Direct naar artikelinhoud
Begroting

80 miljoen extra in strijd tegen armoede: "onvoldoende, de armoedegrens blijft veraf"

Staatssecretaris voor Armoedebestrijding Zuhal Demir (N-VA)Beeld BELGA

Het federale kernkabinet heeft een akkoord bereikt over de begrotingscontrole. Onder meer de strijd tegen de armoede wordt opgevoerd, er wordt 80 miljoen euro aan extra middelen vrijgemaakt. "Dat is niet genoeg", vindt Peter Heirman van Netwerk tegen Armoede.

Vice-premier Kris Peeters (CD&V) stelt dat geen besparingen worden doorgevoerd in de sociale zekerheid. Er wordt zelfs 80 miljoen extra vrijgemaakt voor de bestrijding van armoede. Zo zal het leefloon voor mensen die gezinshoofd zijn met 40 euro stijgen vanaf juli.

Heirman reageerde bij Radio 1. "40 euro is mooi, maar lang niet genoeg om de belofte van de regering - uitkeringen optrekken tot de armoedegrens - in te lossen. Eigenlijk zou het om 150 tot 200 euro moeten gaan."

"De armoedegrens blijft een streefdoel dat veraf is", stelt Caritas International in een persbericht. De hulporganisatie ziet de investering in het optrekken van leeflonen en de integratietegemoetkoming als een goede stap, maar volgens coördinator Politiek en Beleid Thijs Smeyers is het niet meer dan "de uitvoering van wat al afgesproken werd in het Zomerakkoord, maar nadien maandenlang stilgelegd werd".

Peulschil

Kamerlid Kristof Calvo (Groen) vindt de maatregelen tegen armoede die de regering naar voren schoof een 'peulschil'. "Het leefloon wordt een beetje opgetrokken, maar daarmee blijft het nog altijd ver onder de armoedegrens. Het optrekken van de uitkeringen was een belofte van deze en vorige regeringen, maar elke keer opnieuw breekt men die belofte".