuze zalig verklaren. Ana de Jesús was metgezel van de Spaanse mystica Teresa van Avila en stierf in het Brusselse klooster dat ze zelf gesticht had.

Afgelopen oktober vond in het Vaticaan de eerste sessie van de bisschoppensynode plaats waarmee paus Franciscus de Rooms-Katholieke Kerk wil vernieuwen.

Nederlandse katholieken willen hun kerk inclusiever en vrouwelijker. 'Talenten van parochianen benutten'

Meer plaats voor lhbt+-ers en gescheidenen, meer mogelijkheden en zelfs wijdingen voor vrouwen. Dat zijn de Nederlandse wensen in deze laatste fase van de wereldwijde synode over de vernieuwing van de Katholieke Kerk.

De kapel van de Vrouwe van Alle Volkeren in Amsterdam gewijd  Ida Peerdeman beweerde tussen 1945 en 1959 Maria te hebben gezien. Uiteindelijk dwong Rome de bisschop van Haarlem in 2020 om het negatieve oordeel over de verschijningen te accepteren en aan zijn gelovigen mee te delen.

Wanneer is Maria verschenen, wanneer niet? Vaticaan wil voortaan Amsterdamse toestanden voorkomen

Mariaverschijningen en bloedende heiligenbeelden. Lokale bisschoppen hadden veel vrijheid, maar het Vaticaan trapt nu op de rem. Met de ‘Amsterdamse verschijningen’ als ultiem voorbeeld van hoe het niet meer moet.

Een beeld van Johannes van Nepomuk staat fier voor op een gondel, klaar voor de Navalis-festiviteiten in Praag. Daar wordt elk jaar op 15 mei de heilige van die naam herdacht, die in 1393 de marteldood stierf in de rivier de Moldau.

Volksfeest rond een verdronken heilige

Een beeld van Johannes van Nepomuk staat fier voor op een gondel, klaar voor de Navalis-festiviteiten in Praag. Daar wordt elk jaar op 15 mei de heilige van die naam herdacht, die in 1393 de marteldood stierf in de rivier de Moldau.