Direct naar artikelinhoud

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel

2 Belgische fotografen benoemd tot ambassadeurs van Nikon

Voor zijn 100-jarig bestaan heeft Nikon 2 Belgische fotografen benoemd tot ambassadeur: Bart Heirweg en Sébastien Van Malleghem. Hun werkmethodes staan haaks op elkaar: Sébastien legt de sociale en stedelijke realiteit vast, Bart is professioneel landschapsfotograaf. Een dubbelportret.

Bart Heirweg - 37 jaar

Bart HeirwegBeeld Bart Heirweg

Specialiteit

Bart Heirweg werd geboren in Oudenaarde in het hart van de Vlaamse Ardennen, waaraan hij een aangrijpend eerbetoon bracht met zijn boek ‘De Heuvels van de Ronde’. Zijn liefde voor fotografie groeide door vogels te observeren, en als specialist van landschappen en natuurlijke biotopen liet hij zich in het begin van zijn loopbaan inspireren door grote namen in de landschapsfotografie zoals Charlie Waite en John Cornish. Uiteindelijk vond Bart zijn eigen stijl tussen de meren en de bossen.

De natuur loopt als een rode draad door het werk van BartBeeld Bart Heirweg

Werkmethode

Bart Heirweg maakte van de natuur de rode draad die door zijn werk loopt. Hij houdt van rust, eenzaamheid, lichtschakeringen en specifieke weersomstandigheden. Het zijn vooral mist en nevels waarop hij zich heeft toegelegd. Hij heeft van zijn passie zijn levenswijze gemaakt en die brengt hem regelmatig in Groenland en Noorwegen, zijn favoriete plekjes waar hij zich nog meer verbonden voelt met de natuur dan in België. Onlangs nog legde Bart de magie van de Schotse landschappen vast op de gevoelige plaat...

Stijl

Los van die heel persoonlijke ‘mistige’ touch maakt Bart beelden van bossen, plattelandstaferelen, bergen en dieren om de onmetelijke natuur in al haar pracht te eren. Een natuur die nog niet is aangetast door de mens, die hij bewust nooit op zijn foto’s zet.

Sébastien Van Malleghem - 31 jaar

Van Malleghem springt op een virtuoze manier om met zwart-witBeeld Sébastien van Malleghem

Specialiteit

Sébastien Van Malleghem dompelt zich graag onder in een specifiek milieu. Zo volgde hij 4 jaar lang de Brusselse politie bij nacht en ontij en verbleef hij 3 jaar in Belgische gevangenissen. Momenteel werkt hij aan een project rond outlaws in vrijheid, het derde luik van deze trilogie over het rechtssysteem. Voor hem is het erg belangrijk om voldoende tijd te nemen en vertrouwd te raken met een omgeving en haar menselijke actoren zodat hij “een connectie heeft met zijn hart en zijn hoofd op het moment dat hij op de ontspanner drukt”, “om te luisteren, te observeren, te begrijpen zonder te oordelen”.

Werkmethode

Als sociaal geëngageerd fotograaf komt hij graag in aanraking met bepaalde (on)menselijke realiteiten om ze aan de kaak te stellen en mensen doen na te denken.

Naast zijn drieluik over het rechtssysteem liet Sébastien een vlijmscherp en somber licht schijnen over daklozen en drugsverslaafden, slachtoffers van de sociale crisis in het noorden van Frankrijk, ondersteund door de vereniging die dezelfde naam draagt als zijn recente fotoboek: ‘Réagir’.

Stijl

Van Malleghem springt op een virtuoze manier om met zwart-wit, waarvan de prachtige contrasten voor extra diepgang van de personages en de decors zorgen. Zelfs tijdens zijn reizen, zoals voor ‘Nordic Noir’, het boek over zijn zijn omzwervingen in Scandinavië, stapt hij nooit af van zijn typerende kleurschakeringen die de natuur een meer poëtische en intieme geladenheid geven.

Nordic noirBeeld Sébastien Van Malleghem
De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel