Bakelants maakt na 168 dagen zijn comeback, met Valverde als voorbeeld: “Stap in het onbekende”

© Photo News

168 dagen na zijn zware val in de Ronde van Lombardije mag Jan Bakelants (foto) weer koersen. De 32-jarige Belg van AG2R-La Mondiale rijdt zaterdag mee in de Franse eendagswedstrijd Classic Loire Atlantique. “Ik ben blij, al moet ik eerst nog even afwachten hoe het zal verlopen.”

bvc

Na een halfjaar aan de kant te hebben gestaan, mag Jan Bakelants zich weer officieel wielrenner noemen. Na zijn zware val in de Ronde van Lombardije – met zeven gebroken ribben en twee geknakte ruggenwervels als gevolg – moest de renner van AG2R-La Mondiale een lange revalidatie ondergaan. Pas in december maakte hij zijn eerste trainingsritjes op de fiets. Nadien voerde hij de trainingsarbeid lichtjes op.

© Photo News

Bakelants trainde de voorbije weken al op hoog niveau en voelde zich al een tijdje wedstrijdfit, maar omdat hij voor een Franse ploeg rijdt, moest hij volgens de Franse wetgeving eerst nog de goedkeuring krijgen van een Franse arbeidsgeneesheer vooraleer hij terug de competitie mocht hervatten. Bakelants vloog gisteren op en af naar Chambéry en kreeg daar groen licht na een gesprek en een test.

Zaterdag al herneemt de 32-jarige Kempenaar in de Classic Loire Atlantique, een Franse eendagskoers in en rond Nantes. Als alles goed gaat, volgen nadien de Ronde van het Baskenland (2/4-7/4) en de Ardennenklassiekers. Zijn geliefkoosde klassiekers moest hij vorig jaar nog missen door een sleutelbeenbreuk. “Ik ben blij, maar wil voorzichtig blijven. Het is voor mij een nieuwe stap in het onbekende. Een wedstrijd is nog steeds een groot verschil met een training. Op training kan je even stoppen wanneer je pijn hebt. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat ik snel kan laten zien dat ik terug ben.”

Valverde als voorbeeld

Bepaalde sportieve doelen heeft Bakelants zich nog niet gesteld, maar hij hoopt dat hij snel beloond wordt voor zijn zware arbeid. “Er zijn voorbeelden ­genoeg. Valverde won dit seizoen al zeven keer nadat hij vorig jaar in de proloog van de Tour zijn knie brak. Ion Izagirre maakte in Parijs-Nice indruk, terwijl hij in diezelfde proloog ook een ruggenwervel brak. Ik hoop hun voorbeeld te volgen.”

LEES OOK: Bakelants haalt verschroeiend uit naar koersorganisatoren (en krijgt steun van Boonen): “Dit is wraakroepend”

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen