Direct naar artikelinhoud

Liberale media boycotten Russisch parlement om klachten over seksuele intimidatie

Een hele reeks Russische media heeft besloten de Doema, het Russische parlement, te boycotten uit protest tegen de uitkomst van een prominente parlementariër die journalistes seksueel had lastig gevallen. Volgens het parlement valt Leonid Sloetski niets te verwijten. Wel kregen de vier journalistes die over hem hadden geklaagd ervan langs.

De verslaggeefsters kregen de raad elders werk te zoeken. Uit solidariteit met hun collega's besloten ruim twintig media geen verslag meer te doen vanuit de Doema,  zolang  Sloetski in het parlement blijft zitten. Het presidium van de Doema sloeg meteen terug: 48 journalisten raakten hun accreditatie kwijt.

De hoorzitting van een parlementscommissie over de klachten over Sloetski liep uit op een verhoor waarbij de vrouwen ervan werden beschuldigd dat zij de handtastelijkheden van Sloetski uit hun duim hadden gezogen om de Russische verkiezingen te ondermijnen. Een van de verslaggeefsters die vertelde dat Sloetski haar tijdens een interview had betast, speelde een bandje af waarop te horen viel dat ze tegen zijn gedrag protesteerde. Maar dat was voor de parlementariërs slechts aanleiding om te vragen of ze wel toestemming had gevraagd om het interview op te nemen.

Een afgevaardigde uit Tsjetsjenië schilderde de vrouwen af als handlangers van de vijand, terwijl andere leden van de commissie lieten weten dat ze absoluut geen details wilden horen. Een parlementslid van de regeringspartij Verenigd Rusland deed er later nog een schepje bovenop door te zeggen dat journalisten niet meer zijn dan 'bedienden' van het parlement, het hoogste orgaan van de staat.  Maar hij werd daarvoor op zijn vingers getikt door zijn partij.

Het is het eerste #MeToo-schandaal dat veel publiciteit krijgt in de Russische media. Tot nog toe werd er in de Russische pers steeds een beetje lacherig gedaan over de #MeToo-beweging: een typisch voorbeeld van overdreven politieke correctheid, overgewaaid uit het Westen. Tamara Pletnjova, het hoofd van de commissie voor familiezaken van de Doema, constateerde: 'We leven niet in Amerika of Europa. Waarom zouden we alles wat zij doen overnemen?'.

Het schandaal breidde zich vrijdag uit. Een mannelijke journalist beschuldigde Vladimir Zjirinovski, de leider van de ultranationalistische LDPR, ervan dat die hem eens had betast tijdens een interview.  Zjirinovski's zoon Igor Lebedev, die vicevoorzitter is van de Doema, noemde de beschuldiging 'laster' en dreigde de journalist 'op zijn smoel' te slaan als hij hem zou tegenkomen.