Geschiedenis

Amateurarcheologen vinden vijf skeletten onder huis van voormalig nazikopstuk Hermann Göring

De Wolfsschanze is tegenwoordig vooral een toeristische attractie voor zo’n 200.000 bezoekers per jaar.© ap

Een Duits-Pools onderzoeksteam heeft onder het huis van nazikopstuk Hermann Göring in Polen, het eerdere nazihoofdkwartier Wolfsschanze, per toeval de menselijke resten aangetroffen van vijf personen, onder wie een baby. Bij alle lichamen ontbraken de handen en voeten.

Christoph Meeussen
Bron: Der Spiegel

Tegenwoordig zijn de mossige bunkers en gebouwen van de Wolfsschanze vooral een toeristische attractie voor zo’n 200.000 bezoekers per jaar, maar het voormalige nazihoofdkwartier in het noordoosten van Polen was ook een belangrijke plek voor Adolf Hitler. Hij verbleef er een hele tijd, overzag er het offensief tegen de Sovjet-Unie, en zou er later ook een bomaanslag overleven.

De site omvatte evenwel ook een huis van Hitler-vertrouweling Hermann Göring, de oprichter van de Gestapo en later ook opperbevelhebber van de Duitse luchtmacht, tot de Führer hem uiteindelijk als verrader uit de partij zou zetten.

Schedel

Ook al werd aangenomen dat de ruïnes van Görings huis grondig waren doorzocht, toch deden onderzoekers nu opvallende ontdekkingen onder een houten vloer. Naast waterleidingen werd tien centimeter onder de grond eerst een fragment van een menselijke schedel aangetroffen. De onderzoekers verwittigden de politie, waarna de stoffelijke resten van in totaal vijf mensen werden aangetroffen.

Volgens forensisch onderzoek gaat het om drie volwassenen, een tiener en een baby. Mogelijk gaat het om een ​​gezin dat in het huis van Göring werd begraven, aldus Der Spiegel. Opvallend was dat bij geen van lichamen nog handen of voeten werden aangetroffen. Het is voor de archeologen niet meteen duidelijk of ze werden afgehakt, of dat de fijne botten gewoon zijn vergaan.

“Compleet verrast”

“We waren compleet verrast” , zegt onderzoeksleider Oktavian Bartoszewski over de vondst. Hij en zijn collega’s werken al jaren samen met onderzoeksorganisatie Fundacja Latebra op het terrein van de Wolfsschanze.

Volgens Bartoszewski zijn de lichamen wellicht gedumpt na de bouw van het huis. ‘Degenen die de leidingen hebben aangelegd, hadden de menselijke resten moeten ontdekken’, zei hij. Het is zelfs mogelijk dat Göring op de hoogte was van het bestaan ​​van de lichamen. Maar het is ook mogelijk dat de vijf pas aan het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn begraven of dat ze het slachtoffer zijn geworden van een moord die niets met de nazi’s te maken heeft.

Het gerecht is ondertussen een onderzoek gestart.