© Dirk Kerstens

“Geen nodeloze paniek”, maar wél terreurmaatregelen op kerstmarkten in Antwerpen, Turnhout en Mechelen

Zijn er op de kerstmarkten in onze steden extra veiligheidsmaatregelen van kracht na de aanslag op de ‘marché de Noël’ in Straatsburg, gisteravond? Niet echt, zo blijkt, want in Antwerpen en Mechelen geldt nog steeds de verscherpte aanpak sinds de aanslagen in Frankrijk van 2015. In Turnhout is met het dreigingsniveau - we zitten sinds begin dit jaar in ‘2’ of ‘gemiddeld’ - ook de beveiliging verlaagd.

Sylvia Mariën

Antwerpen: “Iets verdachts, meldt het aan de politie”

In Antwerpen is afgelopen zaterdag de ‘Winter in Antwerpen’ begonnen, met onder meer een kerstmarkt. “We hebben intussen al enkele jaren ervaring met een bepaalde terreurdreiging”, zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns. “We zíjn al redelijk voorbereid en maken een risicoanalyse om onze aanpak te bepalen. Enkel op advies van het crisiscentrum zouden de veiligheidsmaatregelen nog verscherpen, maar dat is vooralsnog niet het geval. Wel zijn de politiemensen op het terrein – zowel in uniform als in burger – waakzaam, en we vragen ook aan de bezoekers om dat te zijn. Wie iets verdachts opmerkt, kan dat altijd melden aan de politie ter plekke. Maar we willen ook geen nodeloze paniek creëren, op een evenement als ‘Winter in Antwerpen’ is sfeer en gezelligheid zeer belangrijk, bezoekers moeten kunnen genieten.”

Wie de kerstmarkt in Antwerpen bezoekt, zal zien dat er op de Groenplaats bijvoorbeeld politiecombi’s dwars zijn geplaatst om een barrière te vormen. Dat is een van de veiligheidsmaatregelen die van kracht zijn sinds de aanslagen in Frankrijk van 2015. In januari dat jaar pleegden moslimextremisten een dodelijke aanslag op het Parijse kantoor van het satirische blad Charlie Hebdo, en in november was er, nog in de hoofdstad, een reeks gecoördineerde aanslagen, onder meer in concertzaal Bataclan, met bijna 130 doden. Op 19 december 2016 was er een aanslag op de kerstmarkt van Berlijn. Een Tunesiër maaide er met een vrachtwagen tientallen bezoekers omver, er vielen twaalf doden. “Ook toen werd er onmiddellijk aan de politiemensen op de Antwerpse kerstmarkt gevraagd om extra alert te zijn”, zegt Bruyns.

Mechelen: “Tassen en bagage kunnen altijd gecontroleerd worden”

In Mechelen loopt sinds 7 december ‘Mechelen houdt je warm’, met onder meer komend weekend een kerstmarkt aan de Dijle. “In 2015 zijn er, na de aanslagen in Frankrijk, vanuit het OCAD (het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging, red.) richtlijnen en suggesties gekomen om onze evenementen beter tegen terreur te beveiligen, en die zijn, ondanks de verlaging van het dreigingsniveau, bij Mechelse evenementen nog steeds van kracht. Rugzakken en grote tassen zijn nu weliswaar niet meer verboden, maar we melden wel aan onze bezoekers dat we te allen tijde kunnen vragen om ze te controleren”, zegt politiewoordvoerder Dirk Van de Sande. “Onze ervaring leert dat bezoekers daar geen probleem mee hebben, integendeel, het wordt geapprecieerd.”

“Daarnaast zetten we bij een groot evenement als ‘Mechelen houdt je warm’ efficiënt onze middelen in om toegangen af te sluiten voor voertuigen. We parkeren onze combi’s bijvoorbeeld niet meer op een reguliere parkeerplaats, maar vormen er een blokkade mee.”

“En onze politiemensen zijn natuurlijk niet blind voor actua, zoals de betreurenswaardige feiten in Straatsburg. Ze worden nog eens extra gebrieft om alert te zijn voor verdacht gedrag. Bezoekers mogen politiemensen in uniform ook altijd aanspreken, en er zullen ook politiemensen in burger aanwezig zijn die opgaan in de massa en van daar uit hun taak uitoefenen.”

Turnhout: “Minder beveiliging”

In Turnhout start de ‘Winter in Turnhout’ nu vrijdag, met op de Grote Markt een ‘Wintersalon’ met onder meer kerstkraampjes. “Sinds het dreigingsniveau in ons land is gedaald, is de beveiliging van evenementen ook iets minder”, zegt politiewoordvoerder Rudy Remijsen. “De barrières voor vrachtwagens zijn weg, en er is minder personencontrole. Maar het is niet omdat de veiligheidsmaatregelen zijn afgebouwd, dat we niets doen. Er zijn twee politiemensen aanwezig op de kerstmarkt, en ze zijn gebrieft om een beetje alert te zijn.”

“’s Avonds zijn er op het Wintersalon soms optredens, en wordt er meer volk verwacht. Dan zet de stad samen met de sportverenigingen die medeorganisator zijn, wel privésecurity in.”